ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Οσο αυτοί θα είναι οι νικητές...

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «ΝΕΑ»
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «ΝΕΑ»
Από τις πρωτοσέλιδες δηλώσεις Καραμανλή για μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων, στις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι τελικά οι ρυθμίσεις του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος καλύπτουν το πολύ 15.000 εργαζόμενους, η απόσταση είναι μεγάλη. Αυτό δεν εμποδίζει τα κυβερνητικά εξάστηλα να μιλούν για μονιμοποίηση όλων.

Οπως δε λείπει η υποκρισία κι από τα εξάστηλα του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για ρίξιμο των συμβασιούχων στην ανεργία όταν ακριβώς αυτοί οι συμβασιούχοι δεν είναι τίποτα άλλο από άνεργοι με κάρτα εργασίας εκλογικής χρήσης. Μια από τις μεγαλύτερες κομπίνες του ΠΑΣΟΚ.

Οι υπόλογοι για τη σημερινή πραγματικότητα δε δικαιούνται να εμφανίζονται υπερασπιστές εργατικών δικαιωμάτων. Οσο θα εξασφαλίζουν ασυλία τόσο τα δεινά θα πολλαπλασιάζονται. Αυτό ισχύει και για τη μικρογραφία του προβλήματος «συμβασιούχοι» και για το μεγάλο γήπεδο της γενικευμένης αντιπαράθεσης κεφαλαίου - εργασίας.

Μετά τα πανηγύρια, οι ειδήσεις από τη «διευρυμένη ΕΕ» δεν αποκαλύπτουν μόνο τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά και αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όσων ακόμα και σήμερα ανάγουν σε κεντρικό στοιχείο της ενότητάς τους το χτύπημα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Ναι, για τον ΣΥΝ ο λόγος. Τι έχουν να πουν άραγε για την «αντισταλινική» παρέλαση των Ες - Ες;

Η ιστορία, δυστυχώς, ξαναγράφεται με αίμα. Το ότι αυτό δε χύνεται στα πεδία των στρατιωτικών μαχών, αλλά στα σύγχρονα εργασιακά γκέτο, δεν αλλάζει το γεγονός. Η παρέλαση των Ες - Ες μόνο συμβολικό χαρακτήρα δεν έχει. Σε έναν τόπο που έδωσε 21 εκατομμύρια νεκρούς, για να υπερασπίσει την εργατική εξουσία.

Για τα «ολυμπιακά ιδεώδη» μιλούν μόνα τους τα αποσπάσματα στη βάση της σελίδας.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ: «Να απομακρυνθούν οι μονάδες του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από το κέντρο της Αθήνας, οι μικροπωλητές και οι οίκοι ανοχής που βρίσκονται κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες ζήτησε η Ενωση Ξενοδόχων, για να παρουσιάσει η πρωτεύουσα το καλό της πρόσωπο στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ποιοι συμβάλλουν ως ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα εξοστρακισμού συνανθρώπων μας που πάσχουν; Ποιοι στρουθοκαμηλίζοντας πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει με το να το κρύψουμε; Ας καταγγείλουμε, ενώνοντας τις φωνές μας όσοι διατηρούμε δείγματα ανθρωπιάς, την αναλγησία που πάνω από την ανθρώπινη ζωή και τον πόνο θέτει άλλα "ιδανικά"» (η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αννα Κοκκέβη στα «ΝΕΑ»)

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ: «Στη μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει αναλάβει ποτέ η χώρα, σ' αυτήν που όλοι θα έπρεπε να είμαστε εθελοντές, εμείς ανακαλύψαμε το ολυμπιακό επίδομα» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»)

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: «Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες του "2004" πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να φοράνε αθλητικές φόρμες και παπούτσια. Δόθηκαν στον καθένα από δύο φόρμες της Adidas και τους ενημέρωσαν ότι μπορούν να αγοράσουν τα παπούτσια με έκπτωση 35%. Οσοι δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν μπορούν να φοράνε τα δικά τους υπό την προϋπόθεση να καλύπτουν με ένα αυτοκόλλητο τη μάρκα τους, εφόσον δεν είναι της Adidas» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΟΝΙΜΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΑΠΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η ΧΩΡΑ: ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 700 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡΙΝΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ «ΑΥΛΗ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΡΑ Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΣΕ 12 ΔΟΣΕΙΣ Ο ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ

Η ΝΙΚΗ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η αλήθεια τους

«Μία είναι η νέα αλήθεια της ζωής στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία: Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες (...) στη Βρετανία περισσότερο από το 25% του εργατικού δυναμικού εργάζεται τουλάχιστον 48 ώρες εβδομαδιαίως (...) το μόνο που μας απασχολεί είναι η μείωση του κόστους, χρειαζόμαστε ανθρώπους πρόθυμους να δουλέψουν περισσότερο, εξηγεί ο εκπρόσωπος της Ζήμενς. Στη Βαυαρία η εργασιακή βδομάδα αυξήθηκε από τις 40 στις 42 ώρες (...) οι Γάλλοι έχουν θερινή άδεια 25 ημερών, οι Γερμανοί 30, ενώ οι Ιάπωνες 16 ημερών και στις ΗΠΑ μόνο 12 ημέρες. Πλέον όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Βάση

«Ο αριθμός των απασχολουμένων σε θυγατρικές γερμανικών εταιριών στην Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκε μέσα σε μια δεκαετία (1990-2001) από τις 5.000 στις 830.000 (...) Το 2003 το ωριαίο κόστος στους τομείς της βιομηχανίας και υπηρεσιών στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 28,8 ευρώ, όταν στη Σλοβενία είναι 11,71 ευρώ, στην Ουγγαρία 5,9 και στην Πολωνία 5,45» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Για τη νέα επέλαση

«Για αμοραλισμό και ιστορική αναισθησία κατηγορείται η Εσθονία - μία εκ των 10 νέων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μετά την πραγματοποίηση επίσημων τελετών και παρελάσεων από βετεράνους των ναζιστικών Waffen SS στην πρωτεύουσα Ταλίν με άδεια των αρχών. Οι εσθονικές μονάδες των Ες-Ες σχηματίστηκαν το 1942 με προσωπική διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ ο οποίος είχε θέσει τη χώρα υπό την κατοχή του» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ