ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
Μπλακ άουτ στη λογική

Του Σπύρου Ορνεράκη από «Τα Νέα»
Του Σπύρου Ορνεράκη από «Τα Νέα»
Η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στον Τύπο, μας υποχρεώνει να έχουμε «εξάστηλα» και χαρακτηριστικά αποσπάσματα των εφημερίδων της Τρίτης, αλλά νομίζουμε πως τούτο είναι απαραίτητο και αναγκαίο.

Η πρόσφατη γενική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων (εντεινόμενη κακή συντήρηση του δικτύου, έλλειψη επενδύσεων στην παραγωγή και διανομή, «σπάσιμο» του ενιαίου χαρακτήρα του ενεργειακού τομέα - π.χ., αυτονόμηση της κατανομής και διανομής, μέσω του ΔΕΣΜΗΕ - μετοχοποίηση ΔΕΗ, κλπ., κλπ.). Παράγοντες, που έχουν στη ρίζα τους και αποτελούν τις πρώτες και αναπόφευκτες συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, της πολύ μεγαλύτερης παράδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγάλων συμφερόντων, που έχουν ακολουθήσει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό είναι το βασικό και κρίσιμο συμπέρασμα και σ' αυτό οδηγούν όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το πρόσφατο μπλακ άουτ. Αυτό, πρωτίστως, επιχειρούν να κρύψουν, από κοινού, οι κυβερνώντες, οι ...αντιπολιτευόμενοι του ΠΑΣΟΚ, οι διάφοροι «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, ενώ, την ίδια στιγμή, «τσακώνονται» για επουσιώδη και επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να εκμεταλλευτούν κομματικά το γεγονός του μπλακ άουτ.

Η αιτία αυτή δε «θεραπεύεται» με «συγνώμες» ή και την παραίτηση ενός ή περισσοτέρων υπουργών ή υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών. Ούτε, βέβαια, με τις όποιες επιφυλακές, ετοιμότητες, κλπ. Ούτε, όμως, με αυταπάτες του τύπου «οι κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα κέρδη». Οσο θα κάνει κουμάντο η πλουτοκρατία, οι ανάγκες του λαού θα πορεύονται από το κακό στο χειρότερο.

Η μόνη διέξοδος είναι η πρόταση του ΚΚΕ για δημόσιο φορέα ενέργειας, που να έχει χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας, δηλαδή να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όπως εύστοχα υπογράμμισε η ανακοίνωση του Κόμματος.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ...: «Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ, που εκμεταλλεύτηκε το μπλακ άουτ ως χρυσή ευκαιρία αντιπολιτευτικών ασκήσεων, έχει μικρή πολιτική σημασία, μια και τα προβλήματα συντήρησης του δικτύου δεν ανέκυψαν μετά την 7η Μαρτίου.

Η στάση, όμως, της αντιπολίτευσης τροφοδοτεί τα κύματα αρνητικής δημοσιότητας στο εξωτερικό και διευκολύνει τους "συνήθεις καχύποπτους" να καταγγέλλουν το "ελληνικό χάος"» (Κύριο άρθρο - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΓΕΝΙΚΩΣ...: «Κανείς όμως δε φρόντισε να πάρει το παραμικρό μέτρο.

Τρίτον και κυριότερο όμως, επειδή ένα μόλις μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υποτίθεται πως όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή ακριβώς για να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα.

Φαίνεται, όμως, πως όλοι κοιμήθηκαν. Εγινε ξανά η Ελλάδα αντικείμενο ενός διεθνούς διασυρμού...

...Το ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με πανικό και ότι άρχισε για μια ακόμα φορά το γνωστό ...παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών είναι ίσως το μικρότερο πρόβλημα...

...Γιατί με δηλώσεις στα κανάλια και δημόσιες σχέσεις δε γίνεται τίποτα!» (Κύριο άρθρο - «ΤΑ ΝΕΑ»).

ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ: «Η προσπάθεια να κρύβεται το πρόβλημα είχε "κοντά ποδάρια". Και απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια είναι ότι η διαθέσιμη ηλεκτρική ισχύς δεν έχει την επιβαλλόμενη "απόσταση" από τις απαιτήσεις αιχμής της ζήτησης. Οταν είναι σε τέτοια αστάθεια το σύστημα, οι έκτακτοι λόγοι ή γεγονότα προκαλούν την κατάρρευση» (Κύριο άρθρο - «Η ΑΥΓΗ»).

Η ...ΚΑΚΙΑ ΜΟΙΡΑ: «Οπως είχαμε προεξαγγελμένο αδιέξοδο με τις απεργίες και κινητοποιήσεις για τα ολυμπιακά επιδόματα, όπως ζήσαμε προεξαγγελμένο αδιέξοδο για τα μέτρα ασφαλείας και ρύθμισης της κυκλοφορίας με την υποδοχή των νικητών του Euro 2004, ε, έτσι ζούμε και το προεξαγγελμένο ηλεκτρικό αδιέξοδο». (Κύριο άρθρο - «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απίστευτο «μπλακ άουτ»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΙΑ ΚΑΣΕΤΑ «φωτίζει» τους ενόχους

ΤΑ ΝΕΑ: Ανευθυνότητα υψηλής τάσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΛΑΚ - ΑΟΥΤ!

ΕΘΝΟΣ: Η ΧΩΡΑ... ΜΕ ΔΑΔΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το μπλακάουτ της ντροπής

Η ΑΥΓΗ: Υπήρχε προειδοποίηση για το μπλακ άουτ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ των λαμόγιων και των άχρηστων της ΔΕΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): 5.136 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε Υπουργεία, Οργανισμούς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΧΑΡΤΗΣ με τα δάνεια των διακοπών

Η ΧΩΡΑ: ΝΤΡΟΠΗ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟ... ΣΟΚ 32 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς

Η ΑΠΟΦΑΣΗ Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις και οι διαγωνισμοί - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: BLACK OUT ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς

Η ΝΙΚΗ: Μπλακ άουτ στην κυβέρνηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η κορυφή του παγόβουνου

«Ανεπίσημες πηγές επισήμαιναν ότι, όταν εν προκειμένω γίνεται λόγος για "εσφαλμένους υπολογισμούς", δεν εννοείται ένα βαρύ μεμονωμένο σφάλμα, αλλά μια σειρά από λαθεμένες εκτιμήσεις στη διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος, η ευθύνη των οποίων πρέπει, υποθέτει κανείς, να αναζητηθεί στον ΔΕΣΜΗΕ, που έχει αυτονομηθεί από τη ΔΕΗ ενόψει της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες» (Κύριο άρθρο - «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Στην άλλη άκρη...

«Με δυο λόγια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ναρκοθετούσαν το δρόμο προς την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας μ' ένα θεσμικό πλαίσιο - εξάμβλωμα, το κόστος του οποίου καλείται να πληρώσει η χώρα στην κρίσιμη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων» (Κύριο άρθρο - «Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η γνωστή συνταγή

«Θα σταθώ, όμως, στις γνωστές, πραγματικές αιτίες του χθεσινού προβλήματος και των περισσοτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο τόπος και ο λαός. Στις σάπιες υποδομές και τις σάπιες καταστάσεις! Σ' αυτήν εδώ τη στήλη έχω γράψει άπειρα άρθρα για το πώς σάπισαν το κράτος οι σχέσεις της διαπλοκής, της αδιαφάνειας, της συναλλαγής, της αρπαχτής, της μίζας και του λαδώματος» (Ο Γ. Τράγκας στη «ΧΩΡΑ»).

Η πολιτική αμηχανία...

«Η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Στη Βρετανία είχε παραιτηθεί υπουργός, επειδή έγινε αεροπορικό δυστύχημα χωρίς να φταίνε σε τίποτε. Η ευθύνη είναι η άλλη όψη της εξουσίας. Δεν κρύβεται πίσω από το παραβάν της πειθαρχικής ευθύνης των υπαλλήλων. Ούτε αρκεί να ζητούν οι υπουργοί "συγνώμη" και "κατανόηση"» (Κύριο άρθρο - Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ