ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξω το ΝΑΤΟ από το Πολυτεχνείο

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Ιδρύματος

Στο χορό της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» φαίνεται ότι μπαίνουν ακόμα και πανεπιστήμια της χώρας μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, μετά από συνάντηση των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου Αθήνας (ΕΜΠ) και του υπουργού Αμυνας, αποφασίστηκε η δημιουργία κι εγκατάσταση από το Πολυτεχνείο ενός «ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης του Αιγαίου, το οποίο θα είναι σε απευθείας σύνδεση με το σύστημα παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων, C4, το οποίο όπως είναι γνωστό ελέγχεται από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες». Παράλληλα, η ΠΚΣ καταγγέλλει ότι αποφασίστηκε η δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Πολυτεχνείο που θα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αμυνας και θα απευθύνεται σε στρατιωτικούς και οι σχετικές συζητήσεις για την υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων προχωρούν στα Τμήματα του ιδρύματος.

«Με πρόφαση την προστασία του Αιγαίου, ο έλεγχος του οποίου έχει περάσει ολοκληρωτικά στο ΝΑΤΟ, γίνεται προσπάθεια για προώθηση της ΝΑΤΟικής έρευνας στο ΕΜΠ, για τη στρατιωτικοποίησή του», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΚΣ και συνεχίζει: «Αρνούμαστε η γνώση και η επιστήμη μας να αποτελούν εργαλείο στα χέρια αυτών που ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ και σε άλλες χώρες που το ΝΑΤΟ μακέλεψε, χρησιμοποιώντας τα "πανέξυπνα όπλα" του και τα "ηλεκτρονικά μάτια" του».

Γι' αυτό το θέμα, μέλη και φίλοι της ΠΚΣ διοργανώνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου, απαιτούν να σταματήσει η «συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΜΠ» και καλούν τις πρυτανικές αρχές να σταματήσουν κάθε παραπέρα εξέλιξη του θέματος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΥΓΕΙΑ
Απαγορεύεται και ν' αρρωστήσεις!

Στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας προωθείται η αναστολή της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων

Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Κρατικού Αθήνας κατά την ημέρα των εγκαινίων(15.5.2003)

Eurokinissi

Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Κρατικού Αθήνας κατά την ημέρα των εγκαινίων(15.5.2003)
Το χαρακτήρα διατάγματος, που απαγορεύει στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να αρρωστήσουν, ώστε να εξασφαλιστεί η «ομαλή λειτουργία των Ολυμπιακών Αγώνων», παίρνει η πρόταση για την αναστολή των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (ΤΕΙ) στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, πάνω από 12.000 ασθενείς δε θα κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους, καθώς πέρσι στο διάστημα Αυγούστου - Σεπτέμβρη έγιναν 12.400 προγραμματισμένα ραντεβού.

Η Ολυμπιακή υπεύθυνος νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Κ. Ε. Καραγεωργίου με έγγραφό της προς τη διεύθυνση του νοσοκομείου ζητά τη «διακοπή της λειτουργίας των ΤΕΙ τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο». Το αίτημα υποβάλλεται για δεύτερη φορά και η Ολυμπιακή υπεύθυνος επικαλείται τις οδηγίες του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας με απόφαση του υπουργού Νικ. Κακλαμάνη (ΦΕΚ Β΄ 171/13.4.2004) με «αποκλειστικό σκοπό το συντονισμό της λειτουργίας των εμπλεκομένων υποσυστημάτων του τομέα υγείας, ιδίως για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και συνθηκών, όπως αυτό προβλέπεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Υγεία"».

Στο έγγραφό της προτείνει: «Στη διάρκεια των Ολυμπιακών (11.8.2004 - 31.8.2004) και Παραολυμπιακών Αγώνων (16.9.2004 - 30.9.2004) δε θα λειτουργούν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στα Εργαστήρια θα εκτελούνται μόνο οι επείγουσες εξετάσεις και όχι αυτές των χρονίων καταστάσεων».

Εγκαίνια σε φόντο αρνήσεων

Την οδυνηρή αυτή κατάσταση επιχειρεί να αναστρέψει η κυβέρνηση με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως την περασμένη Δευτέρα με τα εγκαίνια του πρώτου - απ' τους 15 - Σταθμού Α΄ Βοηθειών (ΣΑΒ) στο Γαλάτσι που θα λειτουργήσουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά από αυτούς θα εκχωρηθούν στους δήμους.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη στελέχωσή τους με προσωπικό απ' τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν οξύτατες αντιδράσεις και αρνήσεις, με δεδομένες τις τρομακτικές ελλείψεις ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η απόφαση όμως αυτή - όπως εξειδικεύτηκε και απ' τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) - «αυτοαναιρεί τη νομιμότητά της, αφού εκδόθηκε όχι για κάλυψη εφημεριών και εκτάκτων αναγκών, αλλά "προκειμένου να στελεχωθούν οι προαναφερόμενοι σταθμοί" και καμία διάταξη δεν παρέχει τέτοια αρμοδιότητα σε οποιοδήποτε όργανο» σύμφωνα με τους νομικούς Συμβούλους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ταυτόχρονα, οι συνελεύσεις των γιατρών των νοσοκομείων αποφασίζουν να μη στελεχώσουν τους ΣΑΒ.

  • Η ΓΣ των γιατρών του Ασκληπιείου Βούλας στην απόφασή της χαρακτηρίζει ως παράνομες, καταχρηστικές και επικίνδυνες τις μετακινήσεις προσωπικού και γι' αυτό αρνείται τη στελέχωση των ΣΑΒ. Μάλιστα, οι ειδικευόμενοι γιατροί αρχίζουν καθημερινή επίσχεση εργασίας απ' τις 26.7.2004 και οι ειδικευμένοι καθημερινή στάση εργασίας (8-11 πμ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.
  • Στην απόφασή της η έκτακτη γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» τονίζει ότι δεν αντέχουν το επιπλέον έργο, αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης και επειδή αδυνατούν, αρνούνται να καλύψουν τους ΣΑΒ.
  • Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος με έγγραφό του προς το νοσοκομείο «Αγία Ολγα» ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει το ΣΑΒ του Ελληνικού. Ετσι το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν πήγε προσωπικό στο Ελληνικό.
  • Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΚΑΤ Π. Πανούσης σε έγγραφό του αναφέρει ότι δε θα γίνει στελέχωση του ΣΑΒ στον Μαραθώνα τον Ιούλιο του 2004, ύστερα από συνεννόηση με το Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής. Ωστόσο, όμως εκκρεμεί η στελέχωσή του για τον Αύγουστο...
Επίσχεση ειδικευομένων στο «Αγλ. Κυριακού»

Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού αρχίζουν επίσχεση εργασίας απ' τις 21.7.2004, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων εφημεριών.

Ολυμπιακά κυκλοφοριακά μέτρα

Θα αρχίσουν από την 1 Αυγούστου 2004

Από την 1η Αυγούστου, αντί τις 20 Ιούλη θα αρχίσει η ισχύς των διάφορων περιοριστικών κυκλοφοριακών μέτρων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στο όνομα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό ανακοινώθηκε χτες μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Μεταφορών Μ. Λιάπης, Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά και η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γ. Σουφλιάς, τελικά δε θα έχουμε το μέτρο των μονών - ζυγών στον Ολυμπιακό Δακτύλιο, όπου εκεί από 1η Αυγούστου θα ισχύει η Ολυμπιακή λωρίδα κυκλοφορίας και η απαγόρευση των αριστερών στροφών σε σημαντικές λεωφόρους, όπως οι Κηφισσού, Ποσειδώνος, Συγγρού, Καλλιρρόης, Β. Κωνσταντίνου, Β. Σοφίας και Κηφισίας. Ωστόσο, αποφασίστηκε να μην πάει καθόλου ...«διακοπές» φέτος τον Αύγουστο το μέτρο των μονών - ζυγών, παραμένοντας μόνο στο «μικρό δακτύλιο».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών, στους οδικούς άξονες όπου η αριστερή λωρίδα θα χρησιμοποιείται μόνο από τα μέλη της «ολυμπιακής οικογένειας» προστίθεται και η λεωφόρος Μαραθώνος, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η Βάρης - Κορωπίου.

Ενα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η πληροφοριακή σήμανση, για την οποία ο Γ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε ότι θα είναι πλήρης.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, ένα άλλο θέμα που απασχόλησε ήταν ο... καλλωπισμός («λίφτινγκ») των ολυμπιακών διαδρομών, το οποίο παραπέμφθηκε κυρίως στους δήμους!

Ολυμπιακός στολισμός του... κέντρου

Το πρόγραμμα στολισμού της Αθήνας, των άλλων Ολυμπιακών πόλεων και της Ολυμπίας παρουσίασε χτες η Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004». Στην ουσία πρόκειται για ένα στολισμό της βιτρίνας, των περιοχών απ' όπου θα περάσει η «Ολυμπιακή οικογένεια» και οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

Ετσι, πρόκειται να στολιστούν 370 χλμ. δρόμων στην Αττική και άλλα 200 χλμ. σε άλλες πόλεις, με εικόνες που θα φέρουν τη λεζάντα «Καλώς ήλθατε». Οι πλατείες, οι γέφυρες, αλλά και τα κεντρικότερα κτίρια της Αθήνας (Φιξ, τρία κτίρια του ΟΛΠ, υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Ράλλειος Σχολή κ.ά.), τέσσερα κτίρια-τοπόσημα στις Ολυμπιακές πόλεις και τρία κτίρια στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο βασικός Ολυμπιακός στολισμός αποτελείται από 20.000 λάβαρα, 900 κορδέλες στολισμού, 21.000 μέτρα ρολών επένδυσης περιφράξεων και 7.500 μέτρα επένδυσης γεφυρών. Αν και οι αριθμοί ακούγονται εντυπωσιακοί, εντούτοις, στην πραγματικότητα, θα δοθεί έμφαση μόνο σε μερικά σημεία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ