Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΥΓΕΙΑ
Απαγορεύεται και ν' αρρωστήσεις!

Στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας προωθείται η αναστολή της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων

Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Κρατικού Αθήνας κατά την ημέρα των εγκαινίων(15.5.2003)

Eurokinissi

Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Κρατικού Αθήνας κατά την ημέρα των εγκαινίων(15.5.2003)
Το χαρακτήρα διατάγματος, που απαγορεύει στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να αρρωστήσουν, ώστε να εξασφαλιστεί η «ομαλή λειτουργία των Ολυμπιακών Αγώνων», παίρνει η πρόταση για την αναστολή των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (ΤΕΙ) στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, πάνω από 12.000 ασθενείς δε θα κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους, καθώς πέρσι στο διάστημα Αυγούστου - Σεπτέμβρη έγιναν 12.400 προγραμματισμένα ραντεβού.

Η Ολυμπιακή υπεύθυνος νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Κ. Ε. Καραγεωργίου με έγγραφό της προς τη διεύθυνση του νοσοκομείου ζητά τη «διακοπή της λειτουργίας των ΤΕΙ τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο». Το αίτημα υποβάλλεται για δεύτερη φορά και η Ολυμπιακή υπεύθυνος επικαλείται τις οδηγίες του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας με απόφαση του υπουργού Νικ. Κακλαμάνη (ΦΕΚ Β΄ 171/13.4.2004) με «αποκλειστικό σκοπό το συντονισμό της λειτουργίας των εμπλεκομένων υποσυστημάτων του τομέα υγείας, ιδίως για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και συνθηκών, όπως αυτό προβλέπεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Υγεία"».

Στο έγγραφό της προτείνει: «Στη διάρκεια των Ολυμπιακών (11.8.2004 - 31.8.2004) και Παραολυμπιακών Αγώνων (16.9.2004 - 30.9.2004) δε θα λειτουργούν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στα Εργαστήρια θα εκτελούνται μόνο οι επείγουσες εξετάσεις και όχι αυτές των χρονίων καταστάσεων».

Εγκαίνια σε φόντο αρνήσεων

Την οδυνηρή αυτή κατάσταση επιχειρεί να αναστρέψει η κυβέρνηση με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως την περασμένη Δευτέρα με τα εγκαίνια του πρώτου - απ' τους 15 - Σταθμού Α΄ Βοηθειών (ΣΑΒ) στο Γαλάτσι που θα λειτουργήσουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά από αυτούς θα εκχωρηθούν στους δήμους.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη στελέχωσή τους με προσωπικό απ' τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν οξύτατες αντιδράσεις και αρνήσεις, με δεδομένες τις τρομακτικές ελλείψεις ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η απόφαση όμως αυτή - όπως εξειδικεύτηκε και απ' τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) - «αυτοαναιρεί τη νομιμότητά της, αφού εκδόθηκε όχι για κάλυψη εφημεριών και εκτάκτων αναγκών, αλλά "προκειμένου να στελεχωθούν οι προαναφερόμενοι σταθμοί" και καμία διάταξη δεν παρέχει τέτοια αρμοδιότητα σε οποιοδήποτε όργανο» σύμφωνα με τους νομικούς Συμβούλους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ταυτόχρονα, οι συνελεύσεις των γιατρών των νοσοκομείων αποφασίζουν να μη στελεχώσουν τους ΣΑΒ.

  • Η ΓΣ των γιατρών του Ασκληπιείου Βούλας στην απόφασή της χαρακτηρίζει ως παράνομες, καταχρηστικές και επικίνδυνες τις μετακινήσεις προσωπικού και γι' αυτό αρνείται τη στελέχωση των ΣΑΒ. Μάλιστα, οι ειδικευόμενοι γιατροί αρχίζουν καθημερινή επίσχεση εργασίας απ' τις 26.7.2004 και οι ειδικευμένοι καθημερινή στάση εργασίας (8-11 πμ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.
  • Στην απόφασή της η έκτακτη γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» τονίζει ότι δεν αντέχουν το επιπλέον έργο, αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης και επειδή αδυνατούν, αρνούνται να καλύψουν τους ΣΑΒ.
  • Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος με έγγραφό του προς το νοσοκομείο «Αγία Ολγα» ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει το ΣΑΒ του Ελληνικού. Ετσι το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν πήγε προσωπικό στο Ελληνικό.
  • Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΚΑΤ Π. Πανούσης σε έγγραφό του αναφέρει ότι δε θα γίνει στελέχωση του ΣΑΒ στον Μαραθώνα τον Ιούλιο του 2004, ύστερα από συνεννόηση με το Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής. Ωστόσο, όμως εκκρεμεί η στελέχωσή του για τον Αύγουστο...
Επίσχεση ειδικευομένων στο «Αγλ. Κυριακού»

Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού αρχίζουν επίσχεση εργασίας απ' τις 21.7.2004, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων εφημεριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εφημερία της καρδιολογικής κλινικής θα «στηρίζεται» από παθολόγους (2013-03-14 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία (2012-07-26 00:00:00.0)
Και μειώνονται και δεν πληρώνονται (2008-03-27 00:00:00.0)
«Ανθυγιεινή» η Ολυμπιακή εντατικοποίηση (2004-07-20 00:00:00.0)
Μετάλλιο... εξάντλησης για την «εθνική υπόθεση» (2004-06-12 00:00:00.0)
Πορείες γιατρών σε Κόρινθο και Λάρισα (1998-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ