Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΡΟΣ
Μετανάστες καταδικασμένοι στην εξαθλίωση

Η εξαθλίωση. Η ίδια βασανιστική αγωνία για την επιβίωση. Η παράταση της δυστυχίας τους. Οι 163 αλλοδαποί που εδώ και μερικές μέρες βρίσκονται στη Λέρο, δεν κατάφεραν να λυτρωθούν από όσα τους καταδίωκαν πριν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

«Σπίτι» γι' αυτούς τους ανθρώπους, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, είναι το... αίθριο, κι η σκιά μερικών ευκαλύπτων, κοντά στο ψυχιατρικό θεραπευτήριο του νησιού. Ενώ, όπως σημειώνουν άλλες πηγές από την περιοχή, «φιλοξενούνται» ακόμα και σε μερικά παλιά κτίρια του ψυχιατρείου. Κοινή ομολογία όλων, οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες αυτοί οι άνθρωποι πασχίζουν να επιβιώσουν: χώροι υγιεινής δεν υπάρχουν, εκτός απ' τις τουαλέτες και τα ντους που τα έφτιαξε το ψυχιατρείο.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έφτασαν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Το τελευταίο διάστημα όμως, ακόμα και η κατάθεση μιας αίτησης ασύλου δύσκολα γίνεται δεκτή. Αλλωστε, σήμερα, εξήντα τρεις από τους αλλοδαπούς αναχωρούν για τον Πειραιά, απ' όπου αναμένεται να μπουν σε διαδικασία επαναπροώθησης στις χώρες τους.

Οπως υπογράμμισαν στο «Ρ» υπάλληλοι του αστυνομικού τμήματος Λέρου, οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν από το λιμενικό στο κοντινό Φαρμακονήσι, και μεταφέρθηκαν στο νησί. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που στη Λέρο μεταφέρονται λαθρομετανάστες και από άλλα νησιά, με το σκεπτικό ότι, το νησί διαθέτει πολλά κτίρια, τα οποία έχουν απομείνει από τον καιρό που ήταν ιταλική βάση.

Παρ' όλ' αυτά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως οργανωμένος και κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί. Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση επιμελείται... δεόντως την προετοιμασία «ολυμπιακών γκέτο» στην Αθήνα, προκειμένου οι λαθρομετανάστες να μη «σπιλώσουν» την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ