ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζ. ΜΠΑΡΟΖΟ
«Ναι» σε πόλεμο και μεταλλαγμένα

Πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιούλη συνάντηση της Ευρωομάδας GUE/NGL με τον Ζ. Μπαρόζο μετά από αίτημά του.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπαρόζο υπερασπίστηκε, με προκλητικό τρόπο, τη φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησής του και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του Ιράκ, σημειώνοντας πως έχουν ξεπεραστεί οι διαφορές που δίχαζαν την τελευταία. Ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική της ΕΕ είναι σε άμεση σύνδεση με τις ΗΠΑ.

Υποστήριξε ένθερμα τη στρατηγική της Λισαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, σημειώνοντας μάλιστα πως η δική του υποψηφιότητα προωθεί τη συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που τον στήριξαν, δηλαδή τους συντηρητικούς και σοσιαλιστές, και πως στόχος του είναι να προωθήσει τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων (!!!) και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε η ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Σε ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, που αφορούσε στις επιθέσεις στο λαϊκό εισόδημα και την ποιότητα ζωής από τις πολιτικές της ΕΕ, στις οποίες συγκαταλέγεται και η ελεύθερη κυκλοφορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Μεταλλαγμένα) παρά τις βάσιμες υποψίες για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, απάντησε προκλητικά, υπερασπιζόμενος τη συνέχιση της παροχής άδειας κυκλοφορίας ΓΤΟ, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην ανάγκη να πειστούν οι λαοί, αλλά και οι κυβερνήσεις που τηρούν περιοριστικές πολιτικές, να τις καταργήσουν.

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο επιχείρημα της Δ. Μανωλάκου πως αυτή η επικίνδυνη πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, ο κ. Μπαρόζο ισχυρίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει νομική διαφάνεια στις αδειοδοτήσεις, αγνοώντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων τόσο στην ανθρώπινη υγεία, όσο και στο περιβάλλον.

Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου

«Η θυσία της Ηλέκτρας μας έδειξε το δρόμο του χρέους. "Είμαι Ελληνίδα" απάντησε στους βασανιστές της. "Λέγομαι Ελληνίδα". Κι ήταν η στάση της αυτή κατάφαση στις δύο μεγάλες έννοιες Ελλάδα και Ανθρωπος. Οσοι είμαστε φίλοι της Δικαιοσύνης, ας χαιρετίσουμε με σεβασμό την επέτειο του μαρτυρικού της θανάτου. Οσοι βλέπουμε την Ελληνίδα μητέρα σαν σύμβολο της Ανοιξης της πατρίδας, ας ευλογήσουμε τον ηρωικό διπλό θάνατο της μαρτυρικής μάνας. Οσοι είμαστε φίλοι της Ελευθερίας, ας δεχτούμε τις υποθήκες της Ηλέκτρας σαν ιερό χρέος» - Ρόζα Ιμβριώτη.

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της ηρωίδας κομμουνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου, το 1944. Τιμώντας τη θυσία της και μαζί μ' αυτήν τη θυσία όλων των γυναικών που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για λευτεριά, δημοκρατία και ανεξαρτησία, όλων των αγωνιστών θυμάτων του απελευθερωτικού αγώνα, οι ΚΟ Νέου Ηρακλείου του ΚΚΕ, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Βορειοδυτικών Προαστίων, διοργανώνουν εκδήλωση, τη Δευτέρα 26 Ιούλη, στις 7.30μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελία ποιήματος, χαιρετισμό από την ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου, από την Επιτροπή Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, απαγγελία ποιήματος, ομιλία μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, κατάθεση στεφάνων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα.

30ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Από το ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο της ΚΝΕ
Από το ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο της ΚΝΕ
Μετά το επιτυχημένο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες της Οργάνωσης συνεχίζονται κι αγκαλιάζουν όλη τη χώρα με τη μορφή πολιτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Συγκεκριμένα τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Παρασκευή:

- Στο Μενίδι, στο 4ο Γυμνάσιο, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ και οι πολυεθνικές από την Ολυμπιάδα». Ομιλητής ο Β. Τοπαλιανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου.

- Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Κύπρου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Οι επιπτώσεις της Ολυμπιάδας στη ζωή μας». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Αργυρούπολη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ και οι πολυεθνικές από την Ολυμπιάδα». Θα μιλήσει ο Γιάννης Κουλούρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Αύριο Σάββατο:

- Στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου) οι Κλαδικοί Τομείς Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Διακοπές, ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Την Τρίτη και την Τετάρτη 20-21/7:

- Στις Συκιές Θεσσαλονίκης, τουρνουά μπάσκετ στο γήπεδο επί της οδού Κομνηνών, έναρξη στις 8 μ.μ., με θέμα: «Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός και η πρόταση του ΚΚΕ ενόψει της Ολυμπιάδας».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Θάνατος Ελληνα αντιστασιακού

Η ομάδα των Ελλήνων, μελών της Εθνικής Αντίστασης, στο Βερολίνο, έγινε κατά ένα μέλος φτωχότερη.

Στις 25 Ιούνη πέθανε στη γερμανική πρωτεύουσα ο παλαίμαχος Αντιστασιακός από τη Θεσσαλονίκη Ευστράτιος (Στρατής) Αναστασιάδης, γεωπόνος, καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου.

Ο Στρατής μετέσχε δραστήρια στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της ξένης κατοχής στην Ελλάδα, όπως επίσης έδωσε τη συμβολή του στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη νεκρολογία, που έγινε στις 9 Ιούλη, στο παρεκκλήσιο του νεκροταφείου του Αλτ-Μαρίεν-Ντορφ του Βερολίνου, Γερμανός συνάδελφός του του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην πατριωτική και επιστημονική δραστηριότητα του νεκρού, στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ενώ ένας νεολαίος έδωσε αρκετά στοιχεία από τη βιογραφία του.

Από μέρους των αντιστασιακών και άλλων δημοκρατών Ελλήνων του Βερολίνου αποχαιρέτησε το νεκρό ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Θανάσης Γεωργίου, που συλλυπήθηκε και εκ μέρους τους θερμά τη γυναίκα του Μαρίκα, την κόρη τους και τους άλλους στενούς συγγενείς σε Θεσσαλονίκη και Βερολίνο.

Στη Βουλή η αμαρτωλή υπόθεση του «Αστέρα»

Στη Βουλή διαβίβασε χτες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισαγγελική παραγγελία για την αξιολόγηση τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών, αλλά και συμμετόχων για την υπόθεση παραχώρησης έκτασης στην περιοχή του «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Η υπόθεση αφορά σκανδαλώδη παραχώρηση από την ΕΤΑ στην Εθνική Τράπεζα έκτασης 120 στρεμμάτων στην περιοχή του ξενοδοχείου «Αστέρας Βουλιαγμένης» έναντι 45 εκατ. δραχμών ανά στρέμμα. Για το θέμα αυτό είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου («Καθημερινή» και «Αυριανή»), ενώ την προκαταρκτική διενήργησε ο εισαγγελέας Ι. Ντογιάκος.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση, η ΕΤΑ το Δεκέμβρη του 2002 ανέλαβε να μεταβιβάσει στην εταιρία «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης» έκταση 120 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης αντί του ποσού των 16 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση της ΕΤΑ, όπου μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο, συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος. Για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι η δικογραφία πρέπει να σταλεί στη Βουλή ως αρμόδια να εξετάσει τυχόν εμπλοκή των δύο πρώην υπουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ