ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΑΘΗΝΑ 2004»
Παράδοση στην εμπορευματοποιημένη Ολυμπιάδα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου, Π. Κοσιώνη και Λ. Κανέλλη προς τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη

Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας; - ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας; - ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Το ειδικό μνημόνιο του υπουργείου Υγείας με τον Οργανισμό «Αθήνα 2004» για τη στήριξη της Ολυμπιάδας με υπηρεσίες Υγείας οδηγεί στην παράδοση και εκχώρηση υγειονομικών υπηρεσιών στην εμπορευματοποιημένη Ολυμπιάδα, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, Π. Κοσιώνης και Λ. Κανέλλη σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «στον τομέα της Υγείας ακόμα και το ανεπαρκές σχέδιο δημοσίων υπηρεσιών Υγείας ύψους 136 δισ. δρχ. απορροφήθηκε κατά 70%» όταν εφταπλασιάστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός για όλα τα έργα της Ολυμπιάδας. Οι προσλήψεις που έγιναν ήταν ελάχιστες (π.χ. μόνο 900 στο ΕΚΑΒ από τις 2.500 που προβλεπόταν).

Παρότι, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι ανάγκες σε υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού τους μήνες Αύγουστο - Σεπτέμβρη θα είναι υψηλότερες από πέρσι, αφού αρκετοί θα παραμείνουν στις δουλιές τους λόγω των Ολυμπιακών, με εντολή του υπουργείου Υγείας, κλείνουν για το λαό ή περιορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα βασικά Νοσοκομεία (όπως σχεδιάζεται στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα). Επίσης περιορίζονται ή και καταργούνται οι εισαγωγές «τακτικών περιστατικών». «Δηλαδή, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, δεσμεύεται μέρος των ήδη ανεπαρκών Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας και ταυτόχρονα αποκλείεται από αυτές η πρόσβαση του λαού, δημιουργώντας ακόμα και κινδύνους για την υγεία του. Εκτός των άλλων η κυβέρνηση σπρώχνει το λαό στον ιδιωτικό τομέα με παραπέρα αφαίμαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».

«Χωρίς, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού - ιδιαίτερα νοσηλευτικού - με γνωστές τις τεράστιες ελλείψεις, καλούνται οι εργαζόμενοι να καλύψουν και νέες υπηρεσίες στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως η λειτουργία των 15 Σταθμών Α΄ Βοηθειών (ΣΑΒ), για δύο βάρδιες λειτουργίας, αποσπώνται από τα Νοσοκομεία νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα τμήματα αυτών των Νοσοκομείων λειτουργούν σε οριακό επίπεδο από την άποψη του αριθμού εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από διάφορα Νοσοκομεία, προς τα Ολυμπιακά Νοσοκομεία πρώτης γραμμής».

«Παρότι είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις και οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα σαν κυβέρνηση αλλά και σαν αντιπολίτευση η ΝΔ έδωσε πλήρη στήριξη στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι η «πρόσληψη όλων των ανέργων και υποαπασχολούμενων ή ετεροαπασχολούμενων υγειονομικών θα μπορούσε να καλύψει μέρος των αναγκών για τις τρέχουσες και πάγιες ανάγκες του πληθυσμού, οι οποίες υπάρχουν και πέραν των Ολυμπιακών Αγώνων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφαλής νοσηλεία ασθενών και να μην καταστρατηγηθούν εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας;

Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες συνολικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας κατ' επέκταση και της Ολυμπιάδας.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
«Ανθυγιεινή» η Ολυμπιακή εντατικοποίηση

Καλεί τους γιατρούς να αρνηθούν τη στελέχωση των Σταθμών Α` Βοηθειών

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Λεκανοπέδιο δε θα μεταβληθούν σε απλά εκτελεστικά όργανα χωρίς φωνή και άποψη για να μην ενοχλήσουν, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ανεξάρτητα από τη θέση του καθενός απέναντι στους Ολυμπιακούς και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις τη διοργάνωση (καθυστερήσεις, σπατάλες, ρεμούλα), σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, εύχεται επιτυχία στους Αγώνες. Ωστόσο, όμως, τονίζει: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούνται να προσφέρουν πρόσθετο έργο εντατικοποιώντας την ήδη αυξημένη εργασία μας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πέρα από την αυξημένη ετοιμότητα όλων, οχτώ μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργούν καθημερινά και σε 24ωρη βάση, τρία Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν επίσης όλο το 24ωρο με γιατρούς έξι ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν σε αυτά και την τελευταία στιγμή προστίθενται πρόχειρα, και εν πολλοίς άσκοπα, και 16 Σταθμοί Α` Βοηθειών (ΣΑΒ) 16ωρης λειτουργίας για 3,5 ολόκληρους μήνες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΙΝΑΠ, μετά από εισήγηση του νομικού συμβούλου, εκτίμησε ότι είναι παράνομες, τόσο η ένταξη των ΣΑΒ στα νοσοκομεία υποδοχής, όσο και οι αποφάσεις των αντιπροέδρων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) για στελέχωσή τους. Γι' αυτό και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να αρνηθούν τη στελέχωση των ΣΑΒ. Επίσης το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα στηρίξει και τις αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεων των γιατρών στα νοσοκομεία που θα αρνηθούν να στελεχώσουν τους ΣΑΒ.

Τα πρόσθετα κονδύλια των εφημεριών εξαντλήθηκαν και η ΕΙΝΑΠ ζητά την αύξηση των κονδυλίων, ώστε να υπάρξουν ασφαλή προγράμματα και να αποζημιωθεί η παραπάνω εργασία στους Ολυμπιακούς. Επίσης η ΕΙΝΑΠ καλύπτει τους ειδικευόμενους γιατρούς που κάνουν επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν τις εφημερίες τους.

Τέλος, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε 6ωρη στάση εργασίας για τις 28.7.2004 και έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του «Σωτηρία», ώρα 11 π.μ.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προσλήψεις με παράκαμψη ΑΣΕΠ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, υποστηρίζουν ότι προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή, οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Κακλαμάνης, και Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, στο όνομα της απορρόφησης των κονδυλίων του Γ΄ και Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Με την τροπολογία, το τακτικό προσωπικό των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, θα προσληφθεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 1 του Ν. 2527/1997, που εφαρμόζεται για το προσωπικό των δημοτικών και δημοσίων επιχειρήσεων, των θυγατρικών τους εταιριών και των θυγατρικών εταιριών των τραπεζών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και οι εξελίξεις στη Β΄ Φάση του προγράμματος «Ψυχαργώς». Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μετακίνηση από τα ξενοδοχεία του Κέντρου της Αθήνας των ασθενών και η μεταφορά τους σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, δηλαδή ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα. Το «φιλέτο», βέβαια, της λεγόμενης αποασυλοποίησης καρπώνονται οι διάφοροι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, προσφέροντας υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας και συνέχειας στους ψυχικά πάσχοντες.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2005, για τους ασθενείς του ΨΝΑ προβλέπεται:

  • Η έξοδος σε μονάδες που αναπτύσσονται από ΝΠΙΔ 240 ακόμη ασθενών.
  • Η λειτουργία και άλλων τριών τμημάτων νέων εισαγωγών του ΨΝΑ που αυξάνει τη δυναμικότητά του κατά 80 κλίνες ακόμα.

Σήμερα, η δύναμη του ΨΝΑ σε ασθενείς είναι 1.162, απ' τους οποίους οι 548 σε νοσηλευτικά τμήματα και μονάδες απεξάρτησης και οι 614 σε ξενώνες, οικοτροφεία, ξενοδοχεία και άλλες εξωτερικές δομές.

Το υπουργείο σχεδιάζει σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα, η συνολική δύναμη του ΨΝΑ να είναι 1.000 ασθενείς απ' τους οποίους οι 530 θα είναι εντός νοσοκομείου και οι 470 εκτός.

Ενα «ευχαριστώ» από το ΚΕΘΕΑ

Τις θερμές ευχαριστίες εκφράζει ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με επιστολή του προς τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη», για τη δωρεάν φιλοξενία και ένθεση στο φύλλο της 20ής Ιούνη 2004, στο «Ρ», του εντύπου που εξέδωσε το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημαντική συμβολή σας στη διάδοση του κοινωνικού του μηνύματος (δηλαδή του εντύπου του ΚΕΘΕΑ). Ελπίζουμε στη διαρκή υποστήριξή σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών», επισημαίνεται στην επιστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ