Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΑΘΗΝΑ 2004»
Παράδοση στην εμπορευματοποιημένη Ολυμπιάδα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου, Π. Κοσιώνη και Λ. Κανέλλη προς τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη

Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας; - ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας; - ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Το ειδικό μνημόνιο του υπουργείου Υγείας με τον Οργανισμό «Αθήνα 2004» για τη στήριξη της Ολυμπιάδας με υπηρεσίες Υγείας οδηγεί στην παράδοση και εκχώρηση υγειονομικών υπηρεσιών στην εμπορευματοποιημένη Ολυμπιάδα, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, Π. Κοσιώνης και Λ. Κανέλλη σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «στον τομέα της Υγείας ακόμα και το ανεπαρκές σχέδιο δημοσίων υπηρεσιών Υγείας ύψους 136 δισ. δρχ. απορροφήθηκε κατά 70%» όταν εφταπλασιάστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός για όλα τα έργα της Ολυμπιάδας. Οι προσλήψεις που έγιναν ήταν ελάχιστες (π.χ. μόνο 900 στο ΕΚΑΒ από τις 2.500 που προβλεπόταν).

Παρότι, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι ανάγκες σε υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού τους μήνες Αύγουστο - Σεπτέμβρη θα είναι υψηλότερες από πέρσι, αφού αρκετοί θα παραμείνουν στις δουλιές τους λόγω των Ολυμπιακών, με εντολή του υπουργείου Υγείας, κλείνουν για το λαό ή περιορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα βασικά Νοσοκομεία (όπως σχεδιάζεται στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα). Επίσης περιορίζονται ή και καταργούνται οι εισαγωγές «τακτικών περιστατικών». «Δηλαδή, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, δεσμεύεται μέρος των ήδη ανεπαρκών Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας και ταυτόχρονα αποκλείεται από αυτές η πρόσβαση του λαού, δημιουργώντας ακόμα και κινδύνους για την υγεία του. Εκτός των άλλων η κυβέρνηση σπρώχνει το λαό στον ιδιωτικό τομέα με παραπέρα αφαίμαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».

«Χωρίς, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού - ιδιαίτερα νοσηλευτικού - με γνωστές τις τεράστιες ελλείψεις, καλούνται οι εργαζόμενοι να καλύψουν και νέες υπηρεσίες στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως η λειτουργία των 15 Σταθμών Α΄ Βοηθειών (ΣΑΒ), για δύο βάρδιες λειτουργίας, αποσπώνται από τα Νοσοκομεία νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα τμήματα αυτών των Νοσοκομείων λειτουργούν σε οριακό επίπεδο από την άποψη του αριθμού εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από διάφορα Νοσοκομεία, προς τα Ολυμπιακά Νοσοκομεία πρώτης γραμμής».

«Παρότι είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις και οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα σαν κυβέρνηση αλλά και σαν αντιπολίτευση η ΝΔ έδωσε πλήρη στήριξη στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι η «πρόσληψη όλων των ανέργων και υποαπασχολούμενων ή ετεροαπασχολούμενων υγειονομικών θα μπορούσε να καλύψει μέρος των αναγκών για τις τρέχουσες και πάγιες ανάγκες του πληθυσμού, οι οποίες υπάρχουν και πέραν των Ολυμπιακών Αγώνων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφαλής νοσηλεία ασθενών και να μην καταστρατηγηθούν εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας;

Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες συνολικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας κατ' επέκταση και της Ολυμπιάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ