Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
Εξονυχιστικός έλεγχος των εργαζομένων

Από τον εξονυχιστικό έλεγχο της «έξυπνης κάρτας» θα περνούν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», για να εισέλθουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αερολιμένα (ΚΕΑ), με πρόσχημα τη λήψη μέτρων ασφάλειας του αεροδρομίου.

Ο έλεγχος αυτός αφορά μόνο αυτούς τους εργαζόμενους που εισέρχονται στο ΚΕΑ, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το φακέλωμα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέτρεψε την επεξεργασία δεδομένων βιομετρικών στοιχείων των εργαζομένων του αεροδρομίου που εισέρχονται στο ΚΕΑ για λόγους ασφάλειας του αεροδρομίου.

Το σύστημα επαλήθευσης της ταυτότητας βασίζεται στα βιομετρικά χαρακτηριστικά της ίριδας και των δύο οφθαλμών. Οι υπάλληλοι που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο ΚΕΑ θα πρέπει να υποβάλλονται στην ανάγνωση από κατάλληλες συσκευές των βιομετρικών τους χαρακτηριστικών. Τα βιομετρικά τους στοιχεία θα αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα στις λεγόμενες «έξυπνες κάρτες» (smart cards) και κάθε φορά που ένας υπάλληλος θα ελέγχεται, προκειμένου να εισέλθει στο ΚΕΑ, θα παρουσιάζει την «έξυπνη κάρτα» του και ταυτόχρονα θα υποβάλλεται σε ιριδοσκόπηση και των δύο οφθαλμών. Τα βιομετρικά στοιχεία τα οποία θα σχηματίζονται από την ανάγνωση της ίριδας των ματιών θα συγκρίνονται με αυτά που είναι αποθηκευμένα στην έξυπνη κάρτα και, εφόσον ταυτίζονται, θα επιτρέπεται η είσοδος στο ΚΕΑ. Διαφορετικά, δε θα επιτρέπεται η είσοδος στο ΚΕΑ.

Η διοίκηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» επικαλείται ότι το μέτρο αυτό αφορά μόνο τους υπαλλήλους του Αερολιμένα που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο ΚΕΑ και δεν επεκτείνεται σε άλλους χώρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ