Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δρόμος - καρμανιόλα στην Ερέτρια

«Η ζωή μας έχει μικρότερη αξία από ένα πεζοδρόμιο»; Υπάρχει απάντηση σ' αυτό το αγωνιώδες ερώτημα, που έθετε το αναρτημένο πανό των διαμαρτυρομένων κατοίκων; Οπως φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων, για τους αρμόδιους παραμένει αναπάντητο ή... αδιάφορο! Σε δρόμο αποδεδειγμένα καρμανιόλα, καθημερινά παίζουν τη ζωή τους «κορόνα - γράμματα» εκατοντάδες κάτοικοι και (το καλοκαίρι) παραθεριστές, του οικισμού «Αλκυονίδες», στον Μαλακώντα Ερέτριας.

Εδώ και δυόμισι χρόνια - απ' ό,τι θυμάται ο Ευάγγελος Χρηστίδης, από τους παλαιότερους οικιστές - διεκδικούν το ελάχιστο, οι 200 οικογένειες, που τα σπίτια τους βρίσκονται πάνω από την Εθνική Οδό, Χαλκίδας - Ερέτριας, στη συγκεκριμένη περιοχή, να έχουν ασφαλή πρόσβαση στον απέναντι δρόμο που οδηγεί στην παραλία. Αυτό το δικαίωμα τους αρνούνται για άλλα τόσα χρόνια ο αρμόδιος Δήμος, η Νομαρχία και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στο μεταξύ, τα θανατηφόρα στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνονται, χρόνο με το χρόνο. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν τέσσερα.

Προχτές Κυριακή, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού - εξωραϊστικού συλλόγου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Ερέτριας, στο «επίμαχο» σημείο του «EVA Camping» και συμβολική κατάληψη του δρόμου με ένα και μοναδικό αίτημα: την κατασκευή πεζοδρομίου κατά μήκους 250 μέτρων περίπου της Εθνικής Οδού και μέχρι τον κάθετο χωματόδρομο, που οδηγεί στην παραλία. Είναι και ο μοναδικός δρόμος, σε αρκετό μήκος, αφού οι βίλες και τα αυθαίρετα -με την ανοχή των ακόμα πιο αυθαιρέτων και παράνομων πολιτικών κυβερνήσεων- έχουν ορθώσει «τείχος» αδιαπέραστο και απαγορευτικό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στην όμορφη παραλία του Μαλακώντα.

«Εμείς ζητάμε, θα μας πει η Ουρανία Γκολέμη, πρόεδρος του Συλλόγου, να γίνει πεζοδρόμιο ενός μέτρου, όσο πρέπει να απέχει το οικόπεδο από τα όρια του δρόμου. Δε βρίσκουμε ανταπόκριση». Οι κάτοικοι, παρότι είχαν καλέσει όλους τους φορείς (Νομαρχία, Δήμο Ερέτριας, νομαρχιακές παρατάξεις), κανένας δεν έκανε την «τιμή» να παραστεί. Μοναδική εξαίρεση - και εκτιμήθηκε απ' όλους - η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου, που όπως δήλωσε «είναι υποχρέωση του κράτους και των υπηρεσιών να γίνουν τέτοια έργα υποδομής - και το συγκεκριμένο - που θα προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια. Πόσο μάλλον και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου, που χαρατσώνουν τους κατοίκους δύο και τρεις φορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ