Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου

Να απορρίψουν το νομοσχέδιο με το οποίο οικοδομείται μια Δημόσια Διοίκηση εχθρική για τους εργαζόμενους, καλεί το λαό η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση»

Την οικοδόμηση ενός κρατικού μηχανισμού που θα λειτουργεί δήθεν με όρους διαφάνειας, ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ότι εγγυάται το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, με το οποίο η κυβέρνηση αλλάζει τα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά του δημοσίου τομέα, δηλαδή Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές και προϊστάμενους. Με νέες δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου (σ.σ. το οποίο δεν παρουσιάστηκε καν στους δημοσιογράφους), ο υπουργός έδωσε συνέχεια στον «καυγά» κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, που ξέσπασε με αφορμή τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κομματικοποίηση του κράτους. Η αλήθεια είναι πως το ξήλωμα στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και η αντικατάστασή τους με ημετέρους, αποτελεί κοινή τακτική και των δύο κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Ολες αυτές οι κυβερνήσεις, όταν κέρδιζαν τις εκλογές και παραλάμβαναν από την προηγούμενη διαφορετικού χρώματος κυβέρνηση, ξήλωναν τα στελέχη της προηγούμενης από τους κρίκους της Δημόσιας Διοίκησης και τοποθετούσαν τους ημέτερους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση». Στην ίδια ανακοίνωση, η παράταξη ξεκαθαρίζει και την ουσία του νέου νομοσχεδίου της ΝΔ, η οποία - στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ - στόχο έχει τη συγκρότηση «μιας Δημόσιας Διοίκησης, πιο αποτελεσματικής, προσαρμοσμένης στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου και των πολιτικοοικονομικών οργανισμών του».

Στο μεταξύ, η συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ γυρεύει αφορμές για να χτίσει το «αγωνιστικό της προσωπείο». Χτες ανακοίνωσε ότι δε συμμετείχε στη συνάντηση που είχε, στα πλαίσια των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, με το υπουργείο Εσωτερικών λόγω του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Μια αντίδραση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού ο νόμος απαγορεύει τις ουσιαστικές Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση μπορεί και αποφασίζει χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση των εργαζομένων. Ακόμα, αξίζει να θυμίσουμε ότι είναι η ίδια συμβιβασμένη πλειοψηφία που ενέκρινε το αντεργατικό Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο.

«Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν το νομοσχέδιο»

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», «με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει, κατά κύριο λόγο, να αλλάξει τους πράσινους κρίκους της Δημόσιας Διοίκησης και να τους αντικαταστήσει με τους μπλε. Επαναλαμβάνει ακριβώς την πρακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οσον αφορά όμως στην ουσία της δομής, της πολιτικής και της κατεύθυνσης της ΔΔ, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι ταυτόσημες. Και τα δύο αυτά κόμματα κινούνται στην ίδια ρότα. Μάλιστα και αυτό το νομοσχέδιο της ΝΔ, υλοποιεί λειτουργικές πλευρές του κυβερνητικού προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τις ιδιαίτερες πελατειακές και ελεγκτικές ανάγκες της ΝΔ. Με τις παρεμβάσεις τους και τις αναδιαρθρώσεις τους αποσκοπούν να κάνουν τη ΔΔ πιο αποτελεσματική, πιο αποδοτική, πιο λειτουργική, πιο προσαρμόσιμη στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου και των πολιτικοοικονομικών οργανισμών του. Ετσι οικοδομούν μια Δημόσια Διοίκηση εχθρική για τους εντός και εκτός αυτής εργαζόμενους».

Για το λόγο αυτό, η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, μαζί με την εργατική τάξη και μ' όλους τους εργαζόμενους, μέσα από ταξικούς δυναμικούς αγώνες, να απορρίψουν και αυτό το νομοσχέδιο. Να προβάλλουν το αίτημα για προσλήψεις και υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων στο δημόσιο με διαφανή, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Να απαιτήσουν την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των τομέων της δημόσιας διοίκησης που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας κλπ. καθώς και τη δωρεάν παροχή τους στα πλατιά λαϊκά στρώματα».

«Και σ' αυτόν τον αγώνα - καταλήγει η "Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση" - οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν προοπτική σύγκρουσης με τη γενικότερη πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συμβάλλουν και στη δημιουργία των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για γενικότερες αλλαγές και στα πλαίσια αυτά για δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του λαού».

Καταγγέλλει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Εναλλαγή των «πράσινων» από τους «γαλάζιους» έχουμε και στις καρέκλες των στελεχών της εκπαίδευσης. Με αφορμή το νομοσχέδιο, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καταγγέλλει, για μια ακόμα φορά, την αδιαφάνεια, τα «συνεκτιμώμενα» κριτήρια, τη συνέντευξη και όλο το νομικό πλέγμα που εξασφαλίζει στην κάθε κυβέρνηση το διορισμό των «δικών της» σε θέσεις στελεχών εκπαίδευσης.

Παράλληλα, επισημαίνει τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη στάση των παρατάξεών τους στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για το ζήτημα της επιλογής στελεχών, τονίζοντας ότι «τον ίδιο ακριβώς στόχο έχουν και οι δύο, το βόλεμα "των δικών τους παιδιών", γι' αυτό και κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση αλλάζουν και τα "αξιοκρατικά τοποθετημένα" στελέχη της εκπαίδευσης».

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού μετώπου, του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, για να διεκδικήσουν την Παιδεία, την οικονομία και την κοινωνία που οι λαϊκές ανάγκες απαιτούν, να επιβάλλουν στελέχη της εκπαίδευσης με 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, που θα απολαμβάνουν το κύρος και την αποδοχή που απορρέει από την καθημερινή πάλη για μια σύγχρονη, λαϊκή Παιδεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτελεσματικότερη στήριξη του κράτους στους επιχειρηματικούς ομίλους (2016-02-24 00:00:00.0)
Δεν πέρασε η απόπειρα διαγραφής (2008-10-17 00:00:00.0)
Κοινή η αφετηρία των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (2004-07-21 00:00:00.0)
Σε αντίσταση και αντεπίθεση καλεί η ΔΕΕ (1997-10-15 00:00:00.0)
Ο λόγος τώρα στους εκπαιδευτικούς (1997-08-30 00:00:00.0)
Καταδίκη της ευρωυποτέλειας (1996-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ