Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κοινή η αφετηρία των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Δικομματικός καυγάς στη Βουλή για τα... «τσιφλίκια» τους

Καυγάς πρώην και νυν ...«τσιφλικάδων» της δημόσιας διοίκησης χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τον διορισμό των διευθυντών, τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και τις προσλήψεις. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κομματισμό ενώ αντίστοιχα η ΝΔ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία κομματικού κράτους τα προηγούμενα χρόνια.

«Επαναλαμβάνεται η γνωστή ιστορία που θέλει το κόμμα που κατακτά την εξουσία, να κάνει στη δημόσια διοίκηση ό,τι και εκείνο που αντικατέστησε», σχολίασε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης. Οπως είπε η κυβέρνηση, με το νομοθέτημα «αλλάζει πρόσωπα και πράγματα όχι με στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία και την προσφορά της δημόσιας διοίκησης αλλά να επιτύχει τον έλεγχό της και την κομματική κηδεμονία». Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ σήμερα αντιπολιτεύεται ενώ «όταν ήταν στην κυβέρνηση παρόμοια λειτουργούσε».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην «κοινή αφετηρία» των πολιτικών για τη δημόσια διοίκηση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο υλοποιεί τη λογική της προηγούμενης κυβέρνησης όπως αυτό χαράχτηκε με το πρόγραμμα Πολιτεία». Οσον αφορά τις διατάξεις για τις προαγωγές των διευθυντών και των στελεχών του δημοσίου, ο Σταύρος Σκοπελίτης αναφέρθηκε σε «κριτήρια που αφορούν τη γενικότερη συμπεριφορά» τα οποία χρησιμοποιούνται για την κομματική επάνδρωση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να ελέγξει τα συμβούλια και να διορίσει δικά της στελέχη στις θέσεις των γενικών διευθυντών και προϊσταμένων».

Οσον αφορά τις προσλήψεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κατάργηση της βαθμολογίας στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις στην πρόσληψη ανθρώπων με μηδενικά προσόντα στο δημόσιο ενώ αντίθετα θα μένουν εκτός άνθρωποι με προσόντα σε περίπτωση που οι θέσεις θα είναι πολύ λιγότερες από τους υποψήφιους. Παράλληλα για το θέμα των προσλήψεων, επισήμανε ότι «χρειάζεται η σύνταξη νέων οργανικών θέσεων και καταγραφή των αναγκών από όργανο όπου θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι», ζητώντας να γίνονται οι «προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια και συνυπολογισμό των αντικειμενικών κριτηρίων σε περιπτώσεις ισοβαθμίας».

Από την πλευρά της ΝΔ η εισηγήτρια Σοφία Καλαντζάκου έκανε λόγο για ένα νομοθέτημα που «αναβαθμίζει το ΑΣΕΠ» ενώ ταυτόχρονα προχωρά στις αναγκαίες αλλαγές για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Για «κατάργηση όλων των εγγυήσεων των θεσμών, για να στηθεί διά μιας το κομματικό κράτος της Δεξιάς στη διοίκηση του τόπου» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως είπε: «αποδεικνύεστε ως κυβέρνηση ένας σκληρός συλλογικός κομματάρχης», ενώ χαρακτήρισε τον προτεινόμενο νόμο ως «νομοθετικό πραξικόπημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ολομέλεια σήμερα το σαρωτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης (2020-07-28 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης (2007-10-06 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ υπέρ των εργαζομένων (2006-12-09 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση στο πεδίο του ...ανταγωνισμού (2004-10-21 00:00:00.0)
Προσλήψεις με ...περίεργα κριτήρια (2002-11-26 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ (1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ