Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην Ολομέλεια σήμερα το σαρωτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο σαρώνει τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και χτυπά τον παιδαγωγικό τους ρόλο, στο όνομα της απελευθέρωσης της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Χτες το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία ξεκίνησε με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από κοινού υπερασπίζονται την επιχειρηματική λειτουργία στην Εκπαίδευση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής στην τοποθέτησή του επανέλαβε πως πρόκειται για ένα νομοθέτημα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των σχολαρχών και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «έρμαια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παιδαγωγικό ρόλο και τα εργασιακά δικαιώματά τους, ενώ οδηγεί σε σχολεία - «σούπερ μάρκετ» εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Στάθηκε σε ζητήματα που θωρακίζουν τα παραπάνω, όπως τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού των ιδιωτικών σχολείων, που, όπως ανέδειξε, αποτελεί με το νομοσχέδιο αποκλειστικό προνόμιο του ιδιοκτήτη κάθε ιδιωτικού σχολείου. Ο σύλλογος διδασκόντων, σημείωσε, είναι εξοβελισμένος από τη διαδικασία σύνταξής του, κάτι που βασίζεται στις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που αποδυνάμωνε καίρια τον ρόλο του συλλόγου.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο άρθρο 6, που επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκτός διδακτικού ωραρίου και διδακτικών ημερών και προαιρετική απασχόληση των εργαζομένων σε αυτές τις δραστηριότητες, σημειώνοντας πως με την ανεργία που επικρατεί και την απειλή της απόλυσης, τι αξία έχουν τα περί προαιρετικότητας και συμφωνίας του εργαζόμενου... Εκανε επίσης λόγο για διάλυση οποιασδήποτε σταθερότητας στις εργασιακές σχέσεις «με την άδεια του νόμου που υπηρετεί και στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση με όλα του τα άρθρα».

«Δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η μακροπρόθεσμη αξιοποίηση διατάξεων περί μάνατζερ διευθυντή και εμπορικής αξιοποίησης σχολικών εγκαταστάσεων στην προετοιμασία του εδάφους για την εφαρμογή τους κάποια στιγμή και στα δημόσια σχολεία», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε χτες τροπολογία, με την οποία ζητά να θεωρηθούν έγκυρες και να ληφθούν υπόψη από το ΑΣΕΠ οι αιτήσεις εκπαιδευτικών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ χωρίς να συνοδεύονται από νομίμως εκδοθέν παράβολο δημόσιου ταμείου. Η τροπολογία αφορά έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων που αποκλείστηκαν από την πρόσληψη λόγω τεχνικών προβλημάτων, που προέκυψαν κατά τη διαδικασία έκδοσης και πληρωμής των παραβόλων. Με αυτή προβλέπεται να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων ασχέτως ημερομηνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ