Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ
Αντιπαράθεση στο πεδίο του ... ανταγωνισμού

«Το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες Υγείας, εισάγει την επιχειρηματική λογική και μετατρέπει την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού από πιλοτικό κέντρο υγείας αστικού τύπου με επιστημονική αναφορά και διασύνδεση με το ΚΑΤ και καθεστώς ΝΠΔΔ σε ανώνυμη εταιρία με άγνωστους σκοπούς και επιδιώξεις».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζοντας την καταρχήν θέση της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η Ομοσπονδία θα συζητήσει αναλυτικά το νομοσχέδιο σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «επιχειρείται ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος των προσλήψεων, καθώς θα διορίζονται πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες από το ΑΣΕΠ». Ακόμα ότι το πραγματικό πρόβλημα με τις προσλήψεις «οφείλεται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς και στην υποχρηματοδότηση και όχι στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ».

Στην ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «εισάγεται» η επιχειρηματική λογική, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης που έχει ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά, γίνεται περιγραφή των προβλημάτων, αλλά μια και η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ αποδέχεται τον ανταγωνισμό στο χώρο της Υγείας, δεν εκφράζεται το καίριο αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για την παροχή υπηρεσιών Υγείας δωρεάν αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

Αντίστοιχα, στο ζήτημα των προσλήψεων, η ΠΟΕΔΗΝ αποφεύγει να πει ότι το μέτρο αποτελεί εφαρμογή σε ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που ζητούν μείωση των δαπανών για την Υγεία, μείωση του μισθολογικού κόστους και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Και, βέβαια, ότι απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες της Υγείας και Πρόνοιας, με διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ