Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκινά τις πτήσεις ο «Μεγάλος Αδελφός»

Eurokinissi

Ενα μεγάλο «ιπτάμενο μάτι» αποκτά από σήμερα η Αττική. Μέχρι να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες το «μάτι» αυτό θα συντονίζεται με 1.600 άλλα ηλεκτρονικά «μάτια» που θα επιτηρούν την καθημερινότητα των Αθηναίων. Το αερόπλοιο της SAIC, αμερικανικής εταιρίας, στενή συνεργάτης της CIA και του FBI, θα πετά στον αττικό ουρανό και με τις κάμερες και τους αισθητήρες του θα καταγράφει κάθε κίνηση σε ακτίνα 500 μέτρων από ύψος 1.000-1.500 μέτρων.

Το αερόπλοιο θα μεταφέρει εικόνα 16 ώρες τη μέρα στο Κέντρο Ασφάλειας που έχει εγκατασταθεί στη ΓΑΔΑ, αλλά και σε περιφερειακά κέντρα ασφάλειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δυνατότητές του δεν αποκαλύπτονται από τους αρμόδιους. Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε πως «στον "αέρα" δε βγαίνω να πω ποιες είναι οι δυνατότητές του και ποια είναι η αποστολή του. Η αποστολή του για εμάς είναι η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Δε μας ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ολα αυτά που γράφονται κατά καιρούς για τα δικαιώματα των πολιτών, το ένα, το άλλο, είναι προβληματισμοί που ακουμπάνε και εμάς και εμείς έχουμε αυτούς τους προβληματισμούς, γι' αυτό και είμαστε πολύ προσεκτικοί». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ε. Οικονόμου, βρέθηκε χτες στην... ανάγκη να δηλώσει ότι τα ηλεκτρονικά μέσα του αερόπλοιου θα μεταδίδουν μόνον εικόνα και δε θα κάνουν παρακολουθήσεις.

Το μήκους 59 και ύψους 20 μέτρων αερόπλοιο θα συντονίζεται με το σύστημα C4I που έχει εγκατασταθεί στο κτίριο της ΓΑΔΑ και θα ελέγχει τις 1.600 κάμερες, από τις οποίες οι 551 έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους της Αττικής. Πέρα από τις ύποπτες κινήσεις ή περιστατικά, το αερόπλοιο θα τροφοδοτεί με στοιχεία και για την κίνηση στους δρόμους, ώστε να διευκολύνονται τα οχήματα των επισήμων και των αθλητικών αποστολών.

Παράλληλα, ενισχύονται τα μέτρα φρούρησης στο Αστυνομικό Μέγαρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Γύρω από αυτό, αλλά και στο εσωτερικό του κτιρίου θα τοποθετηθούν μηχανήματα ηλεκτρονικού ελέγχου, ενώ ολοκληρώνονται σταδιακά τα μέτρα φρούρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και τα μέτρα ασφάλειας σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, μετρό και ΗΣΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ