ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Και με τη «βούλα» της θα πετά ο ιπτάμενος χαφιές

Eurokinissi

Ο ιπτάμενος ηλεκτρονικός χαφιές «Ζέπελιν» θα συλλέγει πληροφορίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και με τη «βούλα» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή Προστασίας, με χτεσινή ανακοίνωσή της, και σε ρόλου Ποντίου Πιλάτου δίνει το «οκέι» για τη λειτουργία του συστήματος «Ζέπελιν». Η Αρχή αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων για την επικείμενη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος λήψης εικόνων μέσω του αερόπλοιου «Ζέπελιν» και της δημιουργίας σχετικού αρχείου.

Οπως προκύπτει από τη γνωστοποίηση, αναφέρει η Αρχή Προστασίας, «δεν περιλαμβάνονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» και συνεπώς δεν απαιτείται η άδεια της Αρχής για τη σύσταση και λειτουργία του αρχείου.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα εμποδίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να διεισδύσουν και στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κατά τη λειτουργία του «Ζέπελιν». Αντί αυτού, η Αρχή εμφανίζεται καθησυχαστική, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι αυτή θα εποπτεύει, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει όλη τη διαδικασία, προκειμένου να τηρούνται οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για άλλη μια φορά, προβάλλεται ως επιχείρημα η προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Οι εικόνες που θα λαμβάνονται θα μεταβιβάζονται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας της ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) και στη συνέχεια θα τηρούνται τα αρχεία για χρονικό διάστημα επτά ημερών, ενώ υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήματος είναι το Αρχηγείο της Αστυνομίας και την πρόσβαση στο σχετικό αρχείο μπορούν να έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις του «Ζέπελιν», τόσο για την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού που θα επιβαίνει σ' αυτό, όσο και για τη δοκιμή του τεχνολογικού του εξοπλισμού.

Το «Ζέπελιν», όπως αναφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχει τη δυνατότητα να πετά μέχρι τα 3.300 μέτρα για 16 ώρες τη μέρα, για επτά μέρες τη βδομάδα, μέρα και νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Ζέπελιν» αντιμετωπίζει προβλήματα πτήσης σε περίπτωση που φυσούν άνεμοι πάνω από 4 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βίας

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κυμίνων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Τα κρούσματα βίας σε βάρος πολιτών από συνοριοφύλακες και αστυνομικούς, που εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Κυμίνων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Αφορμή αποτέλεσε το πρόσφατο περιστατικό, που σημειώθηκε την Κυριακή με θύματα έναν 49χρονο κτηνοτρόφο και την 25χρονη κόρη του, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Αγ. Αθανασίου, μέσα στην κτηνοτροφική τους μονάδα στα Κύμινα, επειδή τους αρνήθηκαν την είσοδο, διότι είχαν κάνει απολύμανση στο χώρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασθένεια που εμφάνισε το κοπάδι τους. Μάλιστα επειδή αντιστάθηκαν στη σύλληψη κατηγορούνται για αντίσταση, απείθεια, παράνομη κατακράτηση, απειλή και εξύβριση. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση.

«Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Σε όλη την περιοχή, κατά καιρούς, έχουμε αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βίας και εξευτελιστικής συμπεριφοράς σε βάρος οικονομικών μεταναστών και άλλων πολιτών. Αποδεικνύεται τελικά ότι με τον πολλαπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων μόνο η ασφάλεια των πολιτών δε διασφαλίζεται», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Κυμίνων του ΚΚΕ και τονίζει πως η κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται, οφείλεται στην εντεινόμενη αστυνομοκρατία και καταστολή και εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερων σχεδιασμών τρομοκράτησης και καθυπόταξης του λαού.

«Το ΚΚΕ είναι αποφασιστικά αντίθετο στην αστυνομοκρατία, την καταστολή, στην παραβίαση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η μόνη απάντηση στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, που επιβάλουν τέτοια μέτρα και τέτοιες καταστάσεις, είναι η ένταση και μαζικοποίηση των αγώνων του λαού», τονίζει η ΚΟΒ Κυμίνων του ΚΚΕ και καλεί σε επαγρύπνηση και αγώνα τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλους τους πολίτες του δήμου.

ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Περί κατσαβιδιών και ερωτικών συνευρέσεων...

Απολογήθηκε χτες η κατηγορούμενη για την υπόθεση του ΕΛΑ Ειρ. Αθανασάκη

Απολογήθηκε χτες η τέταρτη κατηγορούμενη για την υπόθεση του ΕΛΑ Ειρ. Αθανασάκη, η οποία δήλωσε ότι ουδεμία σχέση έχει ή είχε με τις κατηγορίες που της αποδίδονται.

Για άλλη μια φορά, εντύπωση προξένησαν αρκετές από τις ερωτήσεις που έκανε η έδρα του δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας Ελ. Πατσής τη ρώτησε, γιατί βρέθηκαν στο μπαλκόνι του σπιτιού της σε μια μεταλλική ντουλάπα τρεις μονωτικές ταινίες, τέσσερα κατσαβίδια (τα δύο δοκιμαστικά) και δυο πένσες... Επίσης, τη ρώτησε πού συνευρισκόταν ερωτικά με τον Αγαπίου, ενώ η ίδια του απάντησε ότι ο Αγαπίου είχε σπίτι.

Στην απολογία της, η Αθανασάκη αναφέρθηκε στη γνωστή ιστορία με τον πράκτορα Αλεξ. Περάκη, ο οποίος την πλησίασε για να της προσφέρει λεφτά, προκειμένου να καταθέσει σε βάρος του Κ. Αγαπίου. Για το θέμα αυτό αποφάσισε να μην το πει σε κανέναν από τους φίλους της, παρά μόνο στον Κ. Αγαπίου, ο οποίος τη συμβούλεψε να προσέχει.

Για το όνομα Μυρτώ, είπε ότι της το κόλλησαν οι φίλοι της ως παρατσούκλι, γιατί τραγουδούσε συνέχεια τη «Μυρτιά» του Θεοδωράκη. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στους χώρους όπου εργάστηκε. Το 1972-'74 ήταν εσώκλειστη στην κολεγιακού τύπου Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Ρόδο. Το 1974-'76 έκανε πρακτική άσκηση στο Βέλγιο. 1976-'78 σε διάφορα ξενοδοχεία εκτός Αθήνας, ενώ από το 1978 μέχρι την ημέρα της σύλληψής της εργαζόταν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Για την Κυριακίδου είπε ότι δε θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με ένα άτομο σαν αυτήν, με την οποία δεν έχει τίποτα κοινό.

Στο μεταξύ χτες, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Αγ. Κανάς. Ανάμεσα στις άλλες ερωτήσεις ήταν αν ο κατηγορούμενος ανήκει στο χώρο της κοινοβουλευτικής, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ή στο συντηρητικό χώρο.

Μετά τη λήξη της απολογίας του Αγγ. Κανά, ο συνήγορος του Κ. Αγαπίου, Ν. Δαμασκόπουλος, διάβασε δήλωση του εντολέα του, ο οποίος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της προέδρου κατά την προχτεσινή διαδικασία, σύμφωνα με την οποία η Κυριακίδου αναγνώρισε τον Αγαπίου ως Γιάννη στις προανακριτικές και ανακριτικές της καταθέσεις και στο ακροατήριο. Ο. Κ. Αγαπίου έκανε λόγο για «κάθε είδους πιέσεις» στο δικαστήριο, καθώς πλησιάζει η στιγμή της απόφασης.

Παρόμοια δήλωση διάβασε και ο συνήγορος του Χρ. Τσιγαρίδα, Σ. Καμπάνης, που έλεγε ότι άλλα δήλωσε στο δικαστήριο και άλλα του απέδιδε η πρόεδρος Ελ. Μπρίλη για τους πυρήνες στον ΕΛΑ.

ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των Αδαμάντιου Βασιλάκη και Εμμανουήλ Κοτζαστράτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία της δίκης των κατηγορούμενων μηχανικών για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999.

Χτες αγόρευσαν οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Δόβα, που υποστήριξαν ότι ο εντολέας τους απλά ανέλαβε την ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος ημιώροφου, κάνοντας τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη. Αναφερόμενοι δε στον Εμμανουήλ Κοτζαστράτη σημείωσαν ότι παρά τις διαψεύσεις του τελευταίου είχε την επίβλεψη της εφαρμογής της μελέτης του Αδαμάντιου Βασιλάκη, χαρακτηρίζοντας αισχρή και άδικη τη στάση του Εμμ. Κοτζαστράτη έναντι του Αλ. Δόβα.

Πρόστιμο σε υπουργό

Πρόστιμο 20.000 ευρώ επέβαλε ομόφωνα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου του αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με απόφαση της Αρχής, που τις υποχρέωνε να γνωστοποιήσουν σε εργαζόμενο στοιχεία του υπηρεσιακού του φακέλου.

Συγκεκριμένα, η Αρχή με απόφασή της (21/2003) είχε απευθύνει προειδοποίηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης να ικανοποιήσει εντός 10 ημερών αίτημα πολίτη για πρόσβαση στο σχετικό φάκελο με τα προσωπικά του δεδομένα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση της Αρχής και να δώσουν στοιχεία στον ενδιαφερόμενο από τον προσωπικό του φάκελο, με τη δικαιολογία ότι έχουν να κάνουν με θέματα εθνικής ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ