ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Ανησυχίες...

Του Κώστα Μητρόπουλου από «Τα Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από «Τα Νέα»
Αυξάνονται οι κάθε λογής ανησυχίες στις γραμμές της κυβερνώσας παράταξης. Τόσο αυτές, που αφορούν στη συνεχή όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και των αναπόφευκτων λαϊκών αντιδράσεων, όσο και αυτές, που έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της ολιγαρχίας, που τόσα χρόνια τώρα δε βρίσκονταν στο «προνομιακό» κλαμπ των κυβερνητικών και κρατικών συναλλαγών.

Και ...δικαίως αυξάνονται. Οι προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων, που καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του και ανέδειξαν τη ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, κάθε άλλο παρά μπορούν να ικανοποιηθούν από την εφαρμογή της ίδιας με την προηγούμενη κυβέρνηση αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε, βέβαια, υπάρχει πολιτική, η οποία θα καταφέρει να έχει και την πίτα το ταψί και το σκύλο χορτάτο, που λέει και η γνωστή λαϊκή παροιμία. Δεν υπάρχει πολιτική, η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας και θα δίνει γην και ύδωρ στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, από τη μια, και, από την άλλη, θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια. `Η το ένα θα γίνει, ή το άλλο. Και η ΝΔ έχει αποδείξει με ποια πλευρά είναι...

Το ίδιο βάσιμες είναι οι ανησυχίες των προαναφερομένων και για τα «ιδιαίτερα» συμφέροντά τους. Η ηγεσία της ΝΔ δεν εφαρμόζει μόνο την ίδια, στην ουσία, αντιλαϊκή πολιτική με το ΠΑΣΟΚ, αλλά «δανείζεται» και τα ανάλογα «κόλπα». Στα πλαίσια της δήθεν μετατροπής της ΝΔ σε κόμμα του «κοινωνικού κέντρου», ακολουθεί τακτική «συναίνεσης» και «κοινωνικού διαλόγου», προσεταιρισμού των οικονομικών και άλλων στηριγμάτων της απελθούσας κυβέρνησης, κλπ. Τακτική, που δε φαίνεται να χαροποιεί όσους βρίσκονταν «εκτός νυμφώνος» μέχρι σήμερα...


ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ «ΕΙΣΒΟΛΗΣ»

ΕΝΟΠΛΟΙ...: «Αμερικανοί και Ελληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο χώρες -που επιζητούν να τηρήσουν σιωπή για το θέμα, φοβούμενες την πυροδότηση αντιαμερικανικού αισθήματος στην Αθήνα - συζητούν ακόμη επί των νόμων που θα διέπουν τη δράση των Αμερικανών πρακτόρων ασφαλείας, για τον ακριβή αριθμό τους, το είδος των όπλων που θα φέρουν και το πού αυτά θα μπορούν να ενεργούν. Παράλληλα, θα σταλούν στην Ελλάδα περίπου 400 στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων...

..."Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να φέρουμε όπλα", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος» (Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν - αναδημοσίευση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΟ... ΠΡΟΒΛΗΜΑ...: «Είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα, λόγω διεθνών συνθηκών, να κάνει όχι μόνον ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ασφάλεια των Αγώνων, αλλά και ό,τι ως εκ περισσού στο κλίμα της τρομοϋστερίας της ζητείται. Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να λέει όλη την αλήθεια και να ενημερώσει αυτή την κοινή γνώμη, για να μην ενημερώνεται από ξένες εφημερίδες. Το κουκούλωμα, για να μην "προκληθούν αντιαμερικανικά αισθήματα", είναι τουλάχιστον φαιδρό, όταν είναι γνωστό το ποσοστό αυτών των αισθημάτων» (Κύριο άρθρο - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

... ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ...: «Για δεύτερη μέρα και βλέπουμε, δεν πέταξε το Ζέπελιν με τις εις ρόλον παντεπόπτου της ασφαλείας κάμερές του: οι βοριάδες, τα μελτέμια έδειξαν ότι όπως ακριβώς δε σέβονται τους κωπηλάτες στο Σχινιά, έτσι δε σέβονται και τα σχέδια και τους προγραμματισμούς ασφαλείας...

... Πολλά μπορεί να βγάλει κανείς ως συμπέρασμα απ' όλη αυτή την ιστορία. Σίγουρα όμως πολλά από όσα μας πούλησαν -κυριολεκτικά αλλά και συμβολικά/πολιτικά - για την ασφάλεια των Αγώνων, αποδεικνύονται, στην πράξη, φύκια αντί για μεταξωτές κορδέλες (που έγραφε η ωραία τους συσκευασία)» (Κύριο άρθρο - ΤΟ ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ Ν.Δ. ο Καραμανλής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εργα, εισιτήρια στο όριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΠΙΣΤΟΛΙΔΙ» για τους οπλοφόρους

ΕΘΝΟΣ: ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ έως 543% σε τρόφιμα - ποτά

ΤΑ ΝΕΑ: Στραβά μάτια για τους πιστολέρο των ΗΠΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιασαν τον Δήμαρχο! που γκρέμισε την ιδιωτικοποίηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΟΣ τα... όπλα των Ολυμπιακών

Η ΑΥΓΗ: «Εισβολή» ...Αμερικανών ενόπλων τον Αύγουστο

Η ΧΩΡΑ: ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΓΑΝ 73 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ με... πυραύλους!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ εν όψει Ολυμπιακών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): 106 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ κέρδισε η Ελλάδα με τα αντισταθμιστικά οφέλη!

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ την τρομολαγνεία ο Γ. Βουλγαράκης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι αυταπάτες

«Τα νοικοκυριά ανησυχούν για την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και περιμένουν την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που θα έχει ως βασικούς άξονες την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να μη διαψεύσει τις προσδοκίες που καλλιέργησε κατά την προεκλογική περίοδο» (Ο Πάνος Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Οι αγωνίες

«Αν η κυβέρνηση παραμείνει ακίνητη, αν συνεχίσει την ίδια συναινετική πολιτική, τη "δαντελένια" πολιτική απέναντι στους "βαρόνους" της διαπλοκής, τη διαφθορά και το "σύστημα", ενώ συνεχίζονται και εντείνονται οι κοινωνικοί αποκλεισμοί του παρελθόντος, τότε το φθινόπωρο μας περιμένουν οδυνηρές εκπλήξεις» (Ο Γιώργος Τράγκας στη «ΧΩΡΑ»).

Η συνταγή...

«Ριζικές αλλαγές στη φυσιογνωμία, την οργάνωση και τη λειτουργία της ΝΔ επιφέρει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος με την ομιλία του στο Συνέδριο θα επικυρώσει τη βαθμιαία μετεξέλιξη της φιλελεύθερης παράταξης σε ένα νέο κόμμα με κεντρώο προφίλ» (Ρεπορτάζ Μανώλη Κοττάκη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...του «κέντρου»

«Το "κοινωνικό κέντρο" στοχεύει πλέον η ΝΔ και αυτό το μήνυμα θα επιχειρήσει να εκπέμψει μέσα από το 6ο Συνέδριο. Ο νέος όρος που εισάγει στο πολιτικό παιχνίδι η Ρηγίλλης και έρχεται να αντικαταστήσει τον λεγόμενο "μεσαίο χώρο" θεωρείται από στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος ως το "κλειδί" για να επιμηκύνει η ΝΔ την πολιτική κυριαρχία της» («ΤΑ ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ