ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
«Ψήνονται» κυρώσεις με τη «βούλα» του ΟΗΕ...

Ενώ το αμερικανικό κογκρέσο χαρακτηρίζει την κατάσταση στη σουδανική δυτική επαρχία Νταρφούρ «γενοκτονία» και ζητεί απ' τον Τζ. Ου. Μπους τη δράση πολυεθνικής δύναμης!

Οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες άλλοθι για τις επεμβάσεις

Associated Press

Οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες άλλοθι για τις επεμβάσεις
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Την επιβολή (αδιευκρίνιστου τύπου) κυρώσεων κατά της σουδανικής ισλαμικής κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ και εμπάργκο όπλων «κατά ατόμων, ομάδων, ανταρτών» της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ υποστηρίζει το νέο αμερικανικό προσχέδιο απόφασης που κυκλοφορεί από χτες στους διαδρόμους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το προσχέδιο απόφασης καλεί επίσης το ΓΓ του ΟΗΕ να κάνει γενική εκτίμηση της κατάστασης και να αναφέρεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού «κάθε τριάντα μέρες»... Αμερικανοί διπλωμάτες, αλλά και πηγές προσκείμενες στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ψιθύριζαν σε δημοσιογράφους πως το προκείμενο σχέδιο «συγκεντρώνει μεγαλύτερη υποστήριξη» (απ' ό,τι εκείνο της 30ής Ιούνη) και πως δε φαίνεται να αντιτίθενται σ' αυτό τα περισσότερα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανάμεσά τους βρίσκονται, σύμφωνα με τους παραπάνω, ακόμη και επιφυλακτικότερα μέλη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα που επιθυμούν μία μεγαλύτερη πίστωση χρόνου στη σουδανική κυβέρνηση προ της λήψης δράσης...

Το κογκρέσο βλέπει «γενοκτονία»!

Πάντως, κατά τη (δεύτερη σε τρεις βδομάδες) συνάντηση που είχαν χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, περιέγραψαν την κατάσταση στο Νταρφούρ σοβαρή. Κάλεσαν τη σουδανική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διάλυση, σύλληψη και παραπομπή στη δικαιοσύνη των παραστρατιωτικών αραβικών ομάδων, Τζαντζαγούιντ. Οι Πάουελ και Ανάν εκτίμησαν πως η σουδανική κυβέρνηση «μπορεί να τερματίσει την 15μηνη κρίση», επειδή έχει ευθύνες για τη δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων των Τζαντζαγούιντ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ μάλιστα, σχολιάζοντας την προχτεσινή αντίδραση του Χαρτούμ (πως τα -έστω όχι πολύ άμεσα... - βρετανικά σχέδια στρατιωτικής επέμβασης «αποτελούν επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας»), «διαβεβαίωσε» το Χαρτούμ πως «εάν κάνει το σωστό και προστατεύσει τους πολίτες του, κανείς δε θα επέμβει στις εσωτερικές του υποθέσεις»!

Παρά τους υψηλούς τόνους, οι Πάουελ και Ανάν απέφυγαν να παρομοιάσουν την κατάσταση στο Νταρφούρ με γενοκτονία, όπως έκανε π.χ. το κογκρέσσο των ΗΠΑ που σε χτεσινό ψήφισμά του καλεί τον Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους να αναλάβει δράση, προκειμένου να εκδοθεί μία ισχυρή απόφαση απ' τα Ηνωμένα Εθνη που να εξουσιοδοτεί τη δράση πολυεθνικής δύναμης, με στόχο την προστασία των εκτοπισμένων κατοίκων της επαρχίας Νταρφούρ! «Το Νταρφούρ είναι μία τεράστια περιοχή» είπε ο Πάουελ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης. Αυτό, όμως, δεν προεξοφλεί την ακύρωση μιας (αμερικανο-βρετανικής κλπ.) στρατιωτικής επέμβασης στο δυτικό Σουδάν. Ενδεχομένως, να καταγράφει την πίστωση χρόνου που ζητούν τα «γεράκια» προτού ορμήξουν και σ' αυτή την (πετρελαιοφόρο) γωνιά του πλανήτη...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολιτικός «χαμός»... εξπρές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρά ομαδόν δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν μετά το προχτεσινό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Παμούκοβα, ο απολογισμός του οποίου μειώθηκε χτες από κυβερνητικές πηγές σε 36 νεκρούς και 45 τραυματίες. Οι περισσότερες εφημερίδες απέδωσαν το αιματηρό δυστύχημα στη χρήση της υπερταχείας σε ακατάλληλη υποδομή, που δεν την «άντεχε», για λόγους κυβερνητικής «επίδειξης» - την υπερταχεία είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν με τη φράση «με το βήμα αυτό, θα δείξουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η Τουρκία στη μάχη του πολιτισμού», κάτι που κατά τρόπο μάλλον αναμενόμενο οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες χτες κράδαιναν. «Φόνος», «Σφαγή εξπρές» («Σαμπάχ») και «Θάνατος στο όνομα μιας επίδειξης» («Μιλιέτ»), ήταν τα χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, έθεσε θέμα παραίτησης της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βοσνία για να μεταβεί στο σημείο του δυστυχήματος, εμφανίστηκε να μη δέχεται πολύ καλόβολα τις «βολές» των δημοσιογράφων. Με μια γερή δόση λαϊκισμού και αλαζονείας αντέδρασε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις περί απόδοσης ευθυνών λέγοντας: «Αν μοιραζόσασταν τον πόνο, δε θα κάνατε τέτοιες ερωτήσεις... Αυτό που έχετε να πείτε είναι να θέσετε θέμα παραίτησης της κυβέρνησης ή του υπουργού. Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε τα όριά σας, καθώς απευθύνετε ερωτήσεις. Μην αντιμετωπίζετε το θέμα με ιδεολογικά κριτήρια»!

  • Δε θα δικαστεί για υποθέσεις διαφθοράς ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενας ακόμα νεκρός πολιτικός κρατούμενος

Τους 116 έφτασαν τις τελευταίες μέρες οι πολιτικοί κρατούμενοι που έχουν πεθάνει στις τουρκικές φυλακές τύπου F, εκεί όπου το στρατοκρατούμενο τουρκικό καθεστώς καταθέτει καθημερινά ένα ακόμα δείγμα γραφής, του πώς... «σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο 38χρονος αγωνιστής Σαλίχ Σεβινέλ, πατέρας τριών παιδιών, ξεψύχησε στις 21 Ιούλη, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, με την κατηγορία ότι ήταν μέλος του DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο). Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, ο Σεβινέλ είχε ζητήσει να ακολουθήσει ιατροφαρμακευτική θεραπεία, καθώς, μετά από τα βασανιστήρια και την απομόνωσή του, είχε παρουσιάσει πολλά προβλήματα υγείας. Αίτημα, ωστόσο, που απορρίφτηκε από τη διοίκηση των φυλακών.

Χαρακτηριστικό του άγριου κατασταλτικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους είναι, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας του νεκρού αγωνιστή, πολλοί από τους παρευρισκόμενους συντρόφους του και γονείς πολιτικών κρατουμένων συνελήφθησαν, ενώ το λείψανο απήχθη και μεταφέρθηκε σε άλλο νεκροταφείο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα η αδιαφορία των τουρκικών ΜΜΕ, που αποσιωπούν εντελώς τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι αγωνιστές της χώρας μέσα στις φυλακές, και τονίζεται: «Αυτοί που δήθεν κατακρίνουν τα βασανιστήρια που γίνονται εκτός Τουρκίας (όπως στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ) είναι υποκριτές, αφού δε θέλουν να δουν την πραγματικότητα στην ίδια τους τη χώρα».

ΗΠΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Ενα βήμα πριν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελική έγκριση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ με το Μαρόκο έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανοίγοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους με χώρα της αφρικανικής ηπείρου και τη δεύτερη με αραβική χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μαρόκου ήταν η ΕΕ...

Γι' αυτό και οι δηλώσεις του Αμερικανού εκπροσώπου Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλικ, ότι η συμφωνία σηματοδοτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης να εμβαθύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση με άμεση ισχύ του 95% των δασμών σε καταναλωτικά αγαθά και βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οι υπόλοιποι θα καταργηθούν εντός των επόμενων εννέα ετών.

Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών δεν αγγίζει καν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, η αμερικανική πλευρά όμως εκτιμά ότι με τη συμφωνία θα διπλασιαστεί. Εννοείται, ότι από τη συμφωνία θα ωφεληθούν σημαντικά οι Αμερικανοί αγρότες.

ΠΓΔΜ
«Οδομαχίες» στη Στρούγκα για το επίμαχο νομοσχέδιο...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Διαδηλώσεις και επεισόδια στους δρόμους της πόλης Στρούγκα προκάλεσε η προχτεσινοβραδινή εμφάνιση του (ανεπιθύμητου σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης...) υπουργού Αμυνας Βλάντο Μπούτσκοφσκι. Ο Μπούτσκοφσκι μετέβη στην πόλη για να εκτονώσει (;) υποτίθεται πολλούς από τους Σλαβομακεδόνες δημότες της πόλης, που αντιδρούν στο λεγόμενο νομοσχέδιο «αποκέντρωσης» (ενσωματώνει περιοχές με υπεράριθμες αλβανικές κοινότητες στους δήμους της Στρούγκας και των Σκοπίων)... Ο Μπούτσκοφσκι όχι μόνον δεν τους καθησύχασε, αλλά προκάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολλών εκατοντάδων έξω από τα γραφεία της κυβερνώσας παράταξης (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση), όπου είχε καταφύγει. Οταν το πλήθος επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο, οι αστυνομικοί επενέβησαν χρησιμοποιώντας σφαίρες καουτσούκ, δακρυγόνα, πυροσβεστήρες έως και αληθινά προειδοποιητικά πυρά που έριξαν στον αέρα! Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός (ευτυχώς όχι σοβαρός) τουλάχιστον 15 διαδηλωτών και 24 αστυνομικών, αρκετά πυρπολημένα αυτοκίνητα και ζημιές σε παρακείμενα κτίρια... Μεταξύ των τραυματιών, φέρεται και ένας ελεγκτής - παρατηρητής ομάδας της ΕΕ, που τραυματίστηκε από επίθεση πλήθους στη Στρούγκα.

Ομως, η ένταση στη Στρούγκα (αλλά και αλλού στην ΠΓΔΜ) δεν προβλέπεται να σταματήσει σύντομα, έστω και εάν τα επεισόδια στην πόλη έληξαν μετά τη - μετά από ώρες...- «φυγάδευση» του υπουργού Αμυνας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Την ερχόμενη Δευτέρα (26 του μήνα) οι αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων (ως επί το πλείστον της σλαβομακεδονικής κοινότητας) αναμένεται να κορυφωθούν έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου θα τεθεί προς συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ