Σάββατο 24 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενας ακόμα νεκρός πολιτικός κρατούμενος

Τους 116 έφτασαν τις τελευταίες μέρες οι πολιτικοί κρατούμενοι που έχουν πεθάνει στις τουρκικές φυλακές τύπου F, εκεί όπου το στρατοκρατούμενο τουρκικό καθεστώς καταθέτει καθημερινά ένα ακόμα δείγμα γραφής, του πώς... «σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο 38χρονος αγωνιστής Σαλίχ Σεβινέλ, πατέρας τριών παιδιών, ξεψύχησε στις 21 Ιούλη, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, με την κατηγορία ότι ήταν μέλος του DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο). Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, ο Σεβινέλ είχε ζητήσει να ακολουθήσει ιατροφαρμακευτική θεραπεία, καθώς, μετά από τα βασανιστήρια και την απομόνωσή του, είχε παρουσιάσει πολλά προβλήματα υγείας. Αίτημα, ωστόσο, που απορρίφτηκε από τη διοίκηση των φυλακών.

Χαρακτηριστικό του άγριου κατασταλτικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους είναι, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας του νεκρού αγωνιστή, πολλοί από τους παρευρισκόμενους συντρόφους του και γονείς πολιτικών κρατουμένων συνελήφθησαν, ενώ το λείψανο απήχθη και μεταφέρθηκε σε άλλο νεκροταφείο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα η αδιαφορία των τουρκικών ΜΜΕ, που αποσιωπούν εντελώς τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι αγωνιστές της χώρας μέσα στις φυλακές, και τονίζεται: «Αυτοί που δήθεν κατακρίνουν τα βασανιστήρια που γίνονται εκτός Τουρκίας (όπως στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ) είναι υποκριτές, αφού δε θέλουν να δουν την πραγματικότητα στην ίδια τους τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ