Σάββατο 24 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα υποχώρηση στα εργασιακά δικαιώματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο δρόμο που βάδισαν οι εργαζόμενοι της Siemens και της Bosch βαδίζουν από χτες και οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler και την ταξιδιωτική Thomas Cook. Ειδικά όσον αφορά στην DaimlerChrysler οι απειλές για απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας με τη μεταφορά των εργοστασίων στη Νότια Αφρική, ήταν αρκετή για να «υποκύψει» μετά από δύο εβδομάδων κινητοποιήσεων και απεργιών το μεγαλύτερο γερμανικό συνδικάτο, η IG Metall.

Ετσι, ο δρόμος πια είναι ανοιχτός, ώστε να μη χρειάζεται να γίνει μεταφορά εργοστασίων μεγάλων βιομηχανιών από τις «ανεπτυγμένες χώρες» σε άλλες με χαμηλότερα μεροκάματα, αφού πια τα μεροκάματα των εργαζομένων στις «πλούσιες χώρες» φθίνουν και σε λίγο θα εξομοιωθούν... αφού και οι δύο μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις υπέγραψαν συμφωνία με την οποία οι εργαζόμενοι σ' αυτές δέχονται να αυξήσουν την βδομαδιαία εργασία τους χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Η συμφωνία που πέτυχε η Daimler προβλέπει αύξηση των ωρών εργασίας από 35 σε 40 τη βδομάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δηλώνει η εταιρία... Παρόμοια συμφωνία συνήψε και ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει κάνει ήδη εκατοντάδες απολύσεις. Η συμφωνία προβλέπει την αναβολή των μισθολογικών αυξήσεων και την αύξηση των ωρών εργασίας από 38,5 σε 40 τη βδομάδα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η συμφωνία «αποτελεί νίκη για την κοινή λογική και δημιουργεί προηγούμενο για την επιτυχία των προσπαθειών περικοπής του κόστους και σε άλλες γερμανικές εταιρίες με σκοπό την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ