ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Προκλητική απόπειρα εισαγγελέων ξεσηκώνει αντιδράσεις...

Οι εισαγγελείς απαιτούν με επιστολή τους προς τους δικαστές να «εξαφανίσουν» τον Μιλόσεβιτς απ' το δικαστήριο διορίζοντας συνήγορο υπεράσπισης!

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στη δίκη της Χάγης

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στη δίκη της Χάγης
ΧΑΓΗ.--

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαίτησαν χτες απ' τους δικαστές που εκδικάζουν την υπόθεση Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη να σταματήσουν τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απ' την υπεράσπιση του εαυτού του και να διορίσουν δικηγόρο, ώστε, μεταξύ άλλων, «να τερματιστούν οι καθυστερήσεις που εκδηλώνονται στην πολύκροτη δίκη λόγω της εύθραυστης υγείας του πρώην Προέδρου»! Διαστρεβλώνοντας την πρόθεσή τους (μεταξύ άλλων η ανατροπή του ισχύοντος νομικού στάτους κβο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όσον αφορά στα δικαιώματα του κατηγορουμένου) κατηγόρησαν τον Μιλόσεβιτς «για πειρατεία της ακροαματικής διαδικασίας (...) επειδή (...) επιχειρεί να μετατρέψει το δικαστήριο σε πολιτικό φόρουμ διακήρυξης ιδεών»!

Η προκλητική έκθεση των εισαγγελέων της Χάγης εκδηλώνεται μόλις ένα μήνα πριν την παρουσίαση της υπεράσπισης της υπόθεσης απ' τον Μιλόσεβιτς, η οποία έχει προγραμματιστεί (λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας) για τις 31 του Αυγούστου. Είναι δε φανερή η προσπάθεια των εισαγγελέων να ανατρέψουν την προδιαγεγραμμένη αδυναμία της ενάγουσας αρχής να «καταδικάσει» (λόγω έλλειψης σοβαρών στοιχείων και αξιόπιστων καταθέσεων) τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (π.χ., για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κλπ.)...

Διαμαρτυρίες προσωπικοτήτων

Η προσπάθεια των εισαγγελέων της Χάγης να εξαφανίσουν τον (ικανότατο, μεταξύ άλλων, δικηγόρο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη) Μιλόσεβιτς απ' το δικαστήριο προκάλεσε - δικαίως... - την έντονη διαμαρτυρία δεκάδων διακεκριμένων νομικών, καθηγητών πανεπιστημίου και πολιτικών από 12 χώρες. Σε επιστολή που απέστειλαν χτες (αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της έκθεσης των εισαγγελέων) στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Γενική Συνέλευση και στον ΓΓ του ΟΗΕ οι πενήντα προσωπικότητες διαμαρτύρονται για την προσπάθεια επιβολής συνηγόρου υπεράσπισης στον Μιλόσεβιτς, επισημαίνοντας πως μία τέτοια απόπειρα «απειλεί το μέλλον του διεθνούς δικαίου και τη ζωή του κατηγορούμενου»! Και η επιστολή των 50 προσωπικοτήτων καταλήγει: «Η απόπειρα των εισαγγελέων της Χάγης χαρακτηρίζεται ως διαστρέβλωση του γράμματος και του νόμου του διεθνούς δικαίου που τα Ηνωμένα Εθνη δε θα πρέπει να ανεχθούν».

Την επιστολή καταγγελίας της απόπειρας των εισαγγελέων να ανατρέψουν τη διαδικασία (αλλά και το αποτέλεσμα) της δίκης του Μιλόσεβιτς υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Ράμσεϊ Κλαρκ (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), ο Σεργκέι Μπαμπούριν (αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας), ο Τζιτέντρα Σάρμα (Ινδία), πρόεδρος του «Διεθνούς Συνδέσμου Δημοκρατικών Δικηγόρων».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Αλλα λόγια με την ίδια «ουσία» το τελικό σχέδιο απόφασης για το Νταρφούρ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη «βούλα» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να φέρει από σήμερα το - τέσσερις φορές τροποποιημένο...- αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Δυτικό Σουδάν. Η φράση «κυρώσεις έναντι της σουδανικής κυβέρνησης» διεγράφη και αντικαταστάθηκε με τη διατύπωση πως θα ασκηθούν «οικονομικά μέτρα» απ' τον γγ του ΟΗΕ «σύμφωνα με το άρθρο 41 της Χάρτας του ΟΗΕ», εάν βεβαίως αυτό υπαγορεύσει η έκθεση για το Νταρφούρ, που καλείται να ετοιμάζει, κάθε τριάντα μέρες, για το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γγ του Οργανισμού. Επιπλέον, στο προσχέδιο ψηφίσματος παραμένει η αναφορά για την επιβολή κυρώσεων έναντι «παραστρατιωτικών ομάδων και ανταρτών» στο Νταρφούρ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Ντάνφορντ (πρώην ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους στο Σουδάν), επέμεινε πως η τελευταία διατύπωση στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν άρει κατ' ουδένα τρόπο το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της σουδανικής κυβέρνησης, την οποία (για πολλοστή φορά) θεώρησε υπεύθυνη για τις ωμότητες των παραστρατιωτικών ομάδων Τζαντζαγουίντ στη δυτική επαρχία, Νταρφούρ (με μέγεθος που ισοδυναμεί με εκείνο της Γαλλίας...). Αλλες χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Ρωσία, Αλγερία, Πακιστάν και ίσως ακόμη τρεις, σύμφωνα με δήλωση του Αλγερινού πρέσβη στον ΟΗΕ) που ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην προηγούμενη αναφορά του σχεδίου απόφασης (περί κυρώσεων έναντι της σουδανικής κυβέρνησης) διαφάνηκαν χτες έτοιμες να το υπογράψουν.

Ο Σουδανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ελφατίχ Μοχάμεντ Εργουα, ήταν ο μόνος που αντέδρασε κατά της τελικής εκδοχής του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος, σχολιάζοντας πως εξυπηρετεί «πολιτικά κίνητρα». Ο Σουδανός πρέσβης πρόσθεσε, στο τέλος, πως η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει την κρίση στο Νταρφούρ «σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, στην Ακκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας όπου γινόταν η διάσκεψη της Αφρικανικής Ενωσης, οι ηγέτες χωρών - μελών του Οργανισμού, άκουγαν τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να τους ενθαρρύνει να βρουν λύσεις και να πάρουν μέτρα για το Δυτικό Σουδάν και άλλες κρίσεις της Αφρικανικής Ηπείρου και «όχι μόνον για την ειρήνευση στην Ακτή του Ελεφαντοστού» (που ήταν και το πρώτο θέμα συζήτησης της διάσκεψης)...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ελεύθερος ο στρατηγός μετά την «έκπτωση» στην ποινή...

ΧΑΓΗ - ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Επικρίσεις (από συγγενείς θυμάτων) και έκπληξη προκάλεσε η χτεσινή απόφαση του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία να μειώσει την ποινή του Βόσνιου Κροάτη στρατηγού, Τίχομιρ Μπλάσκιτς σε εννιά από 45 χρόνια κάθειρξης! Το εφετείο έκρινε πως ο Μπλάσκιτς, επικεφαλής των κρατικών δυνάμεων στη Βοσνία κατά το 1992 - '94, «δεν είχε διατάξει τη σφαγή» στο Αχμίτσι, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 μουσουλμάνους της κοινότητας.

Βόσνιοι μουσουλμάνοι, συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στο Αχμίτσι, καταδίκασαν την εξέλιξη διαπιστώνοντας πως το ΔΠΔ «μετατρέπεται σε φάρσα»...

Παρά τις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Τίοντορ Μερόν αποδέχτηκε την πρόταση του Εφετείου διατάσσοντας την απελευθέρωση του Μπλάσκιτς, ενώ παραλλήλως ο Κροάτης Πρόεδρος Στίπε Μέσιτς έδωσε στον τελευταίο πρόωρη συνταξιοδότηση...

ΙΤΑΛΙΑ
Τελική έγκριση για το ασφαλιστικό

ΡΩΜΗ.--

Με ψήφους 333 υπέρ και 148 κατά η ιταλική Κάτω Βουλή ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης τη «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί και από τη Γερουσία και πλέον αναμένεται να γίνει νόμος. Η ψηφοφορία είχε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Βάσει του νομοσχεδίου από το 2008 και μετά η σύνταξη θα χορηγείται μόνο σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ ως σήμερα και ηλικίας 57 ετών εργαζόμενος αν είχε 35 έτη κάλυψης μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί. Οι γυναίκες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 57 αλλά με μειωμένη σύνταξη.

ΙΤΑΛΙΑ
Απειλές και ανησυχία

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και γενικότερα η Ιταλία φέρονται ως οι πρώτοι στόχοι της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Αμπου Χαφς αλ Μάσρι», που υποτίθεται ότι έχει σχέσεις με τη «Αλ-Κάιντα», σύμφωνα με επιστολή που στάλθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα.

«Θα συγκλονίσουμε τις πόλεις της Ευρώπης και θα αρχίσουμε από εσένα Μπερλουσκόνι. Θα κάνουμε αιματηρές επιθέσεις μέχρι να επιστρέψετε στο σωστό δρόμο. Να μας περιμένετε, εσύ Μπερλουσκόνι και οι σύμμαχοί σου. Περιμένετε την υλοποίηση της υπόσχεσής μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, έσπευσε χτες να δηλώσει ότι «δε μας φοβίζουν οι απειλές» και φυσικά υπογράμμισε ότι «τα μέτρα ασφαλείας» δεν πρόκειται «να μειωθούν».

ΡΩΣΙΑ
«ΟΧΙ στην κοινωνική γενοκτονία»

ΜΟΣΧΑ.--

Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και βετεράνοι του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου κοντά στο κτίριο της Κρατικής Δούμας ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

Στόχος των διαδηλωτών είναι το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του Βλ. Πούτιν και το οποίο προβλέπει την «αντικατάσταση» των «προνομίων» που απολαμβάνουν συνταξιούχοι και βετεράνοι (δωρεάν φάρμακα και πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες, επιδόματα για το νοίκι) με μια μηνιαία χρηματική αποζημίωση. Το ποσό αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ 800 και 3.500 ρουβλιών (27-120 δολάρια) και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι μέχρι και τέσσερις φορές μικρότερο απ' ό,τι εμμέσως λαμβάνουν τώρα οι συνταξιούχοι. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί για δεύτερη φορά στην Κρατική Δούμα την επόμενη βδομάδα. Μετά και την τρίτη συζήτηση θα σταλεί στον Πούτιν για την τελική έγκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ