Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Αλλα λόγια με την ίδια «ουσία» το τελικό σχέδιο απόφασης για το Νταρφούρ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη «βούλα» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να φέρει από σήμερα το - τέσσερις φορές τροποποιημένο...- αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Δυτικό Σουδάν. Η φράση «κυρώσεις έναντι της σουδανικής κυβέρνησης» διεγράφη και αντικαταστάθηκε με τη διατύπωση πως θα ασκηθούν «οικονομικά μέτρα» απ' τον γγ του ΟΗΕ «σύμφωνα με το άρθρο 41 της Χάρτας του ΟΗΕ», εάν βεβαίως αυτό υπαγορεύσει η έκθεση για το Νταρφούρ, που καλείται να ετοιμάζει, κάθε τριάντα μέρες, για το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γγ του Οργανισμού. Επιπλέον, στο προσχέδιο ψηφίσματος παραμένει η αναφορά για την επιβολή κυρώσεων έναντι «παραστρατιωτικών ομάδων και ανταρτών» στο Νταρφούρ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Ντάνφορντ (πρώην ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους στο Σουδάν), επέμεινε πως η τελευταία διατύπωση στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν άρει κατ' ουδένα τρόπο το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της σουδανικής κυβέρνησης, την οποία (για πολλοστή φορά) θεώρησε υπεύθυνη για τις ωμότητες των παραστρατιωτικών ομάδων Τζαντζαγουίντ στη δυτική επαρχία, Νταρφούρ (με μέγεθος που ισοδυναμεί με εκείνο της Γαλλίας...). Αλλες χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Ρωσία, Αλγερία, Πακιστάν και ίσως ακόμη τρεις, σύμφωνα με δήλωση του Αλγερινού πρέσβη στον ΟΗΕ) που ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην προηγούμενη αναφορά του σχεδίου απόφασης (περί κυρώσεων έναντι της σουδανικής κυβέρνησης) διαφάνηκαν χτες έτοιμες να το υπογράψουν.

Ο Σουδανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ελφατίχ Μοχάμεντ Εργουα, ήταν ο μόνος που αντέδρασε κατά της τελικής εκδοχής του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος, σχολιάζοντας πως εξυπηρετεί «πολιτικά κίνητρα». Ο Σουδανός πρέσβης πρόσθεσε, στο τέλος, πως η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει την κρίση στο Νταρφούρ «σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, στην Ακκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας όπου γινόταν η διάσκεψη της Αφρικανικής Ενωσης, οι ηγέτες χωρών - μελών του Οργανισμού, άκουγαν τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να τους ενθαρρύνει να βρουν λύσεις και να πάρουν μέτρα για το Δυτικό Σουδάν και άλλες κρίσεις της Αφρικανικής Ηπείρου και «όχι μόνον για την ειρήνευση στην Ακτή του Ελεφαντοστού» (που ήταν και το πρώτο θέμα συζήτησης της διάσκεψης)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ