Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παζάρια για την κλυδωνιζόμενη κατοχή

Κατοχική περιπολία...

Associated Press

Κατοχική περιπολία...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από μουσουλμανικές χώρες στο Ιράκ επανήλθε, χτες, στο προσκήνιο μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, με τη σαουδαραβική ηγεσία αλλά και τον δοτό Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, στην Τζέντα. Και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη συνέπεσε με τις συζητήσεις περί αποχώρησης των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ενίσχυσε την εντύπωση ότι «η συμμαχία των προθύμων» αγκομαχά στο Ιράκ λόγω των κλιμακούμενων και συνεχιζόμενων αντικατοχικών επιθέσεων, εξαιτίας των οποίων, «για λόγους οργάνωσης και ασφαλείας», αναβλήθηκε εκ νέου, για τα τέλη Αυγούστου, η Εθνική Συνδιάσκεψη για την εκλογή «μεταβατικής Βουλής».

«Καλοδεχούμενη και ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την «ιδέα», που φέρεται να παρουσίασε η σαουδαραβική ηγεσία, περί ανάπτυξης μουσουλμανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ο Κόλιν Πάουελ. Ακόμη και αν η «ιδέα» γεννήθηκε στο Ριάντ και δε μεταφυτεύτηκε από την Ουάσιγκτον, η οποία προσπαθεί να σταματήσει το φυλλορρόημα των «συμμάχων», σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους για τους όρους και τις συνθήκες μιας τέτοιας κίνησης.

Η σαουδαραβική ηγεσία φέρεται να έχει κάνει ορισμένες πρώτες συζητήσεις με το Πακιστάν, ενώ αυτό το θέμα αναμενόταν να κυριαρχήσει, χτες, σε συνάντηση αντιπροσωπειών από την Τυνησία, την Αλγερία και το Μπαχρέιν. Εντούτοις, όλες αυτές οι ηγεσίες επιθυμούν αν υπάρξει ανάπτυξη στρατευμάτων τους στο Ιράκ να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις κατοχικές δυνάμεις και να έχει διακριτό ρόλο, έτσι ώστε να μην εξοργιστούν οι Ιρακινοί.

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον φέρεται να ασκεί πιέσεις προκειμένου οι δυνάμεις αυτές να ενσωματωθούν στην κατοχική δύναμη, κάτι που ακόμη και οι πλέον πρόθυμες αραβικές ηγεσίες αποκλείουν. Τέλος, υπάρχουν μια σειρά από χώρες, όπως η Ινδονησία, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που καθιστούσαν, και χτες, σαφές ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν δυνάμεις στο Ιράκ παρά μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και όχι ως κατοχική δύναμη.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις αραβικές και μουσουλμανικές ηγεσίες «να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν το Ιράκ». Και φυσικά, καλοδέχτηκε την αναπτυξιακή βοήθεια, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υποσχέθηκε η Σαουδική Αραβία.

Την ίδια ώρα, η «συμμαχία των προθύμων» κλυδωνιζόταν εκ νέου. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν αρχίσει, ήδη, συζητήσεις για σταδιακή μείωση και τελική αποχώρηση, εντός «σύντομου χρονικού διαστήματος», των 1.650 Ουκρανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι συζητήσεις διεξάγονται, κατ' αρχάς, με την πολωνική στρατιωτική ηγεσία, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται τα ουκρανικά στρατεύματα.

Νέες επιθέσεις, νέες ομηρίες

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπου, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής τοποθεσία του συμβάντος. Αλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση κατά περιπόλου στην περιοχή του Κιρκούκ. Νοτιότερα, στη Χίλα, από βομβιστική επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής, σκοτώθηκε 1 Πολωνός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 4. Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ έγιναν ολονύκτιες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες συνελήφθησαν 39 Ιρακινοί.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε και από το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι εκτελέστηκαν 2 Πακιστανοί όμηροι, ενώ με εκτέλεση απειλείται, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση, ο ένας από τους 7 οδηγούς κουβεϊτιανής εταιρίας που κρατούνται από την περασμένη βδομάδα. Μια άλλη πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, υπό την επωνυμία «Ομάδα Θανάτου», ανακοίνωσε ότι απήγαγε 4 Ιορδανούς. Τέλος, η οργάνωση που αποδίδεται στον συνεργάτη της «Αλ Κάιντα», Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, απείλησε με θάνατο όποιον μουσουλμάνο στρατιώτη αναπτυχθεί στο Ιράκ και υποστήριξε ότι κρατά όμηρο έναν Σομαλό οδηγό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ