Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί «πυρηνικά» ο Σαρόν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές αποτρεπτικές του δυνατότητες, ακόμη και αν αυτές είναι εκτός των συμβατικών ορίων, όσο απειλείται η ύπαρξή του» υποστήριξε χτες ο Αριέλ Σαρόν, προχωρώντας για πρώτη φορά σε μια έμμεση πλην σαφή παραδοχή ότι το Ισραήλ διαθέτει οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ «αντιλαμβάνονται και υποστηρίζουν τη θέση αυτή» και εξέφρασε την ελπίδα οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για τον πλήρη αφοπλισμό «της μεγάλης απειλής» του Ιράν να αποδώσουν καρπούς «πριν να είναι πολύ αργά».

Μέχρι χτες βράδυ, η αμερικανική ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαρόν. Αντίθετα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «το Ιράν παραβιάζει τις δεσμεύσεις του απέναντι στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και πιθανότατα το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Τις δικές τους πιέσεις άσκησαν στην Τεχεράνη, χτες, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπειών στο Παρίσι.

«Επιλεκτικές» επιδρομές

Ο επικεφαλής της ένοπλης ομάδας «Αμπούρις», παλαιότερης διάσπασης της «Φατάχ» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και ο υπαρχηγός του είναι τα 2 θύματα του «επιλεκτικού πλήγματος» ισραηλινού ελικοπτέρου χτες κατά αυτοκινήτου στη Ράφα. Νωρίτερα, στην Τουλκαρέμ, της βόρειας Δυτικής Οχθης, σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της «Τζιχάντ» ενώ προηγήθηκε ο θάνατος 2 Παλαιστινίων από πρόωρη έκρηξη βόμβας που μετέφεραν. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια υπόπτων έξω από τη Ραμάλα και σε περιοχές κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ