Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Προκλητική απόπειρα εισαγγελέων ξεσηκώνει αντιδράσεις...

Οι εισαγγελείς απαιτούν με επιστολή τους προς τους δικαστές να «εξαφανίσουν» τον Μιλόσεβιτς απ' το δικαστήριο διορίζοντας συνήγορο υπεράσπισης!

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στη δίκη της Χάγης

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στη δίκη της Χάγης
ΧΑΓΗ.--

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαίτησαν χτες απ' τους δικαστές που εκδικάζουν την υπόθεση Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη να σταματήσουν τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απ' την υπεράσπιση του εαυτού του και να διορίσουν δικηγόρο, ώστε, μεταξύ άλλων, «να τερματιστούν οι καθυστερήσεις που εκδηλώνονται στην πολύκροτη δίκη λόγω της εύθραυστης υγείας του πρώην Προέδρου»! Διαστρεβλώνοντας την πρόθεσή τους (μεταξύ άλλων η ανατροπή του ισχύοντος νομικού στάτους κβο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όσον αφορά στα δικαιώματα του κατηγορουμένου) κατηγόρησαν τον Μιλόσεβιτς «για πειρατεία της ακροαματικής διαδικασίας (...) επειδή (...) επιχειρεί να μετατρέψει το δικαστήριο σε πολιτικό φόρουμ διακήρυξης ιδεών»!

Η προκλητική έκθεση των εισαγγελέων της Χάγης εκδηλώνεται μόλις ένα μήνα πριν την παρουσίαση της υπεράσπισης της υπόθεσης απ' τον Μιλόσεβιτς, η οποία έχει προγραμματιστεί (λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας) για τις 31 του Αυγούστου. Είναι δε φανερή η προσπάθεια των εισαγγελέων να ανατρέψουν την προδιαγεγραμμένη αδυναμία της ενάγουσας αρχής να «καταδικάσει» (λόγω έλλειψης σοβαρών στοιχείων και αξιόπιστων καταθέσεων) τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (π.χ., για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κλπ.)...

Διαμαρτυρίες προσωπικοτήτων

Η προσπάθεια των εισαγγελέων της Χάγης να εξαφανίσουν τον (ικανότατο, μεταξύ άλλων, δικηγόρο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη) Μιλόσεβιτς απ' το δικαστήριο προκάλεσε - δικαίως... - την έντονη διαμαρτυρία δεκάδων διακεκριμένων νομικών, καθηγητών πανεπιστημίου και πολιτικών από 12 χώρες. Σε επιστολή που απέστειλαν χτες (αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της έκθεσης των εισαγγελέων) στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Γενική Συνέλευση και στον ΓΓ του ΟΗΕ οι πενήντα προσωπικότητες διαμαρτύρονται για την προσπάθεια επιβολής συνηγόρου υπεράσπισης στον Μιλόσεβιτς, επισημαίνοντας πως μία τέτοια απόπειρα «απειλεί το μέλλον του διεθνούς δικαίου και τη ζωή του κατηγορούμενου»! Και η επιστολή των 50 προσωπικοτήτων καταλήγει: «Η απόπειρα των εισαγγελέων της Χάγης χαρακτηρίζεται ως διαστρέβλωση του γράμματος και του νόμου του διεθνούς δικαίου που τα Ηνωμένα Εθνη δε θα πρέπει να ανεχθούν».

Την επιστολή καταγγελίας της απόπειρας των εισαγγελέων να ανατρέψουν τη διαδικασία (αλλά και το αποτέλεσμα) της δίκης του Μιλόσεβιτς υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Ράμσεϊ Κλαρκ (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), ο Σεργκέι Μπαμπούριν (αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας), ο Τζιτέντρα Σάρμα (Ινδία), πρόεδρος του «Διεθνούς Συνδέσμου Δημοκρατικών Δικηγόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ