ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 2004
Σελ. /32
Γιατί οι «αθάνατοι» αγαπούν την τηλεόραση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τηλεόραση είναι η χρυσοτόκος όρνιθα για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ΔΟΕ θα εισπράξει 1.498 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Αγώνων, αρκεί να το συγκρίνει κανείς με το ποσό των 101 εκατομμυρίων δολαρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αγώνων της Μόσχας (1980), αλλά και των 1.332 εκατομμυρίων δολαρίων του Σίδνεϊ (2000).

Ο κανονισμός της ΔΟΕ ορίζει ότι από το ποσό της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μόνο το 49% πηγαίνει στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Ετσι, η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» θα πάρει 734 εκατομμύρια δολάρια.

Επομένως, είναι φυσιολογικό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των «αθανάτων» σχετικά με τα χρυσά συμβόλαια για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν αρχίσουν οι Αγώνες του 2004, η διοίκηση της ΔΟΕ έχει πουλήσει ήδη τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 και των Θερινών Αγώνων του 2012. Την 1η Οκτώβρη του 2003 υπογράφτηκε στη Λωζάνη η συμφωνία, με την οποία το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης των παραπάνω Αγώνων στις ΗΠΑ, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων. Ανάλογα συμβόλαια διαπραγματεύεται η ΔΟΕ, με δίκτυα από την Ευρώπη, την Ασία, τον αραβικό κόσμο, τη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία.

Για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, η Επιτροπή άλλαξε τον τρόπο διαπραγμάτευσης των συμβολαίων. Ετσι, για τους Αγώνες που θα γίνουν από το 2010 και μετά, γίνονται δημοπρασίες, στις οποίες μπορούν να παίρνουν μέρος είτε κοινοπραξίες δικτύων, είτε μεμονωμένα δίκτυα. Με τον τρόπο αυτό, καταργείται το προνομιακό καθεστώς της EBU (της Ενωσης των κρατικών τηλεοράσεων των ευρωπαϊκών κρατών) και η ΔΟΕ θα πουλάει τα δικαιώματα στη βάση «κάθε πελάτης - χώρα χωριστή συμφωνία».

Στους κατόχους των δικαιωμάτων για τους Αγώνες της Αθήνας, περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια διεθνώς, όπως το CBC, με έδρα τον Καναδά, το NBC των ΗΠΑ, το SSI της Αφρικής, το Seven της Αυστραλίας, το TVNZ της Νέας Ζηλανδίας, το WKAQ από το Πουέρτο Ρίκο και ενώσεις καναλιών, όπως τα European Broadcasting Union, Arab States Broadcasting Unioin, Asia Pacific Broadcasting Union κ.ά.

Σ' αυτόν το χορό των εκατομμυρίων, τα τηλεοπτικά δίκτυα δε βάζουν μόνο τα δολάρια τους, αλλά και τους όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΟΕ, με απαίτηση των δικτύων, μελετά την αφαίρεση από το πρόγραμμα των Αγώνων ορισμένων αθλημάτων, τα οποία παρουσιάζουν «χαμηλή τηλεθέαση» και την προσθήκη ορισμένων άλλων, που θεωρούνται «τηλεοπτικά»!

«Πονοκέφαλοι» για Μπερλουσκόνι

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της κυβέρνησής του, μετά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την οικονομική πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού.

Το νέο πρόβλημα του «Καβαλιέρε» προκύπτει από την υποβάθμιση της Ιταλίας στην κλίμακα της δανειοληπτικής ικανότητας των κρατών. H υποβάθμιση έγινε από τη διεθνή εταιρία Standard & Poor's εξαιτίας της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στη διεθνή αγορά και, επομένως, η επιβάρυνση των ελλειμμάτων.

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ τους και έχει δεχτεί προειδοποίηση από την Κομισιόν για την ανάγκη μέτρων μείωσής του. Η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε απέναντι στις Βρυξέλλες την υποχρέωση να μειώσει σε σύντομο διάστημα τις δημόσιες δαπάνες κατά 7,5 δισ. ευρώ.

Ομως, αν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να «σωθεί» από τα ελλείμματα, κινδυνεύει να «πνιγεί» από το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης...

Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, βάσει των οποίων αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών- μελών. Σ' αυτό το πλαίσιο προωθείται η υποβάθμιση του κριτηρίου του ελλείμματος και η αναβάθμιση του κριτηρίου του χρέους, σύμφωνα με το οποίο το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία είναι η πρωταθλήτρια σ' αυτόν τον τομέα, αφού το δημόσιο χρέος της υπολογίζεται σε 106%.

«ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ»: H κυβέρνηση της Κίνας δεν επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη της χώρας, όπως σχεδόν όλες οι άλλες, αλλά, αντιθέτως, προσπαθεί να επιβραδύνει την αύξηση του AEΠ, αποφεύγοντας τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης». Το A` εξάμηνο 2004, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 10%, παρασύροντας την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πτωτική πορεία πυροδότησε την περασμένη Τετάρτη, για τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών θα προχωρήσει, τελικώς, σε νέα αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ, που έχουν ως στόχο να τερματίσουν τα σχέδια διάσωσης επιχειρήσεων με κρατική συμμετοχή, παρουσίασαν την Τετάρτη οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Οι κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβρη, απαγορεύουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσφέρουν, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ρευστό σε μια επιχείρηση για μια δεκαετία, μετά την αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης με κρατική βοήθεια.

ΚΕΡΔΗ: O πετρελαϊκός κολοσσός BP αύξησε σημαντικά τα κέρδη του το δεύτερο τρίμηνο φέτος, ενώ την ίδια χρονική περίοδο η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 17%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν τα περιθώρια της κερδοφορίας της στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. «Τα κέρδη μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων σαν της BP είναι τεράστια», όπως δήλωσε ο Πίτερ Χίτσενς, ενεργειακός αναλυτής στην Chevreux.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ