ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
Προς εργάσιμη εβδομάδα 50 ωρών!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αύξηση του χρόνου εργασίας επανέρχεται με την κοινή επιχείρηση εργοδοτών και κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόσφατα, δύο κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Κλάους Τσίμερμαν, και ο οικονομολόγος της Commerzbank, Ούλριχ Ραμ, υποστήριξαν την υιοθέτηση της 50ωρης εβδομαδιαίας εργασίας! Φυσικά, η πρόταση αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αφού οι επιχειρήσεις έχουν στήσει εδώ και μήνες το σκηνικό ενός ωμού εκβιασμού των εργαζομένων: «Είτε θα δεχτείτε την αύξηση των ωρών εργασίας, είτε θα μεταφέρουμε τις δραστηριότητές μας σε άλλες χώρες»...

Ενα πρόσφατο παράδειγμα αυτών των εκβιασμών αφορά στη «Siemens», της οποίας η διοίκηση ζήτησε από 2.000 εργαζόμενους να εργαστούν 40 ώρες την εβδομάδα, αλλιώς θα μετέφερε τις θέσεις εργασίας στην Ουγγαρία. Το παράδειγμα της «Siemens» ακολουθεί η «Mercedes-Benz» στο εργοστάσιό της στη Νοτιοδυτική Γερμανία, ενώ η «Opel» ανακοίνωσε ότι ένα τμήμα της παραγωγής της μεταφέρεται στην Πολωνία.

Οι υποστηρικτές αυτών των προτάσεων τονίζουν ότι η αύξηση των ωρών εργασίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας, θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης. Δεν αναφέρουν όμως ότι τέτοια μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ακολουθούνται από μέτρα επέκτασης της μερικής απασχόλησης και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις.

Οι εκβιασμοί των εργοδοτών και οι προτάσεις των οικονομολόγων πέφτουν στο πρόσφορο έδαφος της πολιτικής της κυβέρνησης Σρέντερ, η οποία είναι έτοιμη να υιοθετήσει οποιοδήποτε αντεργατικό μέτρο. Ηδη, μετά την έγκριση της Ανω Βουλής, τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος που επιβάλλει στους μακροχρόνια ανέργους το δίλημμα ή να αποδεχτούν οποιαδήποτε διαθέσιμη θέση ή να χάσουν το επίδομα ανεργίας.

Η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της περιβόητης «Ατζέντας 2010» προωθεί και άλλα ανάλογα μέτρα, όπως τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και την κατάργηση του δικαιώματος του ανέργου να επιλέγει εργασία.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων, όπως η κυβέρνηση της Βαυαρίας, η οποία αποφάσισε την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 40 σε 42.

Στην αύξηση των ωρών εργασίας προσανατολίζεται και η κυβέρνηση της Γαλλίας. Επικαλούμενος το υψηλό ποσοστό ανεργίας (9,8%), ο υπουργός Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε την κατάργηση του 35ωρου που είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι ο εργαζόμενος πρέπει «να επιλέγει αν θα εργαστεί περισσότερο από το νόμιμο όριο των 35 ωρών, με την ανάλογη αύξηση των αποδοχών του». Ο Σαρκοζί πρότεινε επίσης να μειωθεί η αμοιβή για υπερωρίες από το 25% στο 10%.

Μηνύματα στασιμότητας

Την ώρα που οι κυβερνητικοί παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η ύφεση και η στασιμότητα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Πριν από μια βδομάδα η μηνιαία έκθεση της εταιρίας Blue Chip κάνει λόγο για στασιμότητα της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, προβλέπεται υποχώρηση του ΑΕΠ το 2004. Ενισχύεται έτσι η άποψη ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Οι 50 οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν υπαίτια για την εξασθένιση της κατανάλωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους την αύξηση των πετρελαϊκών τιμών και προειδοποιούν ότι αναμένονται δυσμενείς επιπτώσεις και στις δαπάνες κεφαλαίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, το ΑΕΠ θα ανέρχεται το 2004 στο 4,5%, χαμηλότερα δηλαδή από το 4,7% που αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα, έναντι του αναθεωρημένου 3,9% του πρώτου τριμήνου. Οσο για το 2005, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Προσφατα, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή τράπεζα. Πιο αναλυτικά, η εν λόγω παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,9% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το Μάη. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,1%.

ΑΝΕΡΓΙΑ Σε 349.000 ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 10 Ιούλη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έναντι 309.000 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - στο αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ Κατά 2,7% μειώθηκαν σε μηνιαία βάση το Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, ενώ η αρχική μέτρηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας έκανε λόγο για πτώση κατά 1,5%. Τον Απρίλη οι εν λόγω πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 1,8% έναντι του Μάρτη. «Κινητήριος μοχλός της γερμανικής οικονομίας παραμένει η ζήτηση από το εξωτερικό, ενώ η ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας εξακολουθεί να είναι αναιμική», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Οτμαρ Λανγκ, οικονομολόγος της Deutsche Bank.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού ούτε και δικαιολογούνται απόψεις «κινδυνολογίας» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζει ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Πέδρο Σόλμπες. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε κάθε λόγο να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά συνέστησε εγρήγορση για τον πληθωρισμό.

TO ΠΟΣΟ των 2,3 δισ. στερλινών (4,26 δισ. δολάρια) πρόκειται να επιστρέψει στους επενδυτές η Marks & Spencer, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην πώληση του τμήματος χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο των προσπαθειών του βρετανικού ομίλου λιανικής να αποκρούσει την προσφορά εξαγοράς, ύψους 9,1 δισ. στερλινών, του επιχειρηματία Φίλιπ Γκριν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ