ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Μόσχα και ο... κατήφορος

Σαν «όαση ανθρωπιάς και κουλτούρας» στη γενικότερη εικόνα εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης του αθλητισμού, ιδιαίτερα στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η διοργάνωση της Μόσχας το 1980. Η ΕΣΣΔ αναμφισβήτητα διοργάνωσε τους πιο άρτιους και ανθρώπινους Αγώνες μέχρι σήμερα. Παρά το γεγονός ότι σαν οικοδέσποινα ήταν υποχρεωμένη να υπογράψει συγκεκριμένα συμβόλαια με χορηγούς, εντούτοις η θέληση των Σοβιετικών κράτησε τους Αγώνες σε υψηλό αθλητικό επίπεδο, ενώ η πινελιά κουλτούρας και ανθρωπιάς που έδωσαν οι Σοβιετικοί ήταν ικανή να δώσει το διαφορετικό πνεύμα στους Αγώνες. Αντίθετα, από κει και έπειτα αρχίζει η κατρακύλα των Ολυμπιακών Αγώνων στο δρόμο της απομάκρυνσής τους από το αθλητικό πνεύμα και η είσοδός τους στον καπιταλιστικό κόσμο του κέρδους. Εκτος από αυτό, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη Μόσχα ανέδειξαν εκτός από την εμπορευματοποίηση ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό του ντόπινγκ που συνυφασμένο με τα συμφέροντα για μεγαλύτερο κέρδος των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό, αφήνει και αυτό το δικό του στίγμα. Μάλιστα οι Ολυμπιακοί της Σεούλ παραμένουν μέχρι σήμερα χαρακτηριστικό παράδειγμα σαν «Αγώνες των ουσιών».

ΜΟΣΧΑ 1980
Απάντηση ανθρωπιάς και κουλτούρας

Η καλύτερη τελετή έναρξης στην ιστορία των αγώνων θεωρείται Αυτή της Μόσχας

Sportidea

Η καλύτερη τελετή έναρξης στην ιστορία των αγώνων θεωρείται Αυτή της Μόσχας
Τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπόρεσαν να μείνουν μακριά από την πολιτική. Η απόφαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Τελικά στη Μόσχα πήγαν 81 χώρες. Από αγωνιστικής πλευράς θεωρείται η πιο επιτυχημένη διοργάνωση, αφού σημειώθηκαν 36 νέα παγκόσμια ρεκόρ, ενώ από πλευράς αισθητικής μέχρι και σήμερα παραμένει κάτι αξιοθαύμαστο. Οι τελετές έναρξης και λήξης έμειναν στην ιστορία για τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στους θεατές. Χιλιάδες παιδιά με χαρτόνια άλλαζαν παραστάσεις στις εξέδρες. Πάνω σε αυτά που τα κρατούσαν στα κεφάλια τους τα παιδιά δημιουργώντας σκαλοπάτια περπάτησε ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Σεργκέι Μπέλοφ προκειμένου να ανάψει τη φλόγα. Παράλληλα, το κλάμα του Μίσα (το αρκουδάκι - μασκότ) στην τελετή λήξης ακόμα και σήμερα προκαλεί συγκίνηση. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να σπιλώσουν την Ολυμπιακή ιδέα. Στα αξιοσημείωτα γεγονότα και ο «βομβαρδισμός» στα σύννεφα στα Ουράλια Ορη με ειδικούς πυραύλους προκειμένου να αποφευχθεί η επερχόμενη βροχή κατά την τελετή έναρξης. Ετσι ο καιρός εκείνη την ημέρα θύμιζε, όπως είπαν πολλοί, καλοκαίρι σε ελληνικό νησί.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ο Ιταλός Πιέτρο Μενέα με τη νίκη του στα 200μ επιβεβαίωσε τη μεγάλη του κλάση. Στις μεσαίες αποστάσεις κυριάρχησαν οι Βρετανοί, ο οποίοι συμμετείχαν ως ανεξάρτητη αποστολή αφού η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους δεν τους έδωσε σχετική άδεια. Οι «οικοδεσπότες» Σοβιετικοί σημείωσαν ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων κατακτώντας ογδόντα συνολικά. Στα αξιοσημείωτα και η προσπάθεια του Σοβιετικού τριπλουνίστα Βίκτορ Σανέγιεφ, που στα 34 χρόνια του είχε στόχο το τέταρτο χρυσό για να συμπληρώσει το ρεκόρ του Αμερικανού Αλ Ερτερ. Τελικά το χρυσό στο τριπλούν πήρε ο συμπατριώτης του Γιαν Ουντμάε που θεωρούνταν αουτσάιντερ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόε έγραψε ιστορία στις μεγάλες αποστάσεις. Ο Κόε αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στα 1.500μ αν και φαβορί ήταν στα 800μ. Εκεί όμως επικράτησε ο συμπατριώτης του Οβετ από τον οποίο πήρε τη νίκη ο Κόε στα 1.500. Πάντως και οι δυο Βρετανοί αθλητές δεν έτυχαν ανάλογης υποδοχής από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους αφού είχαν σπάσει το μποϊκοτάζ που είχαν διατάξει οι υπεύθυνοι.

ΣΙΔΝΕΪ 2000
Εκτόξευση του κόστους

Ο Κουβανός Φελίξ Σαβόν που ισοφάρισε το ρεκόρ του συμπατριώτη του Τεόφιλο Στίβενσον στο Σίδνεϊ

Sportidea

Ο Κουβανός Φελίξ Σαβόν που ισοφάρισε το ρεκόρ του συμπατριώτη του Τεόφιλο Στίβενσον στο Σίδνεϊ
Η αύξηση του κόστους στη διοργάνωση των Αγώνων ιδιαίτερα όσον αφορά στις κατασκευές, αλλά και τα πρώτα σημάδια για τις υπερβολές όσον αφορά στην ασφάλεια ήταν το χαρακτηριστικό των Ο.Α. του Σίδνεϊ. Αν και η διοργάνωση θεωρήθηκε επιτυχημένη, εντούτοις θα 'λεγε κανείς ότι οι Αγώνες της Αυστραλίας αποτέλεσαν τον ...πύραυλο που εκτόξευσε στα ύψη το κοστολόγιο των Αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το στάδιο της πόλης, που αποτέλεσε το ...καμάρι των διοργανωτών, χωρητικότητας 110.000 θεατών, κόστισε 150 δισ. δρχ. σπάζοντας κάθε ρεκόρ μέχρι τότε. Τα ίδια ισχύουν και για την κατασκευή του Κέντρου Τύπου, που κόστισε 5,5 δισ. δρχ. Την εμφάνισή του όμως έκανε και το θέμα της καταπάτησης του περιβάλλοντος αφού οι Αυστραλοί διοργανωτές κατηγορήθηκαν ότι και σε αυτό τον τομέα έκαναν παραβάσεις και χαρακτηριστικό είναι ότι η οργάνωση «ΓΚΡΙΝΠΙΣ» βαθμολόγησε την Οργανωτική με 6 (με άριστα το 10). Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις μετακινήσεις. Οσο για τα μέτρα ασφάλειας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι υπερβολές, με τον στρατό να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Αφορμή στάθηκαν τα σχέδια για τρομοκρατικό χτύπημα που βρέθηκαν κοντά σε πυρηνικό αντιδραστήρα της περιοχής.

Οι αγώνες. Η διοργάνωση του Σίδνεϊ για τον ελληνικό αθλητισμό θα μείνει για πάντα χαραγμένη. Η συγκομιδή των 13 μεταλλίων, που κατέταξε τη χώρα μας στη 17η θέση του κόσμου, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων σημαντικών επιδόσεων (20 πλασαρίσματα στις πρώτες οκτάδες) ήταν ό,τι καλύτερο έδειξε η χώρα μας στους αγώνες. Στα αξιοσημείωτα και η επιτυχία του Κουβανού πυγμάχου Φελίξ Σαβόν που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του συμπατριώτη του Τεόφιλο Στίβενσον.

Το πρόσωπο που ξεχώρισε: Η νίκη του Κώστα Κεντέρη στα 200 μ. κατέπληξε τους πάντες. Σε ένα αγώνισμα που τα πρωτεία είχαν οι Αμερικανοί, ο Ελληνας αθλητής κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί. Μέσα σε τέσσερις κούρσες (προκριματικά έως τελικό) συνέτριψε δυο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ με τελευταίο το 20,09 στον τελικό. Η νίκη του αναγνωρίστηκε απ' όλους τους μεγάλους αντιπάλους του, όπως ο Μπόλτον, ο Κάμπελ, ο Τόμσον.

ΣΕΟΥΛ 1988
«Χρυσό» στο ντόπινγκ

Η κούρσα της «ντόπας» όπως χαρακτηρίστηκαν τα 100μ της Σεούλ

Sportidea

Η κούρσα της «ντόπας» όπως χαρακτηρίστηκαν τα 100μ της Σεούλ
Η διοργάνωση της Σεούλ γέννησε ένα καινούριο πρόβλημα για τους αγώνες και αυτό είχε να κάνει με τη χρήση αναβολικών. Συνολικά στη Σεούλ ανακαλύφθηκαν 10 περιπτώσεις χρήσης αναβολικών, ανάμεσά τους και η περίπτωση του Καναδού δρομέα Μπεν Τζόνσον, που είχε κερδίσει τα 100μ σημειώνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ. Στους αγώνες αυτούς πήραν μέρος 160 χώρες, αριθμός που αποτέλεσε ρεκόρ μετά από δυο Ολυμπιάδες όπου κυριάρχησαν οι αποχές. Η ΕΣΣΔ κυριάρχησε στη συγκομιδή μεταλλίων κατακτώντας συνολικά 55 χρυσά - 31 αργυρά - 46 χάλκινα, ενώ την ακολούθησε η ΓΛΔ, χώρες που στην επόμενη διοργάνωση δε θα υπήρχαν.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Μια γυναίκα κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών, όχι μόνο για τις αγωνιστικές επιδόσεις της, που ήταν πραγματικά εκπληκτικές, αλλά και για τα μακριά της νύχια στα χέρια. Η μακαρίτισσα πλέον Φλόρεν Γκρίφιθ - Τζόινερ χαρακτηρίστηκε βιονική γυναίκα εξαιτίας των επιδόσεών της. Κέρδισε το χρυσό στα 100μ και στα 200μ σημειώνοντας εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ στο δεύτερο αγώνισμα με 21.34. Σε αυτούς τους Αγώνες έκλεισε την καριέρα του ο Εντγουιν Μόουζες, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ εμπόδια. Στην κολύμβηση κυριάρχησε ο Αμερικανός Ματ Μπιόντι, ο οποίος κέρδισε πέντε χρυσά. Στους ίδιους Αγώνες στις γυναίκες κυριάρχησε η μορφή της Ανατολικογερμανίδας Κριστίν Οτο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Σεργκέι Μπούμπκα αποτέλεσε το κυρίαρχο πρόσωπο στους Ολυμπιακούς της Σεούλ. Ο ιπτάμενος Σεργκέι κατάφερε να κατακτήσει το μοναδικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της κατά τα άλλα πλούσιας συλλογής του. Με άλμα στα 5.60 επιβεβαίωσε την κυριαρχία του σε ένα αγώνισμα όπου 31 φορές κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984
«Πάρε κόσμε »

Ενα καινούριο... φρούτο ήρθε να εισβάλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη διοργάνωση του Λος Αντζελες οι Αμερικανοί διοργανωτές, θέλοντας να αποφύγουν το πάθημα των Καναδών στο Μόντρεαλ το '76, αποφάσισαν να εμπορευματοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να έχουν περισσότερα έσοδα ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Ενας νέος δρόμος για το θεσμό άνοιγε... Ετσι ακόμα και τα χιλιόμετρα των διαδρομών είχαν το όνομα κάποιου επιχειρηματία ή κάποιας εταιρίας και βέβαια η Οργανωτική Επιτροπή έτριβε τα χέρια της από ικανοποίηση. Ακόμα και τη συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία επί αμερικανικού εδάφους σκαρφίστηκαν οι διοργανωτές, όπου με 3.000 δολάρια μπορούσε κάποιος να μεταφέρει την ιερή φλόγα. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απείλησε να μην ανάψει τη φλόγα από την Ολυμπία, ενώ αυτό έγινε χωρίς επισημότητα όπου η φλόγα παραδόθηκε αμέσως στους Αμερικανούς που έφυγαν κατευθείαν για την πατρίδα τους. Για το λόγο αυτό συνολικά 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΣΔ, απείχαν από τη διοργάνωση καταγγέλλοντας παράλληλα και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, καθώς και οργανωμένο σχέδιο για αποσκίρτηση πολλών αθλητών. Μόνο η Ρουμανία ήταν αυτή που πήγε από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Με την απουσία ορισμένων μεγάλων δυνάμεων στον αθλητισμό, όπως η ΕΣΣΔ, η ΓΛΔ, η Κούβα, η κυριαρχία των Αμερικανών ήταν αναμενόμενη στα περισσότερα αθλήματα. Στα 400μ εμπόδια ο Εντγουιν Μόουζες επανέλαβε το θρίαμβο του Μόντρεαλ κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο και σημειώνοντας την 105η νίκη του στο αγώνισμα. Στα 110μ την παράσταση έκλεψε ένας πρώην παίκτης του αμέρικαν φουτμπόλ, ο Ρότζερ Κίντομ, που ξεπέρασε τον συμπατριώτη του Γκρεγκ Φόστερ. Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης της Μόσχας, Σεμπάστιαν Κόε, ξαναπήρε το χρυσό στα 1.500. Στα 5.000μ ο Μαροκινός Σαΐντ Αουίτα σημείωσε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Στα αξιοσημείωτα ο καταποντισμός του νικητή της Μόσχας στα 200μ Ιταλού Πιέτρο Μενέα, που ήταν έβδομος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Καρλ Λιούις ήταν η μορφή που ξεχώρισε σε μια έντονα εμπορευματοποιημένη διοργάνωση. Ο Αμερικανός αθλητής είχε βάλει στόχο να φτάσει το ρεκόρ του Τζέσε Οουενς. Και το κατάφερε παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στα 100μ, στα 200μ, στο μήκος και στα 4Χ100. Μάλιστα στο μήκος το χρυσό συνοδεύτηκε και από παγκόσμιο ρεκόρ. Η μεγάλη καριέρα τού, για πολλούς, καλύτερου αθλητή του κόσμου στη δεκαετία του '80 είχε αρχίσει με τις καλύτερες περγαμηνές.

Παράλειψη

Στο προηγούμενο αφιέρωμα έλειψαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης το 1960, οι οποίοι παρουσιάζονται σήμερα εν συντομία. Σε αυτή τη διοργάνωση ξεχώρισαν ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος αν και έτρεχε ξυπόλυτος κατάφερε να κερδίσει τον μαραθώνιο, καθώς και η Βίλμα Ρούντολφ, η οποία με τις νίκες της στα 100 μ., 200 μ., 4Χ100 μ. αποκλήθηκε «μαύρη γαζέλα».

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992
Χωρίς υπερβολές

Μια από τις καλύτερες διοργανώσεις έγιναν στη Βαρκελώνη. Χωρίς οργανωτικές υπερβολές, με άψογα μέτρα ασφαλείας, με μεγάλη συμμετοχή, οι Ισπανοί παρουσίασαν μια εξαίσια διοργάνωση. Μάλιστα οι αγώνες αποτέλεσαν το ορόσημο προκειμένου η μεγαλούπολη της Καταλωνίας να αλλάξει μορφή προς το καλύτερο. Στους αγώνες πήραν μέρος 172 χώρες, ανάμεσά τους και μερικές νεοσύστατες όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ.ά. Στη διοργάνωση αυτή πήρε μέρος για πρώτη φορά από το 1964 και η Νότια Αφρική. Πάντως η διοργάνωση θα μείνει στους Ελληνες σαν αυτή που σηματοδότησε την... άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ο Καρλ Λιούις κέρδισε ακόμα δύο χρυσά μετάλλια στο μήκος και στα 4Χ100. Στις γυναίκες ξεχώρισε η Γκέιλ Ντίβερς, που παρά τα προβλήματα με το θυρεοειδή της κατάφερε να κερδίσει την κούρσα των 100μ. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη ο Ρώσος Καρένιν επιβεβαίωσε την κυριαρχία του επικρατώντας όλων των αντιπάλων του με πτώση. Στην κολύμβηση ο Ούγγρος Τάμας Ντάρνι πήρε το χρυσό στα 200μ και 400μ Μ.Α.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ: Για πρώτη φορά την παράσταση στους Ολυμπιακούς δεν έκλεψε ένα πρόσωπο αλλά μια ολόκληρη ομάδα. Μιλάμε για την Εθνική μπάσκετ των ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά συμμετείχαν επαγγελματίες. Παρ' όλα αυτά χαρακτηρίζεται η κορυφαία ομάδα που πέρασε από τα ομαδικά σπορ, αποτελούμενη από παίκτες με μεγάλη καριέρα στο άθλημα, όπως οι Τζόρνταν, Τζόνσον, Γιούιν, Μπερντ, Ντρέξλερ κ.ά.

ΑΤΛΑΝΤΑ 1996
Αγώνες με ... ανθρακικό

Η διοργάνωση της Ατλάντα σηματοδοτεί ουσιαστικά και το τέλος του αθλητισμού ακριβώς 100 χρόνια μετά την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο δρόμο που χάραξε το Λος Αντζελες οι διοργανωτές αποφάσισαν να εμπορευματοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Μια έκρηξη βόμβας και ο θάνατος ενός ατόμου επισκίασε τους Αγώνες παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν πάρει οι διοργανωτές. Οταν έγινε η ανάθεση της διοργάνωσης πολλοί μίλησαν για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε το γεγονός ότι η πόλη αποτελούσε την έδρα γνωστού αναψυκτικού. Σημειώνεται ότι κυριότερος αντίπαλος της αμερικανικής πόλης για την ανάληψη των Αγώνων ήταν η Αθήνα, που θεωρούνταν και φαβορί.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ο στίβος είχε την τιμητική του στους αγώνες αφού σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ και αρκετές καλές επιδόσεις. Στην κούρσα των 100 μ. τέσσερις αθλητές κατέβηκαν τα 10΄΄ ενώ νικητής ήταν ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι με 9,84. Εκπληκτικό ρεκόρ πέτυχε και ο Μάικλ Τζόνσον στα 200 μ., όπου πρώτευσε με 19,32 ενώ πρώτος ήταν και στα 400 μ. Ο Μαρκ Οστιν έκανε παγκόσμιο στο ύψος (2,39).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι έγραψε τη δική του ιστορία στην Ατλάντα. Πρώτευσε στα 100 μ. και πήρε το ρεκόρ από τον Αμερικανό Λιρόι Μπαρέλ, κάτι που οι Αμερικανοί θα θυμούνται για καιρό αφού μέσα στο σπίτι τους δεν υπήρχε συμπατριώτης τους στο βάθρο των 100 μ. (δεύτερος ο Φρέντερικς (Ναμίμπια) και τρίτος ο Μπόλτον (Τρινιτάντ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ