ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία της απεργίας

Από τα ξημερώματα, αύριο Τετάρτη, η περιφρούρηση, στις 10 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας
Από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας
«Να δώσουμε περήφανη απάντηση σε όλους. Να συμμετέχουμε χωρίς κανένα δισταγμό στη νέα απεργία». Αυτό το κάλεσμα συνεχίζουν να απευθύνουν σε καθένα από τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων μία μέρα ακριβώς πριν τη νέα 24ωρη απεργία του κλάδου, αύριο Τετάρτη 4 Αυγούστου. Καλούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να κατέβουν και πάλι στους δρόμους και να διεκδικήσουν μαζικά και αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στα πλαίσια αυτά, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της επιτυχίας της 24ωρης απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας και της συγκέντρωσης που θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο πλευρό τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν και τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και συνδικαλιστές της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ που δίνουν μαζί τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας.

Με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις σε όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής, που δε θα σταματήσουν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, ενημερώνουν και καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Για να παλέψουν και διεκδικήσουν: την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την Αττική. Να μην υπάρχει κατώτερος μισθός κάτω από τα 1.100 ευρώ. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να διασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή εργασία με μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες, 5ήμερο, 7ωρο. Να θεσπιστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και να γίνει ο καθορισμός καθηκόντων.

Είναι τα ελάχιστα που μπορούν να απαιτήσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι βιώνουν τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβάλει οι ξενοδόχοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μιας μέρας, «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους και ταυτόχρονα μισθούς πείνας 480 ευρώ καθαρά. Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι έχουν ήδη επιδοτηθεί προκλητικά από την κυβέρνηση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις πρόσφατα ο ΕΟΤ, ικανοποίησε αίτημα των ξενοδόχων και καρπώθηκαν επιδότηση 3.000 ευρώ για κάθε δωμάτιο σε ξενοδοχεία Β' κατηγορίας και κάτω. Σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων των ξενοδοχείων, το τσάμπα χρήμα που δόθηκε σε μικρή μερίδα ξενοδόχων της Αττικής, αγγίζει το εξοργιστικό ποσό των 84.000.500 ευρώ. Αλλα 275.000.781 ευρώ δόθηκαν συνολικά στη χώρα σε λίγους μεγάλους ξενοδόχους.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λογιστών και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που εργάζονται στα λογιστήρια των ξενοδοχείων της Αθήνας να συμπορευτούν μαζί τους και να δώσουν αγωνιστικό παρών στην απεργία και στη συγκέντρωση.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «LOUIS ZANTE BEACH»
Δεν εφαρμόζει τη σύμβαση, δεν κολλάει όλα τα ένσημα

Το μεσαιωνικό καθεστώς που συνεχίζουν να βιώνουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Louis Zante Beach», παρά τις παρεμβάσεις τους, καταγγέλλουν οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού σε κοινή του ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν, η πολυεθνική δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν καλύπτει ασφαλιστικά τους εργαζόμενους σε σχέση με τα πραγματικά ημερομίσθια. Προχωρά σε αυθαίρετες ποινές, σε υποχρεωτικά ρεπό, σε τρομοκρατικές απολύσεις. Στο όνομα του διευθυντικού δικαιώματος συμπεριφέρεται αυταρχικά και προσβλητικά απέναντι στους εργαζόμενους.

«Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα, σημειώνουν οι διοικήσεις, της πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, η οποία αυξάνει τον πλούτο και τα κέρδη των ξενοδόχων, καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, τορπιλίζει και υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Το λόγο θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» δηλώνουν ΕΚ και σωματείο και σημειώνουν: Ολοι αυτοί οι δήθεν προστάτες της ανάπτυξης του τουρισμού, της οικονομίας του νησιού, πρέπει να γνωρίζουν ότι τουρισμός και ανάπτυξη με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις δεν μπορεί να υπάρξει.

Τέλος, καλούν τους αρμόδιους να παρέμβουν άμεσα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, για να σταματήσει η παραβίαση των δικαιωμάτων των εργατοϋπαλλήλων και τους εργαζόμενους σε ταξική συσπείρωση και αγωνιστική ετοιμότητα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Σε ρόλο τραμπούκου ο πρόεδρος των ξενοδόχων

«Να μην σας βρω εκεί γιατί θα σας τσακίσω», «Θα σας γ... την Παναγία». Αυτές οι φράσεις ήταν ο επίλογος, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Ο Αγιος Μηνάς», του «επίλεκτου» στελέχους των ξενοδόχων του νομού Σ. Γαλιατσάτου στο «διάλογο» που είχε με συνδικαλιστές του Σωματείου και του ΠΑΜΕ, που επικοινώνησαν τηλεφωνικά για να κλείσουν συνάντηση μαζί του.

Το Σωματείο καταδικάζει την προκλητική αυτή συμπεριφορά του προέδρου των ξενοδόχων Σ. Γαλιατσάτου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να βρίζει χυδαία τους συνδικαλιστές και καταγγέλλει ότι είναι το δεύτερο κρούσμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, από την εργοδοσία της περιοχής, καθώς έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την απόλυση μάγειρα - μέλους του Σωματείου.

«Το παραπάνω γεγονός, σημειώνει στην καταγγελία του το Σωματείο, επιβεβαιώνει πανηγυρικά τα όσα εδώ και καιρό έχει καταγγείλει για το όργιο τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας που έχουν επιβάλει οι εργοδότες ξενοδόχοι. Κάτω από την απειλή της απόλυσης κάνουν ό,τι μπορούν για να περικόψουν αποδοχές και ένσημα, να επιβάλουν εξαντλητικά ωράρια και υποχρεωτικά ρεπό, να ανατρέψουν κάθε δικαίωμα που καθορίζεται από τα κεκτημένα, αλλά και από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το γεγονός, ότι την κατεύθυνση αυτή την εφαρμόζει πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος των ξενοδόχων, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τους εργαζόμενους».

Το Σωματείο κάνει καθαρό, ότι δε θα επιτρέψει στην πράξη να περάσει η τρομοκρατία και η παραβίαση των κατακτήσεων και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη συμπεριφορά του προέδρου των ξενοδόχων και να προχωρήσουν σε συντονισμένο αγώνα για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που επιχειρείται. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους τόσο για τις ηγεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που «νίπτει τα χείρας» όσο και γενικότερα για τις πολιτικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που «έστρωσαν το χαλί» όχι μόνο για την αφαίμαξη των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και στη στήριξη των εργοδοτών, όταν τρομοκρατούν τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ