ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαπραγματεύσεις υπό την απειλή όπλων

Σχετική ηρεμία στη ρημαγμένη Νατζάφ, διαδηλώσεις συμπαράστασης στους σιίτες μαχητές σε σουνιτικές και σιιτικές περιοχές

Το πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Το πρόσωπο της κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Ούτε εκρήξεις, ούτε όλμοι, ούτε πυρά. Στην ιερή σιιτική πόλη της Νατζάφ, χτες, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Οι δρόμοι ήταν έρημοι και τα ασθενοφόρα περιδιάβαιναν, προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν νεκρούς ή τραυματίες από τις σφοδρότατες συγκρούσεις των τελευταίων 9 ημερών. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην πόλη, δεν ήταν εμφανής η παρουσία, τουλάχιστον στους δρόμους, ούτε Αμερικανών πεζοναυτών ούτε σιιτών μαχητών.

Εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων υποστήριζαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, που αριθμούν περί τους 2.000 πεζοναύτες, ανασυντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και διατηρούν τον κλοιό γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στο πλευρό τους βρίσκονται και τουλάχιστον 1.800 Ιρακινοί στρατιώτες, πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα ξημερώματα, συνεργάτες του Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωσαν ότι ο σιίτης νεαρός ηγέτης τραυματίστηκε από θραύσματα όλμου στο στήθος και στα πόδια, ενώ βρισκόταν δίπλα στο ιερό μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι η κατάστασή του είναι σταθερή, ενώ σε μήνυμα που του αποδίδεται, ο Σαντρ καλεί τους οπαδούς του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην αφεθούν να καταληφθούν από συναισθηματισμούς.

Σκεπάζει τον γείτονά του που δολοφόνησαν οι σφαίρες των κατακτητών

Associated Press

Σκεπάζει τον γείτονά του που δολοφόνησαν οι σφαίρες των κατακτητών
Λίγη ώρα αργότερα, γραπτό μήνυμα του Σαντρ διαβαζόταν στο καθιερωμένο κήρυγμα της Παρασκευής, στην Κούφα. Σε αυτό, ο Μουκτάντα Σαντρ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «επιθυμούν να κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο» και ότι «έχουν μετατρέψει σε κόλαση το Ιράκ». Ο σιίτης ηγέτης καλεί τους οπαδούς του και τον ιρακινό λαό να αγωνιστεί «κατά της κατοχής», ακόμη και αν ο ίδιος σκοτωθεί.

Διαπραγματεύσεις και αντιφάσεις

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες εντός της Νατζάφ. Σε αυτές συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας, της κυβέρνησης Αλάουι, Χαζέμ Σχάλαν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μουαφάκ αλ Ρουμπάγιε, που μετέβησαν, χτες, στην ιερή πόλη. Από την άλλη πλευρά, συμμετέχουν στελέχη της οργάνωσης του Σαντρ και συνεργάτες του.

Αξιωματούχοι της δοτής ιρακινής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Φάλαχ Νακίμπ, επέμεναν ότι ο Σαντρ δεν έχει τραυματιστεί και ότι οι πληροφορίες αυτές διαδίδονται, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και ένταση. Επίσης, διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να συλληφθεί ο ίδιος ή οι μαχητές του αν φύγουν από τη Νατζάφ, και ότι στόχος είναι μόνο «τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει ανάμεσά τους». Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος δήλωνε, χτες, ότι «η επίθεση στη Νατζάφ και σε όποιον προσπαθεί να μας σταματήσει από την προσπάθεια εκδημοκρατισμού του Ιράκ, θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσης».

Το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων δεν είναι γνωστό. Εντούτοις, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Σαντρ έχει θέσει 4 βασικούς όρους. Ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Νατζάφ, την αποκατάσταση όλων των βασικών υποδομών και υπηρεσιών της πόλης, την απελευθέρωση των μαχητών του και την παράδοση του ολικού ελέγχου των ιερών σιιτικών τόπων στις θρησκευτικές αρχές της χώρας και όχι στην κυβέρνηση Αλάουι.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επιθέσεις

Από τις συγκρούσεις στη Νατζάφ

Associated Press

Από τις συγκρούσεις στη Νατζάφ
Χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν, χτες, στους δρόμους πολλών πόλεων, σιιτικών και σουνιτικών, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη Νατζάφ, στους κατοίκους της αλλά και στους μαχητές του σιίτη Σαντρ. Τέτοιες διαδηλώσεις έγιναν στις σουνιτικές Φαλούτζα και Σαμάρα, στο κέντρο της Βαγδάτης, στο Κιρκούκ, στις σιιτικές Κούφα, Ντουανίγια, Βασόρα. Κυρίαρχο σύνθημα «ένας είναι ο κοινός εχθρός: οι ΗΠΑ, Είμαστε όλοι μαχητές του Σαντρ».

Στην Κουτ, χτες, μετά το μακελειό που προκάλεσε ο αμερικανικός βομβαρδισμός το βράδυ της Τετάρτης (84 νεκροί), σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις Αμερικανικών και σιιτών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 34. Στη Ντουανίγια, σε μάχες σκοτώθηκε 1 σιίτης μαχητής ενώ στη Νασιρίγια από επίθεση ανταρτών σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί. Στη Φαλούτζα, για δεύτερη ημέρα, αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί (ανάμεσά τους 2 παιδιά) και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι.

Στη Βασόρα, καλό τέλος είχε η περιπέτεια του 23χρονου Βρετανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Μπράντον, της κυριακάτικης «Τέλεγκραφ», ο οποίος απήχθη μέσα από το ξενοδοχείο του από σιίτες μαχητές. Μετά από παρέμβαση του ίδιου του Σαντρ, που καταδίκασε την ενέργεια, αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα.

ΣΟΥΔΑΝ
Η κυβέρνηση αλ Μπασίρ «μοιράζει» ευθύνες...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μερίδιο ευθύνης για τον αφοπλισμό αραβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στους αρχηγούς αφρικανικών φυλών της επαρχίας Νταρφούρ καταλόγησε χτες η ισλαμική κυβέρνηση του Σουδανού στρατηγού Ομάρ αλ Μπασίρ. Σε μία προφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις έντονες διεθνείς πιέσεις, με στόχο την εξαπόλυση ξένης στρατιωτικής επέμβασης...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε χτες από τη σουδανική κυβέρνηση μετά το πέρας διήμερων συνομιλιών μεταξύ Σουδανών αξιωματούχων και αρχηγών 100 αφρικανικών φυλών του Νταρφούρ. Η κυβέρνηση του αλ Μπασίρ φέρεται πως έδωσε ήδη εντολή στους αρχηγούς των φυλών να συγκροτήσουν τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας - συμπεριλαμβανομένων και ομάδων ενόπλων καμηλιέρηδων...- ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν στον αφοπλισμό των αραβικών παραστρατιωτικών ομάδων, γνωστών ως Τζαντζαγουίντ.

Οπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η «Πολιτική Κυβέρνηση των Μεγάλων Φυλών του Νταρφούρ», που αποτελείται από τις φυλές της περιοχής, διατάχτηκε να συμμετάσχει άμεσα στον αφοπλισμό των Τζαντζαγουίντ «σε συνεννόηση με τους περίπου 6.000 Σουδανούς αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί (γι' αυτό το λόγο) στην επαρχία Νταρφούρ... Επιπλέον, τους ανατέθηκε να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ Αραβικών και Αφρικανικών φυλών και να ενημερώσουν τις αρχές «για την παροχή οικονομικής αποζημίωσης έναντι όσων παραδώσουν εκουσίως τα όπλα τους».

Το ίδιο 24ωρο, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τις δύο ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται στο Νταρφούρ, με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής αρωγής σε τρόφιμα και φάρμακα για τους δεινοπαθούντες πρόσφυγες και κατοίκους της δυτικής σουδανικής επαρχίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα τραγωδία με θύματα μετανάστες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τριάντα τρεις Aφρικανοί λαθρομετανάστες εκφράζονται φόβοι ότι πνίγηκαν χτες όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε στο νησί Φουερτεβεντούρα του αρχιπελάγους των Καναρίων.

Μέχρι χτες είχε ανασυρθεί το πτώμα μιας γυναίκας, ενώ έξι ακόμα άνθρωποι περισυνελέγησαν σώοι. Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν μέχρι αργά τις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι το ναυάγιο οφείλεται στη μεγάλη θαλασσοταραχή. Την ίδια ώρα πάντως, ο νέος Eυρωπαίος επίτροπος για την «ασφάλεια», Ρόκο Μπουτιλιόνε, πρότεινε τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συνοριακού αστυνομικού σώματος όπως και «κέντρα συγκεντρώσεως» των μεταναστών στα «ευαίσθητα σημεία εισόδου» ως «αντίδοτο» στη μετανάστευση...

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ακόμα ένας νεκρός πολιτικός κρατούμενος

Τους 117 φτάνουν πλέον οι νεκροί από την αντίσταση που αναπτύσσουν οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι οικογένειές τους ενάντια στα λευκά κελιά, μετά το θάνατο του Selami Kurnaz.

Ο Selami ήταν μέλος του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP-C), πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές τύπου F (λευκά κελιά) στο Τεκιρδάγ, ο οποίος εδώ και 300 μέρες συμμετείχε σε ομάδα απεργίας πείνας μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης σε Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, προχτές το πρωί, ο Selami οδηγήθηκε βίαια στο κρατικό νοσοκομείο της πόλης, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, οι πολιτικοί αιχμάλωτοι «δεν παραδόθηκαν ποτέ και συνεχίζουν να αγωνίζονται σταθεροί στις υποσχέσεις που έδωσαν στους λαούς της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την ανεξαρτησία, ενάντια στο φασισμό, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια στον καπιταλισμό για το σοσιαλισμό».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο επίκεντρο οι Κούρδοι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το αίνιγμα(;) για το ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των δύο ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη παραμένει, αν και ολοένα και περισσότερο ενισχύεται η θεωρία περί ευθύνης των Κούρδων αυτονομιστών.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει την επόμενη ημέρα μία ομάδα προσκείμενη στην «Αλ Κάιντα» και μία, άγνωστη έως τότε, κουρδική ομάδα με την ονομασία «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν». «Τα επεισόδια στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης είναι το δίχως άλλο έργο του ΡΚΚ/Κόνγκρα Γκελ» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ραμαζάν Ερ, επισημαίνοντας πως η οργάνωση αυτή συνηθίζει να χρησιμοποιεί άλλα, δάνεια, ονόματα «για να καλύπτει τις πράξεις της».

Στο μεταξύ, ένας Τούρκος χωροφύλακας σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίστηκε χτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στην επαρχία Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανακοίνωσαν πηγές των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντάρτες μέλη του Κόνγκρα - Γκελ, άνοιξαν πυρ εναντίον μίας περιπόλου της χωροφυλακής κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις είχαν διασχίσει τα σύνορα κοντά στην κοινότητα Γκετσίντβερμεζ. Η οργάνωση Κόνγκρα - Γκελ από τις αρχές Ιούνη έχει ανακοινώσει τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας που τηρούσε μετά τη σύλληψη του επικεφαλής τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ