ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ
«Βούτηξαν» στο χρυσό

Ιστορία έγραψε χτες το ελληνικό δίδυμο στη συγχρονισμένη κατάδυση αφού οι Θωμάς Μπίμης και Νίκος Συρανίδης κατάφεραν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο άθλημα. Οι δυο καταδύτες μας με κορυφαία την τέταρτη προσπάθεια συγκέντρωσαν 353,4 βαθμούς και κατέλαβαν την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω τους Γερμανούς Βελς-Σέμπεργκ που με 350,1 βαθμούς ήταν ασημένιοι Ολυμπιονίκες. Την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Νέμπερνι-Μπάρνετ με 349,59 βαθμούς. Οι Ελληνες αθλητές πέρα από την άψογη εκτέλεση του προγράμματός τους εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη των φαβορί του αγωνίσματος και έφθασαν στη μεγάλη επιτυχία.

Μετά την επιτυχία τους οι δυο αθλητές φανερά ικανοποιημένοι έδειχναν να μην το πιστεύουν. Στις δηλώσεις του ο 18χρονος Βολιώτης αθλητής Νίκος Συρανίδης τόνισε: «Δεν το πιστεύω. Νιώθω ότι είμαι σε παραμύθι. Θα περάσει καιρός να το καταλάβουμε». Ο 19χρονος αθλητής από τη Γλυφάδα Θωμάς Μπίμης από την πλευρά του τόνισε: «Δεν είχαμε άγχος. Με λίγη τύχη τα καταφέραμε. Δύσκολο να το πιστέψεις τώρα». Ο προπονητής των δύο αθλητών, Πέτρος Φιρίγος, μίλησε για ...θαύμα. «Ηταν ένα κρυφό όνειρο το μετάλλιο. Οχι το χρυσό. Είχαμε προετοιμαστεί για μια καλή εμφάνιση και είχαμε κάνει σπουδαία προσπάθεια. Τα καταφέραμε και με το παραπάνω».

Οι δύο αθλητές μας πανηγυρίζουν τη μεγάλη τους επιτυχία
Οι δύο αθλητές μας πανηγυρίζουν τη μεγάλη τους επιτυχία
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Οργή Παπαθανασίου

«Μετά τους Αγώνες θα ονομάσω τους Ελληνες που θυσίασαν εμένα, έναν τραυματία, ένα μετάλλιο ίσως, για τηλεοπτικούς λόγους». Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, που παρέμεινε στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης - στην κλάση Φιν - μετά το πέρας των δύο ιστιοδρομιών. Ο Ελληνας ιστιοπλόος δεν τα πήγε καλά στην πέμπτη ιστιοδρομία, καθώς τερμάτισε 15ος, όμως βελτιώθηκε στην έκτη, όπου και κατέλαβε την έκτη θέση.

Ο Παπαθανασίου ήταν οργισμένος επειδή οι αρμόδιοι ακύρωσαν - λόγω καιρού - κάποιες κατηγορίες, όχι όμως αυτές των κλάσεων Φιν και Ινγκλινγκ. «Χτες (σ.σ. προχτές) τραυματίστηκα στην τρίτη ιστιοδρομία και χτύπησα το εγχειρημένο μου πόδι. Το βράδυ έκανα ενέσεις και θεραπεία για να το ξεπεράσω. Σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί ρώτησα τους κριτές αν θα γίνουν οι ιστιοδρομίες λόγω του καιρού. Εκείνοι μου απάντησαν ότι αν θα γίνουν ιστιοδρομίες σε ένα αγώνισμα, τότε θα γίνουν οι ιστιοδρομίες σε όλες τις κατηγορίες», ανέφερε.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις καλές εμφανίσεις τους οι Κατερίνα Γιακουμίδου, Ελενα Δημητρακοπούλου και Εφη Μαντζαράκη στα «Yngling». Το ελληνικό πλήρωμα κατέλαβε την έκτη θέση στην πέμπτη ιστιοδρομία και την όγδοη θέση στην έκτη και παρέμεινε στην 7η θέση της κατάταξης με 32 βαθμούς ποινής
  • Υστερα από νέα ένσταση ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι πλέον στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης με τέσσερις βαθμούς ποινής, μετά την τιμωρία του Ζουλιέν Μποντέμπ. Ο Γάλλος ιστιοπλόος ήταν τέταρτος στη γενική κατάταξη μετά τα προχτεσινά αποτελέσματα, όμως τιμωρήθηκε επειδή το σκάφος του δεν πληρούσε τους κανονισμούς.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
«Τορπίλη» ο Θορπ

Ο Ιαν Θορπ επιβεβαίωσε το παρατσούκλι του («τορπίλη») στο μεγάλο τελικό των 200 μ. ελεύθερο, καθώς με χρόνο 1.44.71, που αποτελεί ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας τη «μάχη» από τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Αμερικανό Μάικλ Φελπς (1.45.32), ο οποίος περιορίστηκε στην τρίτη θέση. Το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στον Ολλανδό Πίτερ βαν ντε Χούγκενμπαντ (1.45.23), που ξεκίνησε δυνατά, όμως έμεινε από δυνάμεις προς το τέλος της κούρσας του αιώνα. Στους άλλους τρεις τελικούς της μέρας οι ΗΠΑ κατέκτησαν δύο χρυσά μετάλλια με τον Ααρον Πίρσολ στα 100 μ. ύπτιο και την Νάταλι Κάφλιν, επίσης στα 100 μ. ύπτιο, ενώ το άλλο χρυσό κατέκτησε η Κινέζα Λούο Ξουχουάν με νέο ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων στον τελικό των 100 μ. πρόσθιο.

Μέτρια οι Ελληνες

Μέτριες επιδόσεις είχαμε από τα «δελφίνια» μας κατά την τρίτη μέρα των αγώνων κολύμβησης, που διεξάγονται στο ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Η Ζωή Δημοσχάκη, ο Γιάννης Δρυμωνάκος και η Αθηνά Τζαβέλλα αποκλείστηκαν από τα απογευματινά ημιτελικά των αγωνισμάτων τους, καθώς εμφανίστηκαν μακριά από τον καλό τους εαυτό.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΠΟΛΟ: Την πρώτη της νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες πέτυχε χτες η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών. Επικράτησε του Καζαχστάν με 8-6 (2-2, 2-1, 2-2, 2-1) στον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά, που διεξάγεται στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Με αυτή τη νίκη η ελληνική ομάδα εξασφαλίζει ουσιαστικά την πρόκριση στην εξάδα της διοργάνωσης, που είναι και ο βασικός της στόχος.

ΤΕΝΙΣ: Μία ώρα και δύο λεπτά χρειάστηκε η Λένα Δανιηλίδου, στην πρεμιέρα της στο τουρνουά τένις του απλού γυναικών, για να επικρατήσει της Κολομβιανής Καταλίνα Καστάνο (Νο 101 στην παγκόσμια κατάταξη) με 2-0 σετ (6-2, 6-1). Στον επόμενο γύρο η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θ' αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού Κλάρα Κουκάλοβα (Τσεχία) - Μαγκνταλένα Μαλέεβα (Βουλγαρία).

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Την πρόκριση στους 32 κορυφαίους τοξοβόλους στο Ολυμπιακό τουρνουά πέτυχε χτες ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου. Ο 18χρονος αθλητής, πραγματοποιώντας μία καταπληκτική εμφάνιση, επικράτησε με 147-143 του Ινδού Ταρουντίπ Ράι. Σήμερα, στην προσπάθεια πρόκρισης στους «16», η αποστολή του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού θα αντιμετωπίσει, το απόγευμα, τον Κορεάτη Ντονγκ Χιούνγκ Ιμ (Νο 1 της κατάταξης). Αντίθετα, ο Γιώργος Καλογιαννίδης γνώρισε την ήττα από τον Μπαλζινίμα Τσιρεμπρίλοφ, έχοντας 133 εύστοχες βολές.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Τη συμμετοχή της στον τελικό του σύνθετου ατομικού γυναικών εξασφάλισε η Στεφανί Μπισμπίκου, η οποία έπειτα από πολύ καλή εμφάνιση στον προκριματικό κατέλαβε την 20ή θέση με 36.486 βαθμούς και πήρε την πρόκριση.

ΜΠΑΣΚΕΤ: Προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν οι Ελληνίδες μπασκετμπολίστριες. Γνώρισαν τη δεύτερη ήττα τους, αυτή τη φορά από τη Βραζιλία, με 87-75 (50-43).

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: Στις λεπτομέρειες έχασε τη νίκη το δίδυμο Σφυρή-Καραντάσιου από τις Λόκοβιτς-Πόλχαρστ. Οι Αυστραλέζες αποδείχτηκαν πιο ψύχραιμες στα κρίσιμα σημεία του τάι μπρέικ και επικράτησαν με 2-1 σετ (21-16, 16-21, 16-14).

ΒΟΛΕΪ: Μόνο ένα σετ κατάφερε να αποσπάσει η Εθνική ομάδα των γυναικών κόντρα στην Κορέα, στο δεύτερο αγώνα της για τον Α΄ όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τη Δευτέρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 3-1 σετ (25-20, 19-25, 15-25, 22-25) από την Κορέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ