ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Ακόμα περιμένουν οι σεισμόπληκτοι!

Ανακοίνωση - κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας για διεκδίκηση μέτρων

Ούτε τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές δεν έχουν πάρει ακόμη πολλοί σεισμόπληκτοι
Ούτε τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές δεν έχουν πάρει ακόμη πολλοί σεισμόπληκτοι
Σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός της 14ης Αυγούστου του 2003, καλεί τους μαζικούς φορείς της Λευκάδας το Εργατικό Κέντρο, την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στο κτίριό του.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση για την εκδήλωση το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει πως ένα χρόνο μετά το σεισμό τον περασμένο Αύγουστο και παρά τις αθρόες επισκέψεις κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων παραγόντων που υποσχέθηκαν πολλά, ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές καρκινοβατούν, ενώ συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες με τα δάνεια από το ΤΑΣ, λόγω του γνωστού τρόπου λειτουργίας του.

«Οι αποζημιώσεις, συνεχίζει το ΕΚ, στις οικοσκευές ακόμη δε δόθηκαν, οι επαγγελματίες και οι έμποροι στάλθηκαν στις τράπεζες και οι υποσχέσεις του κράτους για βοήθεια ξεχάστηκαν. Οι εργαζόμενοι δεν ενισχύθηκαν για το διάστημα που έμειναν άνεργοι, ενώ η ρύθμιση για τα ένσημα ήρθε πολύ καθυστερημένα το 2004 και ήταν ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα. Αυτοί όμως που επλήγησαν πολύ περισσότερο ήταν οι συμπατριώτες μας που έμεναν στις πολυκατοικίες, που είναι τώρα ένα χρόνο άστεγοι με γκρεμισμένα τα σπίτια τους χωρίς να έχει ξεκινήσει κάτι για την αποκατάστασή τους».

Τέλος το ΕΚ, καλεί τους μαζικούς φορείς να συμμετέχουν στην εκδήλωση, να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες τους και να διεκδικήσουν λύση στα προβλήματα που προκλήθηκαν, καθώς και μέτρα ανάκαμψης και ενίσχυσης της οικονομίας της Λευκάδας.

ΜΑΓΓΑΝΙΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Αντιδρούν στη μετακίνηση του γιατρού

Την ολόθερμη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων του χωριού Μαγγανίτης της Ικαρίας, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου να μετακινείται ο αγροτικός γιατρός του χωριού για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, η μετακίνηση του γιατρού συνεχιζόταν, κάτι που στην πράξη σήμαινε ότι ένα ολόκληρο χωριό με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω του καλοκαιριού, απομακρυσμένο από οποιοδήποτε κέντρο και με πολύ κακό οδικό δίκτυο, θα έμενε χωρίς γιατρό. Ετσι, οι κάτοικοι του Μαγγανίτη, μετά από συνέλευση την Παρασκευή 13 του Αυγούστου, αποφάσισαν να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους για στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, εμπόδισαν τη μετακίνηση του γιατρού τους και απαίτησαν να τηρηθούν οι υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί από προηγούμενες κινητοποιήσεις τους. Αλλά η ευαισθησία των αρμοδίων περιορίστηκε στο να στείλουν αστυνομικές δυνάμεις στο χωριό.

«Μετά από αυτά, την Κυριακή 15 Αυγούστου, και μπροστά στο ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα συμβάντα της Παρασκευής, εκπρόσωπος του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου δεσμεύτηκε ότι η εφημερία του αγροτικού γιατρού στο ΚΥ Ευδήλου θα ήταν η τελευταία. Οι κάτοικοι ως ένδειξη καλής θέλησης επέτρεψαν τη μετακίνηση του γιατρού, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά οι υποσχέσεις θα έχουν αντίκρισμα», τονίζει η Επιτροπή.

Υπενθυμίζει, ακόμα, την απαράδεκτη κατάσταση των παροχών Υγείας στα νησιά, τη διαρκή χειροτέρευσή τους, την αποδυνάμωση των μονάδων Υγείας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού, την επιμονή απ' την πλευρά των διοικήσεων στη λογική των μπαλωμάτων και των προσωρινών λύσεων, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων. Και η Επιτροπή τονίζει πως μαζί με τους κατοίκους θα συνεχίσει τον αγώνα για βελτίωση των παροχών Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

ΟΑΣΑ
Αλλαγές στα δρομολόγια αύριο

Αλλάζουν προσωρινά αύριο, Τετάρτη, τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ που διέρχονται από την περιοχή της Βουλιαγμένης, λόγω της ατομικής χρονομέτρησης του αγωνίσματος της ποδηλασίας, που θα διενεργηθεί παραλιακά από τη Γλυφάδα έως την Αγ. Μαρίνα Αττικής.

Ειδικότερα, η λεωφορειακή γραμμή Ε22 από Ακαδημία θα φθάνει μέχρι την πλαζ Βούλας, όπου και θα τερματίζει προσωρινά, στο ίδιο σημείο που βρίσκεται το τέρμα των λεωφορειακών γραμμών Α1, Α2 και Ε1 (παράδρομος λεωφ. Καραμανλή μεταξύ της πλαζ Βούλας και της οδού Ακτής). Αλλαγές στα δρομολόγια θα υπάρξουν αύριο και στις υπόλοιπες λεωφορειακές γραμμές που διέρχονται από την περιοχή της Βουλιαγμένης. Οι αλλαγές θα διαρκέσουν από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ.

Εκδηλώσεις για το ΔΣΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Παράρτημα Τρίπολης, την Κυριακή 22/8/2004 και ώρα 12 μ., στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, οργανώνουν εκδήλωση τιμής για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν για τον Αγ. Βασίλειο Κυνουρίας που θα αναχωρήσει ανήμερα την Κυριακή ώρα 6.15 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος (Για πληροφορίες - συμμετοχή τηλ: 210.8234.296).

- Εκδήλωση - προσκύνημα στο Γράμμο (στη θέση Κοτύλι όπου σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες του ΔΣΕ) προς τιμήν των αγωνιστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/8/2004. Πούλμαν της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ θα αναχωρήσει το Σάββατο 21/8/04, στις 8.30 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή τηλ.: 210.5817.384.

- Το παράρτημα Μακρύνειας - Θέρμου της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, στα πλαίσια των 10ήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου που γίνονται 16-26/8/2004, συνδιοργανώνουν για 8η χρονιά μεγάλη έκθεση αντιστασιακού βιβλίου - φωτογραφίας - ζωγραφικής και Τύπου της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης. Στον ίδιο χώρο, φέτος, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από την επίσκεψη του καραβανιού αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο Νησί της Επανάστασης, την Κούβα. Θα υπάρχει, επίσης, έκθεση Πυρογραφίας του Γ. Βρεττού.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σήμερα οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Ξεκινούν σήμερα οι πολύμορφες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που συνδιοργανώνουν το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, το σωματείο θυμάτων γερμανικής κατοχής «Ο Φοίνικας» και ο Δήμος Νίκαιας για τα 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου του 1944.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6μ.μ. από την πλατεία Αγίου Νικολάου με κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων σε όλα τα σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν πατριώτες.

Οι εκδηλώσεις σήμερα θα ολοκληρωθούν στις 8.30μ.μ. με κατάθεση στεφάνων στη Μάντρα της Κοκκινιάς όπου έγιναν οι μαζικές εκτελέσεις των Κοκκινιωτών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια με τον Π. Τζαβέλλα.

Αύριο Τετάρτη στις 9.30μ.μ. στο χώρο της Μάνδρας της Κοκκινιάς, θα προβληθεί η ταινία «ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ» του Αδωνη Κύρου που αναφέρεται στα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Στις 20/8 στον ίδιο χώρο στις 9μ.μ. θα δοθεί συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με το «Σύνολο Εντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού» και τον Μ. Ανδρουλιδάκη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη Κυριακή 22/8 στις 10π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (πλατεία Οσίας Ξένης) με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, χαιρετισμούς αντιπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας κλπ. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με πορεία στο Γ΄ Νεκροταφείο όπου βρίσκεται το κενοτάφιο των εκτελεσμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ