ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Να μπει τέρμα στην εγκληματική ασυδοσία»

Ανακοίνωση με αφορμή τους δύο νέους θανάτους εργατών

«Το διαρκές έγκλημα εργοδοσίας - κυβέρνησης - κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, που από την αρχή του χρόνου στοίχισε τη ζωή 43 εργατών, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, εκφράζοντας την αγανάκτηση για το θάνατο των δύο εργαζομένων, του Ελληνα Γιώργου Κουτσογιάννη και του Κορεάτη Σάχο Σου στον ΟΣΕ Πειραιά και στο Τραμ Αθηνών αντίστοιχα.

«Πρόκειται, σημειώνει, για θανάτους που οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι εργοδότες, αρνούμενοι να επωμιστούν το κόστος τέτοιων αναγκαίων μέτρων, αποθρασυμένοι και από την κάλυψη που τους παρέχει η κυβέρνηση, αποδεικνύουν καθημερινά πως θεωρούν τη ζωή του εργάτη φτηνό αναλώσιμο είδος στο βωμό της δικής τους κερδοφορίας. Συνένοχοι σ' αυτό το έγκλημα είναι και οι συναινετικές συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και σε άλλα Συνδικάτα που κωφεύουν σε τέτοια εγκλήματα».

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, καταλήγει, συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά συνδικάτα, με τους ενωτικούς ταξικούς αγώνες του, σε σύγκρουση και ρήξη με τη γενικότερη πολιτική και με το σύστημα που γεννά και εκτρέφει τέτοιες καταστάσεις, μπορεί και πρέπει να βάλει οριστικό τέρμα σ' αυτή την εγκληματική ασυδοσία. Αυτοί οι αγώνες θα είναι η καλύτερη τιμή για τους νεκρούς μας, αλλά και η αποτελεσματικότερη τιμωρία των ενόχων του κεφαλαίου και της εργοδοσίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
«Χρυσό Μετάλλιο» για εργασία χωρίς δικαιώματα

Από τη χτεσινή εξόρμηση
Από τη χτεσινή εξόρμηση

Τη διαρκή προσπάθεια της εργοδοσίας για κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που η εργατική τάξη έχει παλέψει για να κερδίσει και τώρα βλέπουν να γίνονται θυσία στο όνομα του «εθνικού στόχου» και των συμφερόντων των χορηγών - πολυεθνικών, καταγγέλλουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στην επαφή τους με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Στις εξορμήσεις που συνεχίζουν καθημερινά πρωί και απόγευμα στο Σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας, απ' όπου φεύγουν για τις εγκαταστάσεις οι εργαζόμενοι στο «2004», οι συνδικαλιστές έρχονται αντιμέτωποι με τις καταγγελίες των εργαζομένων για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» επιμένουν να αρνούνται στους συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων να μπουν στους χώρους δουλιάς και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους - μέλη τους.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ όμως καταφέρνουν καθημερινά να έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις και να κουβεντιάζουν για την κατάσταση που βιώνουν. Μοιράζουν χέρι - χέρι την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που τους καλούν: Να αντισταθούν, να οργανωθούν. Να συγκροτήσουν παντού σωματειακές επιτροπές και μαζί με τα Συνδικάτα τους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν:

  • Το αναφαίρετο δικαίωμα, τα συνδικάτα να μπουν στους χώρους δουλιάς και να επικοινωνήσουν με τα μέλη τους.
  • Να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι τους μισθούς και τα μεροκάματα για όσο χρονικό διάστημα δουλέψουν, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις ειδικότητες.
  • Ενσημα σε όλους τους εργαζόμενους
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Οσοι δουλεύουν με προγράμματα του ΟΑΕΔ να πληρωθούν με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις και να δοθούν τα αντίστοιχα ένσημα και όχι να ισχύει η «μαύρη εργασία» με το πρόσχημα της εργασιακής εμπειρίας
  • Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις να μπουν στο ταμείο ανεργίας μέχρι να βρουν δουλιά με επίδομα ανεργίας, ίσο με το 80% του μισθού για όλο το διάστημα ανεργίας, με πλήρη υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Τα στάδια και οι εγκαταστάσεις να γίνουν λαϊκή περιουσία και όχι ιδιοκτησία της πλουτοκρατίας
  • Να ξηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης, να καταργηθούν η αστυνομοκρατία και οι αντεργατικοί νόμοι.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΑΝΕ
Πορεία σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας

Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα το πρωί οι 300 ναυτεργάτες των τριών πλοίων της ΔΑΝΕ προσπαθούν να βάλουν τέλος στην «Οδύσσεια» τη δική τους και των οικογενειών τους που πλέον αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Το εταιρικό σχήμα ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ, στο οποίο ανήκουν τα τρία πλοία, οφείλει μισθούς από τον περασμένο Φλεβάρη και επιπλέον επιδόματα και δώρα από το 2003! Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, ως τιμονιέρης της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, όχι μόνο καλύπτει το κουρέλιασμα της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τους πλοιοκτήτες, αλλά «παίζει» και με την αγωνία των 300 ναυτεργατών για το μεροκάματο. Οπως είχε δεσμευτεί στις 11 του Αυγούστου μπροστά στους ναυτεργάτες σήμερα υποτίθεται ότι θα έδινε λύση στο πρόβλημα, όμως δεν έχει δοθεί καμία εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε έχει γίνει καμία σχετική ανακοίνωση στους ναυτεργάτες.

Ετσι τα πληρώματα των τριών πλοίων, όπως αποφάσισαν χτες σε σύσκεψή τους με τους συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 9 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη έξω από τα γραφεία της ΠΝΟ και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να απαιτήσουν από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να υλοποιήσει τη δέσμευσή του. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών θα καταβάλλονταν από το ΝΑΤ, το οποίο στη συνέχεια θα έπαιρνε τα χρήματά του από την κατάσχεση, ή τον πλειστηριασμό των πλοίων, ή την απαγόρευση απόπλου τους μέχρι να του καταβληθεί το ποσό που δόθηκε στους ναυτεργάτες.

ΝΑΟΥΣΑ
Από τις 23 Αυγούστου ξανά στο δρόμο

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια της Νάουσας, αν δεν ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες η λειτουργία των εργοστασίων. Αυτό αποφάσισαν χτες μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν στα εργοστάσια αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της εταιρίας οι συνδικαλιστές των σωματείων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφασίζουν αύριο

Τη συνέχιση του αγώνα τους για υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποφασίζουν αύριο, Πέμπτη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής στη γενική τους συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο Θέατρο «Ακάδημος». Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κλάδου στην αυριανή κρίσιμη γενική συνέλευση, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής αποφάσισαν 4ωρη στάση εργασίας από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Για την καλύτερη προετοιμασία της συνέλευσης οι ταξικές δυνάμεις δίνουν με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς τη μάχη της ενημέρωσης.

Αποκαλυπτικό της άθλιας κατάστασης που έχουν επιβάλει στον κλάδο από κοινού ξενοδόχοι και συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου, αποτελεί το γεγονός ότι από τις 45 ειδικότητες που καλύπτει η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων μόλις οι 8 είναι πάνω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, οι 13 είναι στα όρια και οι 24 είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτός προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, στην τέταρτη κατηγορία της σύμβασης (περιλαμβάνει πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινόχρηστων χώρων, λαντζιέρης, κλπ.) στα 35 χρόνια υπηρεσίας, τα 33 είναι κάτω από τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ