ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανιστόρητο και επικίνδυνο «φολκλόρ»

Σήμερα διεξάγεται το αγώνισμα της σφαιροβολίας στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τους αρχαιολόγους να... «τρώνε» τα «νύχια» τους από την αγωνία, αφού εξαρχής είχαν διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι επιδίδονται στη... «νυχοφαγία» με τις επιλογές των διαφόρων κυβερνήσεων και της σημερινής, που μετατρέπουν την πολιτιστική κληρονομιά ως «φόντο» για αδόκιμες και επικίνδυνες, ως προς τα μνημεία, χρήσεις. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε αντιδράσει στη διεξαγωγή της σφαιροβολίας στο αρχαίο στάδιο - «πρόταση» της Γ. Αγγελοπούλου που «υιοθέτησε» η κυβέρνηση - ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη. Ο ΣΕΑ εκτιμούσε τότε, ότι όχι μόνο το στάδιο, αλλά όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας «θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και αλλοίωση». Επανήλθε τον περασμένο Μάη (ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της διεξαγωγής του αθλήματος στο χώρο) σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «λόγοι ιστορικής αλήθειας (η σφαιροβολία δεν υπήρχε ως αγώνισμα στην αρχαιότητα), λόγοι προστασίας του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, αλλά και λόγοι σεβασμού προς τα μνημεία, δεν επιτρέπουν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Δυστυχώς, η επίσημη ελληνική πολιτεία προκατέβαλε με διεθνείς δεσμεύσεις τα αρμόδια για γνωμοδότηση όργανα, αφού η έγκριση(;) - απόφαση(;) της ΔΟΕ είχε ληφθεί πολύ πριν το όλο θέμα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, οπότε πλέον η χώρα είχε δεσμευτεί κατά τρόπο κατηγορηματικό».

Το ΚΑΣ έθεσε βέβαια διάφορους απαγορευτικούς όρους για τη διεξαγωγή, αλλά η ουσία της αδόκιμης χρήσης ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου παραμένει. Ο «Αθήνα 2004» προσπαθεί να «κρυφτεί» πίσω από αυτούς τους όρους (δε θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί πίνακες και τεχνητός φωτισμός) για να «διασκεδάσει» τις αντιδράσεις. Το αγώνισμα θα ολοκληρωθεί σε μία μέρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Η συνολική χωρητικότητα του σταδίου είναι 25.000 θεατές. Το «αφεντικό» της τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων, Μ. Ρομέρο, ήθελε 15.000 κόσμο για να βγει καλή εικόνα(!) αριθμός που φόβισε αρκετά μέλη του ΚΑΣ, τα οποία «ευχήθηκαν» να μειωθεί...

Ο πάσχων Ηρακλής

Τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, που έχουν παρουσιαστεί μόλις πέντε φόρες στη χώρα μας, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Επίδαυρο. Ο Βίκτωρ Αρδίττης που σκηνοθετεί την παράσταση πιθανολογεί ότι δεν ανεβαίνει συχνά ίσως «λόγω της δυσκολίας να αναπαρασταθεί ο φλεγόμενος άνθρωπος, ο φλεγόμενος Ηρακλής».

Στις «Τραχίνιες» παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα της ζωής του Ηρακλή. H Δηιάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή, περιμένει με αγωνία, στην Τραχίνα, να μάθει νέα για την τύχη του άντρα της που λείπει. Ενας απεσταλμένος του Ηρακλή καταφτάνει και αναγγέλλει την επιστροφή του. Μαζί του φέρνει και μια νέα και όμορφη αιχμάλωτη, την Ιόλη. Σύντομα, αποκαλύπτεται ότι η Ιόλη είναι ερωμένη του Ηρακλή. H Δηιάνειρα, απελπισμένη από έρωτα και ζήλια, αποφασίζει να διεκδικήσει την καρδιά του άντρα της με μάγια. Του στέλνει δώρο ένα χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Κενταύρου. Ο Ηρακλής το φορά και καίγεται ολόκληρος. Η Δηιάνειρα μαθαίνει το τραγικό μαντάτο από τον γιο της Υλλο, ο οποίος απαρνιέται τη μάνα του σαν φόνισσα του πατέρα του. Η Δηιάνειρα απελπισμένη αυτοκτονεί, ενώ ο πάσχων Ηρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά και να παντρευτεί την Ιόλη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Βαλάκα - Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Ανέζα Παπαδοπούλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Κολοβός, Γιάννης Τσορτέκης, Ευτυχία Γιακουμή, Δημήτρης Καρέλλης, Ακύλας Καραζήσης.

Προσωρινή «ανάσα»

«Σώθηκε» η φετινή διοργάνωση του «6ου Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών ταινιών και βίντεο», που διοργανώνει κάθε χρόνο η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μετά την αναβολή για την 1η του Νοέμβρη 2004 της απόσπασης του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτισμού του ΕΚΘ και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Παναγιώτη Χιονίδη, από τη Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως σωφρονιστικός υπάλληλος, στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσπάσει τον Π. Χιονίδη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού δεν κινδύνευε μόνο η διοργάνωση του Φεστιβάλ, αλλά και το μέλλον της πρώτης και μοναδικής Κινηματογραφικής Λέσχης που λειτουργεί στο πλαίσιο συνδικαλιστικού φορέα, προσφέροντας ποιοτική πολιτιστική διέξοδο στο λαό της Θεσσαλονίκης. Στις διαμαρτυρίες του ΕΚΘ για την απόσπαση προστέθηκε - και φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης -η σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη, προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού. Σημειώνεται πως το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 1 έως 9 του Οκτώβρη και ήδη υπάρχουν 152 συμμετοχές από 32 χώρες, ενώ υποστηρίζεται από πολλούς φορείς της πόλης.

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με την παραπέρα λειτουργία της Λέσχης, αφού η απόσπαση απλά μετατέθηκε για την 1/11 και θα εκτελεστεί. Σε ανακοίνωσή της η Λέσχη του ΕΚΘ ζητούσε από το υπουργείο «να επιδείξει την αρμόζουσα των περιστάσεων ευαισθησία και να αντικαταστήσει τον κ. Χιονίδη με άλλον υπάλληλό του», ζητώντας αναβολή της απόσπασης τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

Νέο θέατρο για την Αθήνα

Μια καινούρια θεατρική σκηνή αποκτά η Αθήνα στο κέντρο της. Πρόκειται για το θέατρο «Αλμα» που κτίζεται εκ θεμελίων, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17. Οραματιστές αυτής της προσπάθειας η Κατερίνα Μαραγκού και ο Βίλης Ανδρέου, οι οποίοι στοχεύουν στο νέο θεατρικό τους χώρο να φιλοξενούν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις τόσο από καταξιωμένους όσο και από νέους καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένους.

Το νέο θέατρο εγκαινιάζεται με το έργο της Τζοάνας Μάρεϊ Σμιθ «Ονορ», που παρουσιάστηκε το 1998 με τεράστια επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ με τη Μέριλ Στριπ. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, σκηνικά Γιώργου Ασημακόπουλου, κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου και Βασιλείας Παρασκευά. Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Μηνάς Χατζησάββας, Εβίτα Ζημάλη, Δανάη Σκιάδη.

Θέατρο Δρόμου

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Θέατρο Δρόμου «Helix» παρουσιάζει την παράσταση «Κωμοδρόμος», ένα μετακινούμενο θέαμα που συνδυάζει στοιχεία ιεράς πομπής με παραδοσιακά όργανα, σήμερα και στις 19, 21, 22, 24 και 26 Αυγούστου.

Λίγο πιο πέρα, στο Λόφο Φιλοπάππου, το Θέατρο Δρόμου από τη Θεατρική Ομάδα Δρόμου «Παίζω - Δρόμος» παρουσιάζουν «Ο κήπος των φιλοσόφων: ξενάγηση», σήμερα και στις 20, 21, 22, 24, 26 και 28 Αυγούστου από τις 19:30-20:30. Σημείο Εκκίνησης: Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου.

«Κρουστά» εν δράσει

Ενα πολυθέαμα μουσικής, κίνησης και φωτισμών, με τη συμμετοχή πολλών μουσικών, χορευτών και ηθοποιών, παρουσιάζει ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα κρουστών «Ηχόδραση», σε 20 συναυλίες-happening. Μέχρι τις 29 Αυγούστου, η «Ηχόδραση» και ο Ν. Τουλιάτος, χρησιμοποιώντας τα κρουστά, θα δημιουργούν μία διαφορετική ακουστική πρόταση. Το πρόγραμμα των παραστάσεων ανά χώρο έχει ως εξής: Ερμού (Κεραμεικός): 23 Αυγ. (19:00). Πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγίτου: 22 Αυγ. (20:00). Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο: 21 Αυγ.(19:00), 25 Αυγ. (20:00). Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού: σήμερα (24:00), 19 Αυγ. (23:00), 21 Αυγ. (24:00), 23 Αυγ. (24:00), 25 Αυγ. (23:30), 26 Αυγ. (23:15), 28 Αυγ. (13:00 και 23:00), 29 Αυγ. (13:00). Ολυμπιακό Συγκρότημα Ιππασίας Μαρκόπουλου: Σήμερα (13:00) και 27 Αυγ. (18:00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ