Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανιστόρητο και επικίνδυνο «φολκλόρ»

Σήμερα διεξάγεται το αγώνισμα της σφαιροβολίας στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τους αρχαιολόγους να... «τρώνε» τα «νύχια» τους από την αγωνία, αφού εξαρχής είχαν διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι επιδίδονται στη... «νυχοφαγία» με τις επιλογές των διαφόρων κυβερνήσεων και της σημερινής, που μετατρέπουν την πολιτιστική κληρονομιά ως «φόντο» για αδόκιμες και επικίνδυνες, ως προς τα μνημεία, χρήσεις. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε αντιδράσει στη διεξαγωγή της σφαιροβολίας στο αρχαίο στάδιο - «πρόταση» της Γ. Αγγελοπούλου που «υιοθέτησε» η κυβέρνηση - ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη. Ο ΣΕΑ εκτιμούσε τότε, ότι όχι μόνο το στάδιο, αλλά όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας «θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και αλλοίωση». Επανήλθε τον περασμένο Μάη (ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της διεξαγωγής του αθλήματος στο χώρο) σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «λόγοι ιστορικής αλήθειας (η σφαιροβολία δεν υπήρχε ως αγώνισμα στην αρχαιότητα), λόγοι προστασίας του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, αλλά και λόγοι σεβασμού προς τα μνημεία, δεν επιτρέπουν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Δυστυχώς, η επίσημη ελληνική πολιτεία προκατέβαλε με διεθνείς δεσμεύσεις τα αρμόδια για γνωμοδότηση όργανα, αφού η έγκριση(;) - απόφαση(;) της ΔΟΕ είχε ληφθεί πολύ πριν το όλο θέμα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, οπότε πλέον η χώρα είχε δεσμευτεί κατά τρόπο κατηγορηματικό».

Το ΚΑΣ έθεσε βέβαια διάφορους απαγορευτικούς όρους για τη διεξαγωγή, αλλά η ουσία της αδόκιμης χρήσης ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου παραμένει. Ο «Αθήνα 2004» προσπαθεί να «κρυφτεί» πίσω από αυτούς τους όρους (δε θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί πίνακες και τεχνητός φωτισμός) για να «διασκεδάσει» τις αντιδράσεις. Το αγώνισμα θα ολοκληρωθεί σε μία μέρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Η συνολική χωρητικότητα του σταδίου είναι 25.000 θεατές. Το «αφεντικό» της τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων, Μ. Ρομέρο, ήθελε 15.000 κόσμο για να βγει καλή εικόνα(!) αριθμός που φόβισε αρκετά μέλη του ΚΑΣ, τα οποία «ευχήθηκαν» να μειωθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ