ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ζήτημα προκαλούν οι δηλώσεις Ντόουνερ για Ταϊβάν...

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Φωτιά στα διπλωματικά γραφεία Ουάσιγκτον -Καμπέρα άναψαν οι «αδόκιμες» (για τις αμερικανο-αυστραλιανές σχέσεις...) δηλώσεις του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντόουνερ σε ομάδα Κινέζων δημοσιογράφων αργά προχτές βράδυ στη σινική πρωτεύουσα. «Η Καμπέρα», είπε, «δε θα βοηθούσε αυτόματα τις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν, εάν οι μακροπρόθεσμες εντάσεις ανάμεσα σε Πεκίνο και Ταϊπέι κλιμακωθούν στο επίπεδο στρατιωτικής δράσης»...

Και από κει και πέρα, ο ...σεναριακός «σινοαμερικανικός πόλεμος» και η «εμπλοκή ή μη της Αυστραλίας» πήρε διαστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει -εννοείται...- των επικείμενων γενικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη...

«Το θέμα είναι υποθετικό... Η Αμερική δεν έχει πιο αξιόπιστο σύμμαχο απ' την Αυστραλία... Αλλά έχουμε συμφέροντα στην Ασία. Εχουμε μία ξεχωριστή, ισχυρή, αναπτυσσόμενη σχέση με την Κίνα και δεν είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας να ξεσπάσει σύρραξη μεταξύ Κίνας και Αμερικής», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ σε μία - μάλλον αποτυχημένη - προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους.

«Τα στενά της Ταϊβάν είναι μία απ' τις πιο εκρηκτικές - διπλωματικώς και στρατηγικώς -εστίες κρίσης στην περιοχή μας... Δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπουργό Εξωτερικών που πατά σε διπλωματικό ναρκοπέδιο και φεύγοντας αφήνει πίσω του ένα νέο Αυστραλιανό στρατηγικό δόγμα...Στη διπλωματία οι λέξεις είναι σφαίρες» αντέτεινε ο Κέβιν Ρουντ, κοινοβουλευτικό στέλεχος των Εργατικών (και διπλωμάτης επί χρόνια στο Πεκίνο...).

Ο απόηχος στις ΗΠΑ...

Ομως, σε μία δύσκολη (προεκλογικώς και όχι μόνον) περίοδο, η κυβέρνηση του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους στις ΗΠΑ, βρέθηκε αίφνης αντιμέτωπη με το ζήτημα Ταϊβάν, αλλά και με τους Αυστραλούς, που τηρούν στρατεύματα στο κατεχόμενο Ιράκ... Ο Ανταμ Ερελι (εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) δήλωσε: «Το θέμα είναι υποθετικό και δε συνηθίζουμε να σχολιάζουμε εικασίες... Ωστόσο, οι υποχρεώσεις της Αυστραλίας στην Αμερικανο-Αυστραλιανή Συμφωνία (ANZUS) είναι πολύ σαφείς». Και -ενθυμούμενος την Κίνα...- κατέληξε: «Θέλουμε να δούμε ειρηνευτική λύση στο ζήτημα (της Ταϊβάν) και είμαστε αντίθετοι με τη χρήση βίας»...

Ο Ερελι αναφερόταν στη διμερή αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει «να βοηθούν η μία την άλλη σε περίπτωση επίθεσης ή σύρραξης με τρίτη χώρα»...

Η Κίνα προτίμησε να μείνει αμέτοχη, εστιάζοντας το κέντρο βάρους στις τρέχουσες συνομιλίες στους Αυστραλούς με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, άλλωστε, υπολογίζεται πως ξεπέρασαν το 2002 σε τζίρο τα 23 δισ. δολάρια Αυστραλίας...

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Προσωρινή αποκλιμάκωση (;)

Γεωργιανοί στρατιώτες στη Νότια Οσετία

Associated Press

Γεωργιανοί στρατιώτες στη Νότια Οσετία
ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Χωρίς συγκρούσεις, για πρώτη φορά την τελευταία βδομάδα, κύλησε η χτεσινή μέρα στη Νότια Οσετία. Παράλληλα, γεωργιανές δυνάμεις αποχώρησαν από τα στρατηγικά υψώματα που είχαν καταλάβει γύρω από την πρωτεύουσα Τσχινβάλι την Πέμπτη, τα οποία και επέστρεψαν στην «ειρηνευτική δύναμη».

Την αποχώρηση των Γεωργιανών χαιρέτισε το Κρεμλίνο που έκανε λόγο «για σωστή αν και καθυστερημένη κίνηση». Ανάλογη ήταν και η επίσημη αντίδραση της Ουάσινγκτον, ενώ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ανταμ Ερελι κάλεσε τις δύο πλευρές να «προωθήσουν την πολιτική διαδικασία». Πάντως και χτες η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη, ενώ αξιωματούχοι του στρατού της Νότιας Οσετίας χαρακτήρισαν την κίνηση των Γεωργιανών «θεατρική» και υπογράμμισαν ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 2.000 Γεωργιανοί στρατιώτες στα εδάφη τους (πολύ περισσότεροι από το επιτρεπόμενο).

ΝΕΠΑΛ
Υπό πολιορκία το Κατμαντού

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Δύο εκρήξεις βομβών συγκλόνισαν χτες το Κατμαντού, τη στιγμή που η πρωτεύουσα του Νεπάλ τελεί εδώ και τρεις ημέρες υπό αποκλεισμό, μετά την περικύκλωσή του από τους μαοϊστές αντάρτες, στο τελευταίο κύμα επιθέσεων ενάντια στη συνταγματική μοναρχία, την οποία μάχονται από το 1996 και ενώ έχουν υπό τον έλεγχό τους το 40% της χώρας αυτής των Ιμαλαΐων.

Το «Reuters» μετέδωσε ότι δράστες των βομβιστικών ενεργειών θεωρούνται οι μαοϊστές αντάρτες, ενώ σε άλλο επεισόδιο, κατά την αστυνομία, ένοπλοι, αφού άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικού φρουρού σε κυβερνητικό κτίριο, τραυματίζοντας ένα άνθρωπο, εισήλθαν στο κτίριο και τοποθέτησαν μία βόμβα κάτω από σκάλα.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας μοτοσικλετιστής, που περνούσε έξω από το κυβερνητικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε πολυσύχναστο σημείο του εμπορικού κέντρου της πόλης στην Αγορά Ντίλι, όμως σημειώθηκε αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πολύς κόσμος στο σημείο.

Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν τοποθετήσει άλλη βόμβα σε αστυνομικό τμήμα στα περίχωρα του Κατμαντού. Από την ενέργεια δεν υπήρξαν θύματα. Πάντα σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι αντάρτες τοποθετούν βόμβες σε κεντρικά σημεία της πόλης, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους, ώστε να τηρήσουν τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει.

Ο αποκλεισμός άρχισε την Τετάρτη και σύμφωνα με τους αναλυτές, αρκεί ο φόβος των πολιτών για να συνεχιστεί, καθώς οι αντάρτες δεν έχουν κατέβει στους δρόμους και δεν κυκλοφορούν ένοπλοι. Ετσι, κανένα όχημα από τα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νεπάλ δεν εισέρχεται στο Κατμαντού, ενώ και οι εμποροβιοτέχνες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Τέλος, κατά τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» οι αντάρτες προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, ενώ όσον αφορά τον αποκλεισμό της πρωτεύουσας, μπορεί να κρατήσει ένα διάστημα, αφού έχει τρόφιμα για τουλάχιστον δέκα ημέρες.

ΚΙΝΑ
Και σε χοίρους ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πουλερικών

ΠΕΚΙΝΟ.- Στέλεχος του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πουλερικών (H5N1) στους... χοίρους ανακοίνωσαν χτες πως απομόνωσαν Κινέζοι ερευνητές σε δείγματα ζώων που ελήφθησαν το διάστημα 2003-04. Η είδηση προκάλεσε ανησυχία στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), που θεωρεί πως αυτή η (αναμενόμενη) εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο (και τους τρόπους...) μετάδοσης ενός μεταλλαγμένου ιού γρίπης στον άνθρωπο...

Εκπρόσωπος της ΠΟΥ δήλωσε πως το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι «ένας μεγάλης κλίμακας έλεγχος» για τον εντοπισμό πιθανών συμπτωμάτων της νόσου στους χοίρους. Επιδημιολόγος του ίδιου οργανισμού εξήγησε πως οι χοίροι μπορούν να δημιουργήσουν γενετικώς ένα συνδυασμό ανάμεσα στον ιό της γρίπης των πουλερικών και σε εκείνον των ανθρώπων, πράγμα που όταν συμβεί θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν ακόμη πιο επικίνδυνο ιό που θα αποτελεί αιτία πανδημίας...

Το ίδιο 24ωρο σε επαρχία της Μαλαισίας, όπου προχτές αναφέρθηκε κρούσμα γρίπης των πουλερικών, μία 16χρονη εισήχθη σε νοσοκομείο της περιοχής μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων «ύποπτης γρίπης».

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Πληροφορίες» για τους Μλάντιτς και Κάρατζιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Κάπου... μεταξύ των συνόρων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο πρέπει να βρίσκεται ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς» πιθανολόγησε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, επικαλούμενος πληροφορίες από αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές. Ο Τάντιτς δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη γνωστή «προσφορά» των ΗΠΑ, πως δηλαδή εάν απελαθεί και παραδοθεί ο ε.α. στρατηγός Μλάντιτς στο δικαστήριο της Χάγης, τότε... η Ουάσιγκτον μπορεί να δεχτεί την εκδίκαση άλλων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι.

Συναφείς δηλώσεις - αυτή τη φορά για την τύχη του έτερου πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς - έκανε χτες και ένας πρώην αντιεισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Γκράχαμ Μπλιούιτ. Ο Μπλιούιτ ισχυρίστηκε, μιλώντας σε βοσνιακή εφημερίδα, πως ο Κάρατζιτς ήταν πρόθυμος να παραδοθεί το 1999 με αντάλλαγμα την απόσυρση κατηγοριών που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη Σρεμπένιτσα, αλλά δεν κατέστη εφικτή κάποια συμφωνία «λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Να προετοιμαστούμε για κυρώσεις»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε μια σπάνια και αναπάντεχη παρέμβαση στις εξελίξεις με τους Παλαιστινίους προχώρησε χτες ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ Μένι Μαζούζ, εκπροσωπώντας το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Μαζούζ κάλεσε την κυβέρνηση Σαρόν να εκπονήσει, εντός 30 ημερών, μια αναλυτική και εκτενή έκθεση στην οποία θα αναφέρει ποιες πιθανές νομικές διεθνείς κυρώσεις μπορεί να υποστεί η χώρα μετά την καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος και την επιλογή της ισραηλινής ηγεσίας να την αγνοήσει. Ο Μαζούζ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση Σαρόν να παραθέσει και συγκεκριμένους τρόπους νομικής αντιμετώπισης των πιθανών κυρώσεων καθώς και εναλλακτικές επιλογές στη χάραξη του διαχωριστικού τείχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ