ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στις φλόγες, πάλι, η Νατζάφ

Σθεναρή η αντίσταση στη Νατζάφ

Associated Press

Σθεναρή η αντίσταση στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν, και χτες, για πολλοστή συνεχόμενη μέρα τη σιιτική ιερή πόλη της Νατζάφ. Πυκνοί καπνοί και αλλεπάλληλα πυρά ακούγονταν, κυρίως, από την παλιά πόλη, στα σημεία όπου βρίσκεται το ιερό μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί και το αρχαίο νεκροταφείο. Μετά την κατάρρευση των ελπίδων για επίτευξη εκεχειρίας που είχαν διαφανεί την Παρασκευή, εξαιτίας της απροθυμίας της ιρακινής δοτής ηγεσίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των σιιτών ενόπλων, που θα παρέδιδαν τα όπλα τους καθώς και την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων, η κατάσταση στην ιερή πόλη βαίνει, πάλι, προς διαρκή κλιμάκωση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επιδρομές. Το ιρακινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τις μάχες, την Κυριακή, στην πόλη σκοτώθηκαν 40 Ιρακινοί και ότι μέχρι χτες το μεσημέρι, στο ίδιο μέτωπο, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 10 ενώ είχαν τραυματιστεί δεκάδες. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν, κυρίως στην επαρχία αλ Ανμπάρ, 6 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες αλλά και συνεργάτες του Μουκτάντα Σαντρ στη Νατζάφ κατηγορούσαν, χτες, τις κατοχικές δυνάμεις ότι κατέστρεψαν μέρος του τείχους του μαυσωλείου, κατηγορία που οι Αμερικανοί ανταπέδιδαν τονίζοντας ότι ένοπλοι βρίσκονταν ακόμη μέσα στο τέμενος. Εντούτοις, ξένοι δημοσιογράφοι, με πρώτον τον Μάικλ Τζόρτζι του «Ρόιτερς», ο οποίος εισήλθε στο τέμενος, τόνιζαν ότι εντός του μαυσωλείου βρίσκονταν χιλιάδες υποστηρικτές του Σαντρ αλλά όλοι άοπλοι.

Εκπρόσωποι του Μουκτάντα Σαντρ επέμεναν, χτες, ότι προτίθενται να παραδώσουν τον έλεγχο του μαυσωλείου στον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, από τον οποίο, όμως, περιμένουν να αποστείλει μια επιτροπή, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση του τεμένους. Οι ίδιοι τόνιζαν ότι θα παραμείνουν ένοπλοι του στρατού του Μάχντι στους γύρω δρόμους ως προστασία, και ότι θα αποσυρθούν μόνο όταν φύγουν από την πόλη όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του Αλί Σιστάνι παρότρυναν τον Σαντρ να εκκενώσει το χώρο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα ακόμη και αν δεν αποσταλεί επιτροπή, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Επιθέσεις

Την ίδια ώρα, σημειώνονταν επιθέσεις και σε άλλες ιρακινές πόλεις. Στη Μοσούλη σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών 1 Ινδονήσιος και 1 Φιλιππινέζος εργάτης, ενώ στο Τικρίτ από ανάλογη επίθεση σκοτώθηκε 1 Τούρκος εργάτης και 2 Ιρακινοί. Στη Βαγδάτη, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από αμερικανική αεροπορική επιδρομή. Στην Μπαακούμπα, την Κυριακή, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 8 τραυματίστηκαν.

Παρά την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση που επικρατεί σε όλο το σιιτικό νότο, χτες, ανακοινώθηκε ότι επανατέθηκε σε λειτουργία ο κύριος πετρελαιαγωγός της περιοχής, ενώ σταδιακά άρχισε να ξαναρέει το πετρέλαιο και στον αγωγό Κιρκούκ - Τσεϊχάν. Τέλος, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα» υποστηρίζει ότι κρατά 12 Νεπαλέζους εργαζόμενους ομήρους, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι αγνοούνται, από την περασμένη βδομάδα, 2 Γάλλοι δημοσιογράφοι. Αντίθετα, απελευθερώθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος, γαλλικής καταγωγής, Μισέλ Γκαρέν, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να μείνει στο Ιράκ και ευχαρίστησε τον Σαντρ για την παρέμβασή του.

Αντιδράσεις γύρω γύρω

«Η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει την όποια λαϊκή υποστήριξη της έχει απομείνει υποστηρίζοντας ανοιχτά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων κατά των σιιτών». Αυτό τόνισε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη τη χρήση βίας, αφού ο Μουκτάντα Σαντρ είναι έτοιμος για συνομιλίες. Ο Χαταμί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δεν υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη «πλευρά» εντός Ιράκ, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη όλων των γειτονικών κρατών. Ο Ιρανός Πρόεδρος δέχεται πιέσεις από ορισμένες πλευρές της ιρανικής πολιτικής σκηνής να αναλάβει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα εντός Ιράκ.

Την καταδίκη του για τη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων, όχι μόνο στη Νατζάφ αλλά και σε άλλες πόλεις, διατύπωσε ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου, Αλί Γουμάα, προειδοποιώντας ότι οι αντιδράσεις που θα προκληθούν σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο θα είναι «ηφαιστειακής μορφής». Ο Γουμάα τόνισε ότι, ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την αρχική επέμβαση στο Ιράκ και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι «αναζητεί τρόπους να δικαιολογεί την τρομοκρατία και να ισοπεδώνει ξένους πολιτισμούς».

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Προεκλογικό μακελειό...

ΝΤΑΚΑ.--

Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπολιτευόμενου κόμματος προκαλούν τρίτη μέρα ταραχές σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια του Μπαγκλαντές με διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού Ζία, πυρπολήσεις αμαξοστοιχιών, βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ως αυτουργό της επίθεσης καλούν σε γενική απεργία αύριο και την Τετάρτη.

Πάντως, χτες, οργισμένοι διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, έβαλαν φωτιά σε τρένο «ως αντίποινα» για τις βομβιστικές επιθέσεις σε συγκέντρωση του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Μπαγκλαντές, τραυματίζοντας 20 άτομα.

Η φωτιά ξέσπασε στο τρένο, την ώρα που βρισκόταν στην πόλη Τσιταγκόνγκ, με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα, Ντάκα. Αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, η ενέργεια αποδίδεται στο οργισμένο πλήθος, που με αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρήθηκε για τις επιθέσεις με χειροβομβίδες που σημειώθηκαν το Σάββατο. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε κοντά στην πόλη Μπχαϊράμπ, 80 χλμ. ανατολικά της Ντάκα, με τη χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό για την επίθεση του Σαββάτου, από τις συνολικά 13 εκρήξεις - πιθανότατα από τη ρίψη χειροβομβίδων, σύμφωνα με την αστυνομία - και τα πυρά, έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 300. Δύο βόμβες, που δεν εξερράγησαν, εντοπίστηκαν από την αστυνομία μετά το αιματηρό επεισόδιο.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από την ενέργεια, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Χαλέντα Ζία καταδίκασε το χτύπημα και υποσχέθηκε να συλληφθούν οι δράστες.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ως στόχο της επίθεσης την επικεφαλής του κόμματος Ενωση Αουάμι, Χασίνα Ουαζέντε, η οποία εκφωνούσε ομιλία τη στιγμή του χτυπήματος. Η αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν τραυματίστηκε, αν και φυγαδεύτηκε με όχημα, το οποίο αργότερα εμφανίστηκε διάτρητο από σφαίρες. Μετά την επίθεση ακολούθησαν ολονύχτιες συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και εξαγριωμένου πλήθους. Οι ταραχές πια έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, εκτός της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων που σημειώνονται στο Μπανγκλαντές από την έναρξη του 2004. Σε μία εξ αυτών των επιθέσεων που αποδόθηκε σε εξτρεμιστές ισλαμιστές έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής της Ενωσης Αουάμι στην πόλη Σιλέτ. Η συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν ακριβώς για την καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης του περασμένου Μάη.

ΣΟΥΔΑΝ-ΝΙΓΗΡΙΑ
Δύσκολες οι συνομιλίες στην Αμπούτζα...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αγεφύρωτες φαίνονταν χτες πρώτη μέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αμπούτζα της Νιγηρίας οι διαφορές μεταξύ σουδανικής κυβέρνησης και των δύο ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ. Βασικότερη διαφορά φαίνεται να είναι η ταυτότητα της δύναμης που θα προχωρήσει στον αφοπλισμό ανταρτών και παραστρατιωτικών οργανώσεων: Οι μεν αντάρτες αντιτίθενται στον αφοπλισμό τους απ' το στρατό και την αστυνομία του Σουδάν. Ο δε Σουδανός ανώτατος κυβερνητικός διαπραγματευτής Ματζούμπ αλ Καλίφα φάνηκε χτες να απορρίπτει τη γνωστή πρόταση του προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) Νιγηριανού προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο να γίνει ο αφοπλισμός των ανταρτών από στρατιώτες της ΑΕ...

Οι συνομιλίες στη νιγηριανή πρωτεύουσα γίνονται υπό την αιγίδα της ΑΕ και πραγματοποιούνται μια βδομάδα πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα εκτιμήσει τις έως τώρα εξελίξεις στο Νταρφούρ και θα αποφασίσει (αναλόγως των γεγονότων αλλά και του παρόντος συσχετισμού δυνάμεων στα Ηνωμένα Εθνη) την περαιτέρω στάση του. Η προγραμματισμένη για τις 30 του μήνα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα κινηθεί με άξονα την έκθεση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την περιοχή. Χτες, ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ στο Σουδάν, Γιαν Προνκ προϊδέασε για το βασικό στίγμα της έκθεσης, αφού μιλώντας στο BBC, παρατήρησε την εκδήλωση προόδου στις προσπάθειες της σουδανικής κυβέρνησης για βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στο δυτικό Σουδάν μολονότι - όπως σημείωσε - «οι σουδανικές αρχές δε φαίνονται υπεύθυνες για το γεγονός πως συνεχίζονται οι φόνοι αμάχων». Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι απαραίτητη η αύξηση του αριθμού διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών στο Νταρφούρ, πέρα απ' τους 150 - 300 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης που έχει καθοριστεί να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Το ίδιο διάστημα, αναχώρησε χτες για την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο σε μια προσπάθεια να έχει, (σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις) «ολοκληρωμένη εικόνα» των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και πληρέστερη αντίληψη για τη στάση της σουδανικής κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ, έναντι της οποίας αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ