Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στις φλόγες, πάλι, η Νατζάφ

Σθεναρή η αντίσταση στη Νατζάφ

Associated Press

Σθεναρή η αντίσταση στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν, και χτες, για πολλοστή συνεχόμενη μέρα τη σιιτική ιερή πόλη της Νατζάφ. Πυκνοί καπνοί και αλλεπάλληλα πυρά ακούγονταν, κυρίως, από την παλιά πόλη, στα σημεία όπου βρίσκεται το ιερό μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί και το αρχαίο νεκροταφείο. Μετά την κατάρρευση των ελπίδων για επίτευξη εκεχειρίας που είχαν διαφανεί την Παρασκευή, εξαιτίας της απροθυμίας της ιρακινής δοτής ηγεσίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των σιιτών ενόπλων, που θα παρέδιδαν τα όπλα τους καθώς και την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων, η κατάσταση στην ιερή πόλη βαίνει, πάλι, προς διαρκή κλιμάκωση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επιδρομές. Το ιρακινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τις μάχες, την Κυριακή, στην πόλη σκοτώθηκαν 40 Ιρακινοί και ότι μέχρι χτες το μεσημέρι, στο ίδιο μέτωπο, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 10 ενώ είχαν τραυματιστεί δεκάδες. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν, κυρίως στην επαρχία αλ Ανμπάρ, 6 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες αλλά και συνεργάτες του Μουκτάντα Σαντρ στη Νατζάφ κατηγορούσαν, χτες, τις κατοχικές δυνάμεις ότι κατέστρεψαν μέρος του τείχους του μαυσωλείου, κατηγορία που οι Αμερικανοί ανταπέδιδαν τονίζοντας ότι ένοπλοι βρίσκονταν ακόμη μέσα στο τέμενος. Εντούτοις, ξένοι δημοσιογράφοι, με πρώτον τον Μάικλ Τζόρτζι του «Ρόιτερς», ο οποίος εισήλθε στο τέμενος, τόνιζαν ότι εντός του μαυσωλείου βρίσκονταν χιλιάδες υποστηρικτές του Σαντρ αλλά όλοι άοπλοι.

Εκπρόσωποι του Μουκτάντα Σαντρ επέμεναν, χτες, ότι προτίθενται να παραδώσουν τον έλεγχο του μαυσωλείου στον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, από τον οποίο, όμως, περιμένουν να αποστείλει μια επιτροπή, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση του τεμένους. Οι ίδιοι τόνιζαν ότι θα παραμείνουν ένοπλοι του στρατού του Μάχντι στους γύρω δρόμους ως προστασία, και ότι θα αποσυρθούν μόνο όταν φύγουν από την πόλη όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του Αλί Σιστάνι παρότρυναν τον Σαντρ να εκκενώσει το χώρο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα ακόμη και αν δεν αποσταλεί επιτροπή, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Επιθέσεις

Την ίδια ώρα, σημειώνονταν επιθέσεις και σε άλλες ιρακινές πόλεις. Στη Μοσούλη σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών 1 Ινδονήσιος και 1 Φιλιππινέζος εργάτης, ενώ στο Τικρίτ από ανάλογη επίθεση σκοτώθηκε 1 Τούρκος εργάτης και 2 Ιρακινοί. Στη Βαγδάτη, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από αμερικανική αεροπορική επιδρομή. Στην Μπαακούμπα, την Κυριακή, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 8 τραυματίστηκαν.

Παρά την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση που επικρατεί σε όλο το σιιτικό νότο, χτες, ανακοινώθηκε ότι επανατέθηκε σε λειτουργία ο κύριος πετρελαιαγωγός της περιοχής, ενώ σταδιακά άρχισε να ξαναρέει το πετρέλαιο και στον αγωγό Κιρκούκ - Τσεϊχάν. Τέλος, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα» υποστηρίζει ότι κρατά 12 Νεπαλέζους εργαζόμενους ομήρους, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι αγνοούνται, από την περασμένη βδομάδα, 2 Γάλλοι δημοσιογράφοι. Αντίθετα, απελευθερώθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος, γαλλικής καταγωγής, Μισέλ Γκαρέν, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να μείνει στο Ιράκ και ευχαρίστησε τον Σαντρ για την παρέμβασή του.

Αντιδράσεις γύρω γύρω

«Η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει την όποια λαϊκή υποστήριξη της έχει απομείνει υποστηρίζοντας ανοιχτά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων κατά των σιιτών». Αυτό τόνισε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη τη χρήση βίας, αφού ο Μουκτάντα Σαντρ είναι έτοιμος για συνομιλίες. Ο Χαταμί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δεν υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη «πλευρά» εντός Ιράκ, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη όλων των γειτονικών κρατών. Ο Ιρανός Πρόεδρος δέχεται πιέσεις από ορισμένες πλευρές της ιρανικής πολιτικής σκηνής να αναλάβει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα εντός Ιράκ.

Την καταδίκη του για τη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων, όχι μόνο στη Νατζάφ αλλά και σε άλλες πόλεις, διατύπωσε ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου, Αλί Γουμάα, προειδοποιώντας ότι οι αντιδράσεις που θα προκληθούν σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο θα είναι «ηφαιστειακής μορφής». Ο Γουμάα τόνισε ότι, ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την αρχική επέμβαση στο Ιράκ και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι «αναζητεί τρόπους να δικαιολογεί την τρομοκρατία και να ισοπεδώνει ξένους πολιτισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ