Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ερνστ Τέλμαν

Περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε προηγούμενη φορά - μετά 1990 - έγιναν φέτος προς τιμήν του Ερνστ Τέλμαν (φωτό), προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, που δολοφονήθηκε στις 18 Αυγούστου 1944 με προσωπική διαταγή του Χίτλερ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, έξω από τη Βαϊμάρη.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 18 Αυγούστου σε τρεις πόλεις, στο Βερολίνο, στο Αμβούργο και στο μνημείο του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ.

Στο Βερολίνο αυτή τη μέρα μερικές εκατοντάδες κομμουνιστές, άλλοι αντιφασίστες και καταδιωχθέντες από τη χιτλεροφασιστική δικτατορία, κατέθεσαν στεφάνια και κόκκινα τριαντάφυλλα και γαρίφαλα στο μνημείο Τέλμαν στη συνοικία Πρεντζλάουερ - Μπεργκ, κεντρική συνοικία της γερμανικής πρωτεύουσας. Ομιλητές εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού εργατικού ηγέτη, ως την τελευταία στιγμή της ζωής του αταλάντευτου αγωνιστή κατά του γερμανικού και διεθνούς φασισμού, ενός ακέραιου μαρξιστή - λενινιστή.

Την ίδια μέρα - ακριβώς 60 χρόνια από τη δολοφονία του στο Μπούχενβαλντ - έγινε στον ίδιο τόπο βασανιστηρίων και εκτελέσεων επιμνημόσυνη συγκέντρωση με συμμετοχή εκατοντάδων προσώπων, πιστών στα ιδεώδη της ειρήνης και του σοσιαλισμού, με δυο ομιλητές: τον Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρο του ΚΟΔΗΣΟ, με αναφορά στον αντιφασιστικό αγώνα του Τέλμαν, τόνισε ότι έχοντας υπόψη τώρα την επιτυχία ακροδεξιών κομμάτων σε εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται «ενισχυμένη αντιπαράθεση με τις νεοφασιστικές και αντισημιτικές σκέψεις» στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης των Θυμάτων του Φασισμού και του Συνδέσμου των Αντιφασιστών (VVN-BdA) Χάινριχ Φινκ, υπογράμμισε ότι ο κομμουνιστής ηγέτης με το σύνθημα «όποιος ψηφίζει Χίτλερ ψηφίζει πόλεμο» υπήρξε ένας πολιτικός με διορατικότητα και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στη Γερμανία δρουν «πολλά ακροριζοσπαστικά κόμματα», γι' αυτό και η ανάγκη της ενίσχυσης του αντιφασιστικού αγώνα. Μεγάλη συμμετοχή κόσμου είχε και η εκδήλωση που έγινε στο Αμβούργο, όπου ο Τέλμαν έδρασε ένα μέρος της ζωής του.

Πολύ συγκινητική υπήρξε η πολυαριθμότερη εκδήλωση που έγινε την Κυριακή (22 Αυγούστου) στην τοποθεσία Τσίγκενχαλς, κοντά στο Βερολίνο, με συμμετοχή και κομμουνιστών και αντιφασιστών από την Τσεχία και τη Γαλλία, που μετέφεραν και σχετικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τις οργανώσεις τους. Εδώ είχε συνέλθει το 1933, λίγες μέρες πριν τη σύλληψή του, η παράνομη ΚΕ του ΚΚΓ, όπου ο Τέλμαν έδωσε τις τελευταίες οδηγίες για την οργάνωση του αγώνα του κόμματος κατά της φασιστικής γερμανικής δικτατορίας.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ