ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
Συγνώμη για το βιασμό;

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Λένε πως από τότε που εφευρέθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Κάπως έτσι, μάλλον, πρέπει να διαβάζονται τα «συγνώμη» των διαφόρων αλλά και η αγαλλίαση αυτών που χειροκροτούν μια τέτοια «συγνώμη». Αμφότερα απέχουν πολύ από την έννοια του φιλότιμου.

Υπάρχει, επίσης, και το «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι». Για τι πράγμα ζητάνε συγνώμη; Επειδή αυξήθηκαν επισήμως οι πράκτορές τους στη χώρα και συνεχίζουν να αλωνίζουν; Επειδή κάψανε τα Βαλκάνια ξανά και ξανά; Επειδή συνεχίζουν να σπέρνουν τον τρόμο και το θάνατο στην ευρύτερη γειτονιά μας;

Και πρέπει να διδαχθούμε, λένε οι ντόπιοι, από τη συγνώμη των ξένων.... Α, να χαθείτε, σκυφτούληδες του κερατά, που νιώθετε και περήφανοι, γιατί το αφεντικό σας ζήτησε συγνώμη, επειδή, λέει, κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να κάνει στη μάνα σας, ό,τι έχει ήδη κάνει στην κόρη σας κι ετοιμάζεται να κάνει στο γιο σας...

Αμ, η ζημιά που πάθανε μ' αυτό το πανό στην Ακρόπολη. Κύριοι, αν είναι να παθαίνετε τέτοια ταραχή να το κάνουμε πιο συχνά.

Οσο για την Ελλάδα που συντηρεί ένα κόμμα ονόματι ΚΚΕ, έχει κάνει και ...χειρότερα. Να φανταστείς, Πρετεντέρη, τον καιρό που οι όμοιοί σου χειροκροτούσαν για τις εκτελέσεις κομμουνιστών, στις γειτονιές γινόταν έρανος για τις οικογένειες των εκτελεσμένων. Κι ενώ κρατάγατε στην παρανομία 27 χρόνια το ΚΚΕ, υπήρχαν ...εθνοπροδότες που έκρυβαν κομμουνιστές στις καταπακτές. Μέχρι και παράνομα τυπογραφεία συντηρούσαν.

Τέτοια φοβερά πράγματα γίνονταν και στην 7ετία που κακώς - θα συμφωνείς, ε, Πρετεντέρη; - ονομάστηκε δικτατορία. Και τότε, θυμάσαι, η χώρα άλλαξε πρόσωπο. Χωμένη ως το λαιμό στο γύψο. Και τότε αυτή η ίδια χώρα συντηρούσε στην παρανομία ένα κόμμα ονόματι ΚΚΕ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΘΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ: «Αν με εντυπωσίασε κάτι σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι από την πρώτη στιγμή που τους αναλάβαμε ανέδειξαν αυτή την απίστευτη αντίφαση που συγκροτεί τη σύγχρονη Ελλάδα (...) μια χώρα που μπορεί να αλλάζει πρόσωπο μέσα σε οκτώ χρόνια και ταυτοχρόνως να συντηρεί κόμμα ονόματι ΚΚΕ που κρεμάει πανό στην Ακρόπολη εναντίον του Κόλιν Πάουελ» (Ο Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ... «Υπάρχει λευκός, μαύρος, ή κίτρινος που δε γνωρίζει ότι η αμερικανική διοίκηση είναι αναμεμειγμένη σε δικτατορίες, ανατροπές νομίμων κυβερνήσεων και πολέμους; (...) υπάρχει κανείς - πατέρας ή μάνα - που δε θα ήθελε το πανό κατά της σύγχρονης βαρβαρότητας που κρεμάστηκε στο βράχο της Ακρόπολης να υπογράφεται απ' όλα τα κόμματα; Ποιο ήταν λοιπόν το λάθος; Η ανάρτησή του ή ότι ορισμένοι απέφυγαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους;» (Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης στα «ΝΕΑ»).

ΛΕΓΕ ΜΕ «ΑΚΤΩΡ»: «Την επόμενη μέρα μίας από τις μεγαλύτερες εθνικές μεταπολεμικές επιτυχίες κι ενώ είναι γενική η εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός κέρδισε το στοίχημα της εθνικής αυτοπεποίθησης, διαπιστώνει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει να του προσφέρει έναν πραγματικά μεγάλο στόχο για το αύριο» (Το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΜΑΝΙΑ: «Η μανία που μας διακατέχει για το αν μας πουν συγχαρητήρια και εύγε οι ξένοι δεν υποδηλώνει και πολύ ωραία πράγματα (...) και εθνικά υπερήφανοι νιώθουν, συνήθως, όσοι δε γνωρίζουν τι σημαίνει έθνος, ή όσοι επιζητούν τα εύγε των "ισχυρών"» (Ο Γ. Σταματόπουλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Efxaristoume και signomi...

Η ΝΙΚΗ: Να ζητήσει συγνώμη και η Νέα Δημοκρατία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΡΥΣΗ επένδυση για το μέλλον

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΗΝΥΜΑ ορόσημο για τη νέα εποχή

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΦΕΤΗΡΙΑ για τη νέα εποχή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με αυξημένες προσδοκίες

ΕΘΝΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ εναντίον της κυβερνήσεως

ΤΑ ΝΕΑ: 15 + 9 ΑΛΛΑΓΕΣ για την επόμενη μέρα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΡΙΑ ΔΩΡΑ σε μισθούς συντάξεις!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΙΣΑ ΠΤΥΧΙΑ από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Λουκέτο στη Βοΐλης ΑΧΕ από την Κεφαλαιαγορά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Κ. Κεντέρης μίλησε για όλους και για όλα

Η ΑΥΓΗ: Αλληλοσυγχαίρονται και κουκουλώνουν τα προβλήματα!

Η ΧΩΡΑ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 10.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΡΑΤΙΑ 11.000 ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ είχε προσλάβει η Γιάννα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ, διαφορετικοί στόχοι...

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα καθημερινό γεύμα

«Μεσημεριανό γεύμα για δύο χτες στον "Αθηναίο". Συνδαιτυμόνες ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πέτρος Συναδινός. Ο πρώτος είναι απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΝ και το όνομά του "παίζει" στην προεδρολογία εν οψει Μαρτίου 2005. Ο δεύτερος είναι πρόσωπο που συνομιλεί με τον Γιώργο Παπανδρέου» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

Μ-άσα, Κ-ονόμα, Ο-μερτά

«Αν, φερ' ειπείν, βγουν ποτέ στον αφρό τα μασκαριλίκια με πλήθος Μη-Κυβερνητικών-Οργανώσεων (αλλά με κυβερνητική χρηματοδότηση), θα φρίξουν συνταξιούχοι, θα δαγκώσουν το σβέρκο τους άνεργοι, μεροκαματιάρηδες κι άλλοι εργατικοί που πάνε με το σταυρό στο χέρι. Αν μάθει δηλαδή ο πλησίον μας, πως ο πλησίον του έχει φτιάξει μια μη-κυβερνητική-οργάνωση για να σώσει τις σαρανταποδαρούσες στο Θιβέτ, και προς τούτο έχει πάρει καμιά 700αριά εκατομμύρια δραχμές επιχορήγηση, δηλαδή 17.500.000 δρχ. για κάθε ποδαράκι της σαρανταποδαρούσας, θα λάλαγε...» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η Κίνα εισάγει...

«Ο Baltic Dry Index ο οποίος καταγράφει το παγκόσμιο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων διά θαλάσσης, ενισχύθηκε το τελευταίο δίμηνο κατά 61% Η Κίνα θα καλύψει φέτος το 36% της παγκόσμιας ζήτησης σε σιδηρομετάλλευμα (!) η Κίνα απορρόφησε πέρσι το 21% των αμερικάνικων εξαγωγών και το 28% των γερμανικών. Συνέβαλε σε ποσοστό 32% στην αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών, κατά 36% των εξαγωγών της Νότιας Κορέας και κατά 68% της Ταϊβάν» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ