ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρεις νεκροί, ένας σακατεμένος

Τρεις νεκροί κι ένας σακατεμένος είναι ο μαύρος απολογισμός για την εργατική τάξη χτες.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί χτες σκοτώθηκε ο 44χρονος ναυτεργάτης Χαράλαμπος Πάχτης, μέσα στο κρουαζιερόπλοιο «ΤΡΙΤΩΝ» του εφοπλιστή Ποταμιάνου. Ο Χ. Πάχτης, μέλος του πληρώματος με την ειδικότητα του θαλαμηπόλου, έχασε τη ζωή του όταν τον «έπιασε» η υδατοστεγή θύρα Νο 5 του πλοίου κατά τη διάρκεια γενικών ασκήσεων που γίνονταν στο πλοίο. Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει νεκροψία - νεκροτομή. Τα αίτια του ναυτεργατικού δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με δελτίο Τύπου ισχυρίζεται ότι «από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων Λιμένα Ηρακλείου διενεργήθηκε έλεγχος λειτουργίας συστημάτων ασφαλείας και της θύρας Νο 5 και διαπιστώθηκε ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά. Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου διενεργείται προανάκριση»...

Με τη ζωή του πλήρωσε ένας ακόμη οικοδόμος τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στις οικοδομές της χώρας. Νεκρός, αυτή τη φορά, ο 34χρονος Χρήστος Μίντζας, σκεπατζής, ο οποίος έπεσε από ύψος 8 μέτρων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε σκεπή στο Ματζάρι Μελιγαλά, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο εργολάβος, ο οποίος δούλευε μαζί με τον άτυχο εργάτη, συνελήφθη κι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Είναι το δεύτερο εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στη Μεσσηνία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Την τελευταία του πνοή άφησε και ο 32χρονος Δημήτρης Οικονομόπουλος, οικοδόμος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο της Τρίπολης, έπειτα από πτώση την ώρα που δούλευε στο νεοαναγειρόμενο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 3 Αυγούστου. Μάλιστα, στις 10 Ιούνη, η Επιθεώρηση Εργασίας είχε επιβάλει στον εργολάβο πρόστιμο ύψους 2,5 εκατομμυρίων δραχμών, επειδή ο τελευταίος δεν πληρούσε ορισμένα μέτρα ασφαλείας.

Σακατεύτηκε

Ο 46χρονος Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους έχασε το δεξί του χέρι την ώρα της δουλιάς μέσα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα. Το ατύχημα έγινε ενώ πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης του λέβητα και τοποθετούσε λαμαρίνα για να ολοκληρώσει τη μόνωση. Ο 46χρονος εργάτης έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τη σκάλα. Πέφτοντας έκοψε το χέρι του στη λαμαρίνα πάχους μισού χιλιοστού. Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι δούλευαν εντατικά προκειμένου να είναι έτοιμο το εργοστάσιο για 24ωρη λειτουργία. Η εντατικοποίηση της δουλιάς είναι αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού, όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μέσα στην τελευταία 5ετία 64 άτομα έφυγαν από το εργοστάσιο είτε μέσα από προγράμματα εθελούσιας εξόδου είτε επειδή συνταξιοδοτήθηκαν και οι θέσεις τους δεν καλύφθηκαν από καινούριο προσωπικό. Ετσι απέμειναν να δουλεύουν 200 άτομα, ενώ με το νέο οργανόγραμμα που σχεδιάζεται το μόνιμο προσωπικό θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, με στόχο να φτάσει στα 160 άτομα. Ο Πέτρος Χασανίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου, εκτιμά πως σε 5 χρόνια το μόνιμο προσωπικό που θα απομείνει δε θα ξεπερνά τα 100 άτομα, αφού αρκετοί από τους εργαζόμενους θα βγουν στη σύνταξη. Οι συνθήκες δουλιάς ιδιαίτερα το τρίμηνο Σεπτέμβρης - Νοέμβρης είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Για να γίνει χωρίς προβλήματα η επεξεργασία 580.000- 590.000 τόνων τεύτλων, δουλεύουν υπερωρίες, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το προβλεπόμενο μισάωρο διάλειμμα. Μάλιστα, προβλέπεται να εργάζονται και 4 φορές για 12 ώρες συνεχόμενα, προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Στη ρότα της λιτότητας

ΠΑΜΕ: Καμιά ανοχή σε αυτή την πολιτική

Τη γραμμή της αντιλαϊκής λιτότητας, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να συνεχίσει επάξια το επόμενο έτος η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσχημα των δημοσιονομικών δεδομένων. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έγιναν ενόψει της ΔΕΘ και των σχετικών εξαγγελιών. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα τη νεοφιλελεύθερη «ανάπτυξη» των κερδών και υπερκερδών για τους λίγους, και περιορίζεται να εκλιπαρεί για κάποια ψίχουλα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους άνεργους. Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση δίνει και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αποδεχόμενη ουσιαστικά τις ανατροπές στη δημόσια διοίκηση.

Απογυμνωμένη από το γεγονός ότι ήδη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει υπογράψει διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργοδότες, που διαιωνίζει τη λιτότητα, εμφανίστηκε να μην μπορεί να αρθρώσει - έστω και στα λόγια - κάποιο διεκδικητικό πλαίσιο. Ετσι, στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «η εικόνα της χώρας δίνει μια νέα δυναμική» και ότι «απαιτούνται συνεννοήσεις για να αξιοποιηθεί η μεταολυμπιακή περίοδος...». Αφού επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις περί αναδιανομής τόνισε: «Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια υπεύθυνη δημιουργική δύναμη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία». Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει εκείνη την πολιτική που έχει εκτοξεύσει την ανεργία και έχει διαμορφώσει το κατώτερο μεροκάματο στα 25 ευρώ! Σε αυτά τα πλαίσια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συζητήσει με το ΣΕΒ τη μείωση του κόστους των υπερωριών, όπως έχει συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον υπουργό Απασχόλησης να συγκαλέσει την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας, που θα εξετάσει την κοινωνική πολιτική μέσα στην οποία εντάσσεται και το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σε διατύπωση γενικών αρχών περιορίστηκε και η συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ. Το στίγμα, πάντως, της τακτικής της το έδωσε ο πρόεδρός της, Σ. Παπασπύρος, ο οποίος δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού γίνουν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ανακοινωθεί και ο προϋπολογισμός. Η ανοχή της πλειοψηφίας προς την κυβερνητική πολιτική είναι λοιπόν δεδομένη, αφού ήδη η κυβέρνηση όσον αφορά στο εισοδηματικό έχει κάνει καθαρό ότι δε θα υπερβεί το ύψος του πληθωρισμού.

Αλλωστε, κορυφαίος υπουργός σχολίαζε μετά το τέλος των συναντήσεων ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει «ήπια προσαρμογή» στα οικονομικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί (έλλειμμα, κόστος Ολυμπιακών Αγώνων κλπ.) και πάντα μέσα στα πλαίσια που καθόρισε το τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ. Με άλλα λόγια, τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι με «ήπια» τακτική, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με «κοινωνικό διάλογο» και «συναίνεση», θα επιχειρήσουν να προωθήσουν τους στρατηγικούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ανοχή, ούτε αντοχή από τους εργαζόμενους σε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Γι' αυτό, το ΠΑΜΕ διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο στις 11 του Σεπτέμβρη. Με αυτή τη διαδήλωση υποδεχόμαστε τον πρωθυπουργό». Οι εργαζόμενοι - σημείωσε ο συνδικαλιστής - έχουν πολλά βάσανα, μεγάλα προβλήματα. Ανεργία, ακρίβεια, απολύσεις. Τα σχολεία ανοίγουν και τετράδια, βιβλία, δίδακτρα, συνολικά το κόστος για τη μόρφωση αυξάνεται. Γι' αυτό, αναγκαστικά, η εργατική τάξη για να μπορέσει να επιβιώσει πρέπει να αγωνιστεί και να διεκδικήσει. Να απαιτήσει αυτά που οι ανάγκες της βάζουν στην ημερήσια διάταξη.


Κινητοποιήσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας, στη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποφάσισε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αποφασιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία αποφασίστηκε για την Τετάρτη 8 του Σεπτέμβρη στην «Απογευματινή», ενάντια στις μαζικές απολύσεις ή αλλιώς τις ...οικειοθελείς αποχωρήσεις, που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Την ίδια μέρα 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί και στις εφημερίδες «Χώρα» και «Derby» με αιτήματα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων αλλά και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων θα πραγματοποιηθεί, επίσης την Τετάρτη, 3ωρη στάση εργασίας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Planet» και «FLASH».

Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 9 του Σεπτέμβρη, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στον «TV Cosmopolis» και στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ενάντια στις απολύσεις, στη μη εφαρμογή των ΣΣΕ, στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας καθώς και στις άσχημες συνθήκες δουλιάς.

Χτες, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε, επίσης, να στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Αγγελο Στάγκο, για τη διακοπή συμβάσεων εργαζομένων τον Αύγουστο στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, στους οποίους αναστάλθηκε το ενημερωτικό τους πρόγραμμα, αλλά και την απόλυση 8 συμβασιούχων δημοσιογράφων στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόσμος 93,6». Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί επίσης την ΕΡΤ να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ αλλά και να δοθεί το «Ολυμπιακό πριμ» σε όλους τους εργαζόμενους, από τη στιγμή που βρίσκονταν στη διάθεση της ΕΡΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ