Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Στη ρότα της λιτότητας

ΠΑΜΕ: Καμιά ανοχή σε αυτή την πολιτική

Τη γραμμή της αντιλαϊκής λιτότητας, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να συνεχίσει επάξια το επόμενο έτος η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσχημα των δημοσιονομικών δεδομένων. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έγιναν ενόψει της ΔΕΘ και των σχετικών εξαγγελιών. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα τη νεοφιλελεύθερη «ανάπτυξη» των κερδών και υπερκερδών για τους λίγους, και περιορίζεται να εκλιπαρεί για κάποια ψίχουλα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους άνεργους. Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση δίνει και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αποδεχόμενη ουσιαστικά τις ανατροπές στη δημόσια διοίκηση.

Απογυμνωμένη από το γεγονός ότι ήδη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει υπογράψει διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργοδότες, που διαιωνίζει τη λιτότητα, εμφανίστηκε να μην μπορεί να αρθρώσει - έστω και στα λόγια - κάποιο διεκδικητικό πλαίσιο. Ετσι, στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «η εικόνα της χώρας δίνει μια νέα δυναμική» και ότι «απαιτούνται συνεννοήσεις για να αξιοποιηθεί η μεταολυμπιακή περίοδος...». Αφού επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις περί αναδιανομής τόνισε: «Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια υπεύθυνη δημιουργική δύναμη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία». Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει εκείνη την πολιτική που έχει εκτοξεύσει την ανεργία και έχει διαμορφώσει το κατώτερο μεροκάματο στα 25 ευρώ! Σε αυτά τα πλαίσια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συζητήσει με το ΣΕΒ τη μείωση του κόστους των υπερωριών, όπως έχει συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον υπουργό Απασχόλησης να συγκαλέσει την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας, που θα εξετάσει την κοινωνική πολιτική μέσα στην οποία εντάσσεται και το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σε διατύπωση γενικών αρχών περιορίστηκε και η συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ. Το στίγμα, πάντως, της τακτικής της το έδωσε ο πρόεδρός της, Σ. Παπασπύρος, ο οποίος δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού γίνουν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ανακοινωθεί και ο προϋπολογισμός. Η ανοχή της πλειοψηφίας προς την κυβερνητική πολιτική είναι λοιπόν δεδομένη, αφού ήδη η κυβέρνηση όσον αφορά στο εισοδηματικό έχει κάνει καθαρό ότι δε θα υπερβεί το ύψος του πληθωρισμού.

Αλλωστε, κορυφαίος υπουργός σχολίαζε μετά το τέλος των συναντήσεων ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει «ήπια προσαρμογή» στα οικονομικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί (έλλειμμα, κόστος Ολυμπιακών Αγώνων κλπ.) και πάντα μέσα στα πλαίσια που καθόρισε το τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ. Με άλλα λόγια, τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι με «ήπια» τακτική, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με «κοινωνικό διάλογο» και «συναίνεση», θα επιχειρήσουν να προωθήσουν τους στρατηγικούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ανοχή, ούτε αντοχή από τους εργαζόμενους σε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Γι' αυτό, το ΠΑΜΕ διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο στις 11 του Σεπτέμβρη. Με αυτή τη διαδήλωση υποδεχόμαστε τον πρωθυπουργό». Οι εργαζόμενοι - σημείωσε ο συνδικαλιστής - έχουν πολλά βάσανα, μεγάλα προβλήματα. Ανεργία, ακρίβεια, απολύσεις. Τα σχολεία ανοίγουν και τετράδια, βιβλία, δίδακτρα, συνολικά το κόστος για τη μόρφωση αυξάνεται. Γι' αυτό, αναγκαστικά, η εργατική τάξη για να μπορέσει να επιβιώσει πρέπει να αγωνιστεί και να διεκδικήσει. Να απαιτήσει αυτά που οι ανάγκες της βάζουν στην ημερήσια διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ