Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Σπίτια για λίγους ματσωμένους

Σπρώχνουν εκτός κλήρωσης τους χιλιάδες χαμηλόμισθους

Πρόκληση για τους χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αλλά και για το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας, αποτελεί η «βόμβα» που έσκασε στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, όπου και εκτιμήθηκε ότι το κόστος αγοράς του τετραγωνικού μέτρου για τους δικαιούχους των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ! Αυτό όταν το μέσο κόστος του τετραγωνικού μέτρου των κατοικιών που κατασκευάζει ο ΟΕΚ δεν ξεπερνούν τα 450 ευρώ! Ετσι, οι εργάτες - δικαιούχοι, αφού πλήρωσαν με τα χρήματά τους, τη δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού, (μέσω του ΟΕΚ που ανέλαβε την κατασκευή του), στο όνομα του «εθνικού στόχου», σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που προκύπτουν από το κόστος κατασκευής του. Κόστος που άγγιξε τα 135 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές!

Τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο είναι η ελάχιστη τιμή, καθώς σε αυτήν δεν έχουν υπολογιστεί η αξία του οικοπέδου, οι δαπάνες αναθεώρησης, το ποσό που αναλογεί στο ΦΠΑ 18%, κλπ., γεγονός που εκτιμάται ότι το τετραγωνικό μέτρο θα εκτιναχτεί στα 2.000 ευρώ περίπου!

Η σκανδαλώδης αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που πήραν τα χρήματα από τον ΟΕΚ που καταβάλλει με ιδρώτα ο εργάτης, για να φτιάξουν τη «βιτρίνα» τους, για να επιδείξουν την Ολυμπιάδα τους! Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή θυσιάζουν το δικαίωμα του εργάτη και την ανάγκη του να αποκτήσει ένα «κεραμίδι», στο όνομα του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας, της πολιτικής σκοπιμότητας, και τώρα του «εθνικού στόχου» των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τα έσοδα του ΟΕΚ προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων, αφού η εισφορά του εργοδότη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος της απλήρωτης εργασίας του εργάτη και επιπλέον το κράτος δε δίνει δεκάρα τσακιστή στον Οργανισμό!

Η νέα πραγματικότητα που επέβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνει απαγορευτική την αγορά των σπιτιών από τους πραγματικά δικαιούχους. Αυτό γιατί οι δικαιούχοι των κατοικιών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι οι εργαζόμενοι με τα πλέον χαμηλά εισοδήματα, καλούνται για ένα σπίτι πχ. 100 τετραγωνικών μέτρων να πληρώσουν 150.000 ευρώ (!) δηλαδή 50.000.000 δραχμές!

Απέκλεισαν ακόμα χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, από το δικαίωμα στην κατοικία, καθώς με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το Ολυμπιακό Χωριό, τις πισίνες, τα γυμναστήρια, κλπ., ο ΟΕΚ θα μπορούσε να κατασκευάσει χιλιάδες ακόμα κατοικίες, για να στεγαστούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εργατών.

Εκτός από τα τεράστιο ποσό που καλείται να πληρώσει ο εργάτης, για να αποκτήσει ένα σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επωμιστεί και δυσβάσταχτα κοινόχρηστα, αφού αυτός θα πληρώσει τη συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων (πισίνες, γυμναστήρια, κλπ.) του Ολυμπιακού Χωριού!

Τουλάχιστον 1.510,86 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!

Ετσι, στην εισήγηση του προέδρου του ΟΕΚ Αγγ. Οικονομόπουλου στο χτεσινό Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο υπολογισμός του κόστους κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, όπως μας παρουσιάστηκε από τον κ. Παπαβασιλείου Ευάγγελο, πολιτικό μηχανικό, προϊστάμενο του Τμήματος Καταμερισμού Δαπάνης παραχωρουμένων κατοικιών του ΟΕΚ, έγινε με βάση τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο συμβατικό προϋπολογισμό εργασιών (262.792.902,70 ευρώ), την αναθεώρηση με πρόβλεψη 6,5% (17.081.538,68 ευρώ), τον ΦΠΑ 18% (50.377.399,45 ευρώ) και τη ρήτρα πρόσθετης καταβολής (πριμ 14.544.387,40 ευρώ). Σύμφωνα με τα παραπάνω ποσά, το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ανέρχεται στο ποσό των 1.510,84 ευρώ τουλάχιστον, έναντι του ποσού των 450 ευρώ, που είναι το μέσο κόστος κατασκευής των κατοικιών του ΟΕΚ το έτος 2003».

Ωστόσο αυτή δεν είναι η τελική τιμή του τετραγωνικού, καθώς όπως αναφέρεται στην εισήγηση «στο παραπάνω κόστος θα προστεθούν, η αξία του οικοπέδου που αναλογεί κατά την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, οι δαπάνες αναθεώρησης όπως θα οριστικοποιηθούν και οι διαφορές από τους ΑΕΠ, το ποσό που αναλογεί στο ΦΠΑ 18% στα μεταολυμπιακά έργα και οι αποζημιώσεις από αιτήσεις θεραπείας ή αγωγές των αναδόχων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ