Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρεις νεκροί, ένας σακατεμένος

Τρεις νεκροί κι ένας σακατεμένος είναι ο μαύρος απολογισμός για την εργατική τάξη χτες.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί χτες σκοτώθηκε ο 44χρονος ναυτεργάτης Χαράλαμπος Πάχτης, μέσα στο κρουαζιερόπλοιο «ΤΡΙΤΩΝ» του εφοπλιστή Ποταμιάνου. Ο Χ. Πάχτης, μέλος του πληρώματος με την ειδικότητα του θαλαμηπόλου, έχασε τη ζωή του όταν τον «έπιασε» η υδατοστεγή θύρα Νο 5 του πλοίου κατά τη διάρκεια γενικών ασκήσεων που γίνονταν στο πλοίο. Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει νεκροψία - νεκροτομή. Τα αίτια του ναυτεργατικού δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με δελτίο Τύπου ισχυρίζεται ότι «από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων Λιμένα Ηρακλείου διενεργήθηκε έλεγχος λειτουργίας συστημάτων ασφαλείας και της θύρας Νο 5 και διαπιστώθηκε ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά. Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου διενεργείται προανάκριση»...

Με τη ζωή του πλήρωσε ένας ακόμη οικοδόμος τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στις οικοδομές της χώρας. Νεκρός, αυτή τη φορά, ο 34χρονος Χρήστος Μίντζας, σκεπατζής, ο οποίος έπεσε από ύψος 8 μέτρων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε σκεπή στο Ματζάρι Μελιγαλά, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο εργολάβος, ο οποίος δούλευε μαζί με τον άτυχο εργάτη, συνελήφθη κι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Είναι το δεύτερο εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στη Μεσσηνία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Την τελευταία του πνοή άφησε και ο 32χρονος Δημήτρης Οικονομόπουλος, οικοδόμος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο της Τρίπολης, έπειτα από πτώση την ώρα που δούλευε στο νεοαναγειρόμενο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 3 Αυγούστου. Μάλιστα, στις 10 Ιούνη, η Επιθεώρηση Εργασίας είχε επιβάλει στον εργολάβο πρόστιμο ύψους 2,5 εκατομμυρίων δραχμών, επειδή ο τελευταίος δεν πληρούσε ορισμένα μέτρα ασφαλείας.

Σακατεύτηκε

Ο 46χρονος Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους έχασε το δεξί του χέρι την ώρα της δουλιάς μέσα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα. Το ατύχημα έγινε ενώ πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης του λέβητα και τοποθετούσε λαμαρίνα για να ολοκληρώσει τη μόνωση. Ο 46χρονος εργάτης έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τη σκάλα. Πέφτοντας έκοψε το χέρι του στη λαμαρίνα πάχους μισού χιλιοστού. Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι δούλευαν εντατικά προκειμένου να είναι έτοιμο το εργοστάσιο για 24ωρη λειτουργία. Η εντατικοποίηση της δουλιάς είναι αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού, όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μέσα στην τελευταία 5ετία 64 άτομα έφυγαν από το εργοστάσιο είτε μέσα από προγράμματα εθελούσιας εξόδου είτε επειδή συνταξιοδοτήθηκαν και οι θέσεις τους δεν καλύφθηκαν από καινούριο προσωπικό. Ετσι απέμειναν να δουλεύουν 200 άτομα, ενώ με το νέο οργανόγραμμα που σχεδιάζεται το μόνιμο προσωπικό θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, με στόχο να φτάσει στα 160 άτομα. Ο Πέτρος Χασανίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου, εκτιμά πως σε 5 χρόνια το μόνιμο προσωπικό που θα απομείνει δε θα ξεπερνά τα 100 άτομα, αφού αρκετοί από τους εργαζόμενους θα βγουν στη σύνταξη. Οι συνθήκες δουλιάς ιδιαίτερα το τρίμηνο Σεπτέμβρης - Νοέμβρης είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Για να γίνει χωρίς προβλήματα η επεξεργασία 580.000- 590.000 τόνων τεύτλων, δουλεύουν υπερωρίες, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το προβλεπόμενο μισάωρο διάλειμμα. Μάλιστα, προβλέπεται να εργάζονται και 4 φορές για 12 ώρες συνεχόμενα, προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ