ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανδαισία κινέζικης παράδοσης

Στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 7 και 8 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί ένα πολύτεχνο και πολύμορφο πολυθέαμα, από τον 60μελή Δημοτικό Θίασο Οπερας του Πεκίνου «Νανζίνγκ». Διευθυντής του θιάσου είναι ο Τζανγκ Τσιαντσίνγκ, ο οποίος είναι ηθοποιός ειδικευμένος σε ρόλους χσιάο σενγκ (νεαρού άνδρα), γου σενγκ (πολεμιστή), λάο σένγκα (ηλικιωμένου άνδρα), αλλά και δραματουργός και συνθέτης. Η παιδική όπερά του «Ο λύκος που μπορούσε να κουνήσει την ουρά του», αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του θιάσου.

Κορυφαία ηθοποιός του θιάσου είναι η φημισμένη διεθνώς Λι Τσι, ειδικευμένη σε ρόλους κουίνγκ γι (νεαρής, ενάρετης κοπέλας), σπουδαγμένη στο Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης της Κίνας. Ανάλογους ρόλους ερμηνεύει, όμως, και η Γι Χουίσα, που διακρίνεται για τη ρωμαλέα φωνή της και τη σαραντάχρονη θεατρική πείρα της, που συνδυάζει το τραγούδι με το χορό και την παντομίμα. Αλλοι πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές του θιάσου είναι οι: Σι Λιουάν, Τσόου Τιέν, Γκουό Χετσούν, Φα Λοσίν, Ουάν Σανπίνγκ, Μα Σενλί (ο τελευταίος είναι κορυφαίος, σε εθνικό επίπεδο δεξιοτέχνης των τυμπάνων).

Ο κινέζικος θίασος, που συνδυάζει την όπερα με άλλες μακραίωνες λαϊκές μορφές θεάτρου, χορού, μουσικής, κλπ., θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από δέκα έργα του ρεπερτορίου του. Παραθέτουμε μερικούς ενδεικτικούς τίτλους: «Ο βασιλιάς - Πίθηκος κάνει γυαλιά καρφιά το παλάτι του δράκοντα», «Η ουράνια κόρη προσφέρει άνθη», «Βρίσκοντας το περιδέραιο από νεφρίτη», «Ο κλέφτης των ιερών βοτάνων».

«Φωνή» κοινωνικής αγωνίας

Ενα αξιοζήλευτο κείμενο. Τόση ομορφιά γλώσσας και γραφής, τόσο καίρια και ευθύβολη κοινωνιολογική αλήθεια, και πόνος για τον ξεριζωμό του ανθρώπου και την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου, την εγκατάλειψη των λαϊκών μας παραδόσεων, την αστυφιλική άλωση των συνειδήσεων, σπάνια συναντώνται στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο.

Αναφερόμαστε στο πρωτοσέλιδο άρθρο, του 54ου φύλλου της «Φωνής των Βολιμιατών» - έκδοση του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου - με τίτλο «Για το μαγιάπριλο, που είναι τόσο ίδιο και τόσο διαφορετικό πια...». Ο συντάκτης του, Ν. Φεξούλης, αναθυμάται την αγωνιστική αντοχή της Βολίμας σε καιρούς τρομερούς και πονά που «η κρεατομηχανή των ιμπεριαλισμών άλεσε για τα καλά τη ζωή», ξεριζώνοντας και τους Βολιμιώτες, με την πείνα και τη δυστυχία που επέφεραν. «Σήμερα δε δυστυχούμε πια. Χορτάσαμε. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Δικαίωμα είναι και κατάκτηση. Αλλά δεν είναι το άπαν. Κερδίζοντας την αξιοπρέπεια της διαβίωσης χάσαμε την πραγματική ζωή. (...) Τώρα πια όλα τα βουνά είναι ζωσμένα από αγροτικούς δρόμους, αλλά δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι άνθρωποι να τους περπατήσουν. Τότε για τους περισσότερους υπήρχε η τρισκατάρατη ισότητα απέναντι στη φτώχεια. Κι όμως οι αντιστάσεις δεν έλειπαν, ούτε τα οράματα. Στις χορτασμένες μέρες μας πιθηκίζουμε τους νεόπλουτους. Γίναμε νεόπτωχοι στην ψυχή και στο πνεύμα», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Ν. Φεξούλης.

Να σημειώσουμε, όμως, και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα θέματα του συγκεκριμένου φύλλου: Το δισέλιδο «ματζέτο» (μπουκέτο) ποιημάτων. Το ιστοριογραφικό κείμενο «Περιπέτειες στο Ιόνιο» του Δ. Ι. Μούσουρα. Το θέμα για τη «βιβλική» καταστροφή και λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ζακύνθου, μετά τους σεισμούς του 1953.

Για τα Βραβεία Ποιότητας

Στις 30 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα φετινά Κρατικά Βραβεία Ποιότητας σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, δε θα γίνει δεκτή καμία αίτηση μετά τη λήξη της προθεσμίας «για οργανωτικούς λόγους».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, των οποίων η παραγωγή ολοκληρώθηκε εντός των 12 μηνών που προηγούνται της 30ής Σεπτέμβρη 2004, όλες οι ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μεγάλου μήκους που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2004 και όλες οι ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους, που θα λάβουν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση πιστοποιητικού «ελληνικής ιθαγένειας» για κάθε υποψήφια ταινία.

Η υποβολή υποψηφιότητας ταινίας για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας γίνεται με την κατάθεση σχετικής αίτησης από τον παραγωγό, μαζί με τη συνοδευτική δήλωση συντελεστών (για τις ταινίες μεγάλου μήκους) και ένα αντίτυπο (τελική κόπια) της ταινίας στο ΥΠΠΟ. Οι προβολές όλων των υποψηφίων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Για τα σχετικά έντυπα αιτήσεων, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟ, Μετσόβου 5, 106 82 Αθήνα, τηλ.: 210 8253611, 210 8250767, 210 8250729.

«Ταξίδι» με τον Λ. Χαλκιά

Σε ένα μεγάλο μουσικό «ταξίδι» μας καλούν ο Λάκης Χαλκιάς και ο Ομιλος Ελληνικών Τεχνών, μέσα από την παράσταση δημοτικής και λαϊκής μουσικής με τίτλο «Νυχτωδία», που θα δοθεί αύριο Σάββατο (4/9, 9 μμ), στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Υμηττού, στο «Θέατρο Βράχων» Βύρωνα.

Πρόκειται για τρίωρο πρόγραμμα γεμάτο μελωδίες από όλη την Ελλάδα, που στοχεύει στην αυθεντικότητα του τοπικού ηχοχρώματος και ιδιώματος. Η βραδιά θα ξεκινήσει με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από τραγουδιστές παραδοσιακών τραγουδιών, όπως οι Χρήστος Σίκκης, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος κ.ά., συνοδευόμενοι από 10μελή ορχήστρα και 25μελή χορωδία, σε διεύθυνση Τάσου Φωτόπουλου.

Το δεύτερο μέρος, ο Λάκης Χαλκιάς και η ορχήστρα του, με διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά, το αφιερώνει στα 20 χρόνια φυσικής απουσίας του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και στο δημοτικό τραγούδι.

Φεστιβάλ «Πέτρας»

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, στο θέατρο «Πέτρα», θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω επαγγελματικές και ερασιτεχνικές εκδηλώσεις: Σήμερα, θα παιχτεί ο αριστοφανικός «Πλούτος», με τον Λάκη Λαζόπουλο. Αύριο η σατιρική «Μήδεια» του Μποστ, από το Θεατρικό Εργαστήρι Αγ. Βαρβάρας. Ακολουθούν: 5/9 «40 χρόνια Μποστ» από την Πειραματική Σκηνή Δήμου Περιστερίου. 6/9 «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου. 9/9 «Το όνειρο θερινής νύχτας» από το Θεατρικό Εργαστήρι Πετρούπολης. 10/9 το έργο «Ελαφοβασιλιάς», από τη «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου. 11/9 συναυλία των Μανώλη Λιδάκη - Δημήτρη Μπάση. 12/9 η μουσικοχορευτική παράσταση «Η πατινάδα του Αιγαίου». 11/9 «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή από το «Θεσσαλικό Θέατρο». 16/9 «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 22/9 συναυλία των Γεράσιμου Ανδρεάτου, Παντελή Θαλασσινού, Βαγγέλη Κορακάκη, Χρήστου Νικολόπουλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Από τις 23 έως τις 27/9 θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, νεανικό φεστιβάλ.

Από τη «Σκάλα», στο «Καμπούκι»

Το πρόγραμμά του μέχρι και το Δεκέμβρη, ανακοίνωσε, χτες, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μεταξύ πολλών άλλων, στο πλαίσιο του κύκλου «Μεγάλες ορχήστρες - Μεγάλοι μαέστροι "Σκάλας του Μιλάνου"», με διεύθυνση του Ρικάρντο Μούτι, σε έργα Ντβόρζακ, Μότσαρτ, Βέρντι και Μπραμς. Στον ίδιο κύκλο θα ακολουθήσει η Συμφωνική Ορχήστρα «Τσαϊκόφσκι» της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, με μαέστρο τον Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ (8 και 9/10).

Εξάλλου, με την ευκαιρία των παραστάσεων του περίφημου, παραδοσιακού, θεάτρου «Καμπούκι» στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής οργανώνεται τον Οκτώβρη μεγάλη έκθεση με πρωτότυπα και αντίγραφα χαρακτικών, γνωστών Ιαπώνων ζωγράφων από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Στη σειρά «Σκηνικά Θεάματα» θα ανεβαστεί η όπερα του Πιέρο Μασκάνι «Καβαλερία Ρουστικάνα» (πρεμιέρα 31/10), με τις Αγνή Μπάλτσα και Τζιοβάνα Καζόλα, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το πρόγραμμα μέχρι το Δεκέμβρη περιλαμβάνει και τους κύκλους «Μεγάλοι ερμηνευτές», «Ραχμάνινοφ», «Εποχή του μπαρόκ», «Μουσικές Τετάρτες», «Γέφυρες», «Ανατέλλοντα αστέρια» κ.ά.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, σε συνεργασία με το Δήμο Ραχών Ικαρίας, διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων στην Ικαρία, σήμερα, αύριο και την Κυριακή, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ανάδειξη των προβλημάτων του νησιού. Σήμερα, στις Βρακάδες, θα δώσει συναυλία το συγκρότημα «ΜΠΛΕ». Αύριο, στις Ράχες, δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και την Κυριακή, στο Καρκινάγρι, θα δοθεί συναυλία ρεμπέτικου τραγουδιού. Ωρα έναρξης 9.30 μμ. Επίσης, αύριο, στον Αρμενιστή Ραχών, στο ξενοδοχείο «Cavos Bay», θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ανάδειξη των προβλημάτων της Ικαρίας», τα οποία είναι πάρα πολλά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ