ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Οσο εσύ ξεχνάς

ότι εργάτης είσαι και είναι...

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Αυτοί θα οργώνουν. Πάνω στα κορμιά της εργατικής τάξης.

Σα να ζουν σε άλλη χώρα.

Σα να μην είναι αυτοί ακριβώς που στηρίζουν χρόνια τώρα ιδεολογικά όλον αυτόν τον συρφετό.

Σα να μην είναι αυτοί που εξαφανίζουν κάθε στοιχείο που αναδεικνύει ταξικές αντιθέσεις.

Σα να μην είναι αυτοί που χρόνια τώρα καλλιεργούν την άποψη ότι ο κόσμος σπαράζεται όχι γιατί επελαύνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά γιατί οι άνθρωποι είναι φανατισμένοι εθνικά και θρησκευτικά.

Αύριο δε θα ξέρουν τίποτα για τον προσανατολισμό στα χτεσινά τους ρεπορτάζ για τον Αγιο Μάμα, τη σχολή της Χάλκης, τους γκρίζους λύκους, τις εκκλησιές της Χειμάρας. Θα 'χει προκύψει μόνος του ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός.

Αναζητούν, λέει, τώρα, τους ηθικούς αυτουργούς. Ποιοι; Αυτοί που ανέδειξαν σε ηρωίδα-πρότυπο της νεολαίας μια κοπελίτσα που μίλαγε - τόσα ήξερε τόσα έλεγε - περί κυτταρικής ανωτερότητας της φυλής.

Εσύ που είδες Χρυσαυγίτες με τη συνδρομή της Αστυνομίας να τσακίζουν κόκαλα αλβανών, τράβα δέκα κάμψεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Και πέρνα από το γραφείο του υπουργού Εργασίας να μάθεις τι σημαίνει εξέλιξη της σχολής Ρέππα. Για το πώς το αυτονόητο επίδομα ανεργίας, δίνεται χάρισμα στους εργοδότες και την ίδια στιγμή παρουσιάζεται στον Τύπο ως παροχή που από την τσέπη του δίνει στους άνεργους ο υπουργός.

700 νεκροί. Γιατί: «οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Κι ας λένε ό,τι θέλουν οι... Δελαστίκ.

Πουλακίδα: Δεν είναι χοντροκοπιά να γνωρίζεις ένα προς ένα τα στελέχη του ΣΥΝ που μετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο φαγοπότι του «2004» και να χρεώνεις στο ΚΚΕ το λογαριασμό;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; «Σοκαρισμένοι οι Ελληνες, έβλεπαν τους Αλβανούς με τα εθνικά τους σύμβολα να κατεβαίνουν στους δρόμους. Διαπίστωσαν πολύ αργά ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος Αλβανών. Μελλοντικά θα τους δούμε να διαδηλώνουν για αλβανική Παιδεία, γλώσσα, δημοκρατία και εργατικά δικαιώματα, να εκλέγουν δημάρχους και βουλευτές» (Το σχόλιο του Γ. Ζερβού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ»).

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ: «Τον τρόμο και τον πανικό έσπειραν παντού οι Αλβανοί φίλαθλοι» (Η λεζάντα στη σελίδα 6 της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ»).

«ΚΑΠΟΙΑ ΜΜΕ»: «Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί; Υπάρχουν βεβαίως. Είναι ορισμένοι μεγαλοπαράγοντες, κάποια ΜΜΕ, αλλά και πολιτικοί που πυροδοτούν τον χουλιγκανισμό, δίνουν ιδεολογική κάλυψη στην ταύτιση αθλητικών επιτυχιών και αποτυχιών με ιδέες εθνικιστικού περιεχομένου, που οδηγούν τα πλήθη σε πράξεις παραληρήματος ή στα όρια της "εθνικής τραγωδίας"» (Το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ καλείται να ξαναβρεί το νήμα της ιστορικής και κοινωνικής του αυθεντικότητας, με την ευαισθησία, αλλά και την ευρύτητα που επιβάλλει το κοινωνικό, πολιτικό και εκλογικό του μέγεθος» (Ο Ευ. Βενιζέλος στα «ΝΕΑ»).

ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ: «Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν επιθετικά (...) ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο ντόπινγκ και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τα βήματα θα είναι προσεκτικά, καθώς δε φαίνεται να επιθυμούν να ακολουθήσουν το ΚΚΕ στις καταγγελίες περί αντιλαϊκού» (Το ρεπορτάζ στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

...ΑΛΛΟΣ ΣΚΟΥΖΕΙ: «Το ΚΚΕ είναι συνυπεύθυνο για τον "ολυμπιακό λογαριασμό" που καλείται να πληρώσει ο λαός» (Ο Κ. Πουλακίδας στην «ΑΥΓΗ»).

ΣΤΕΡΝΗ ΓΝΩΣΗ: «Οχι μόνο δεν ωφεληθήκαμε από την Ολυμπιάδα, αλλά χάσαμε και την τοπική μας πελατεία» (Οι εστιάτορες Πειραιά στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ με αφορμή το ποδόσφαιρο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εθνικές ντόπες - ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΦΡΙΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Θρήνος και... ρεζιλίκια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ» σε Τίρανα, Πόλη, Αθήνα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Θρήνος για τους 250 νεκρούς του Καυκάσου

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Η μεγάλη ανατριχίλα

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Η ρωσική τραγωδία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ του Γιώργου Παπανδρέου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φθηνά ενοίκια για τους φοιτητές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για παροχές - φόρους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η «Μαύρη Βίβλος» των ισολογισμών του εξαμήνου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ 40.000 έκτακτοι

Η ΧΩΡΑ: ΟΜΗΡΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των βαρόνων της διαπλοκής;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ για τις επιχειρήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ για γυναίκες, νέους

Η ΝΙΚΗ: Τα κεφάλια μέσα...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην αντιλαϊκή πολιτική

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Παιδιά θα τους κάνει;

«Παρά τον προβληματισμό σε κυβερνητικό επίπεδο ο κ. Παναγιωτόπουλος δηλώνει έτοιμος να μοιράσει 180 εκατομμύρια ευρώ στους ανέργους» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ευημερία

«Με την πλάτη στον τοίχο είναι περισσότερα από 17.000 νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν στις τράπεζες τα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες, ακόμη και το ψυγείο που αγόρασαν με δόσεις» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

Τα μόνιμα υποζύγια

«Σημαντικά αυξημένες θα είναι οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις το επόμενο έτος, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μη μεταβάλει τη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2005. Οι αυξήσεις στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα είναι πολλαπλάσιες από τις αυξήσεις των αποδοχών» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Εθνικό-θρησκευτικό πρόβλημα;

«Ονομα: Ρίνα, τόπος κατοικίας: Πρακάς Ναγκάρ, μια παραγκούπολη στην ανατολική Ινδία, επάγγελμα: σπάει πέτρες, ηλικία πέντε ετών... Η πέτρα στις όχθες του ποταμού Μαχανάντα μετατρέπεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε χαλίκια. Εξι μέρες την εβδομάδα, ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα. "Θα ήθελα να πηγαίνω σχολείο", "αν δε δουλέψω, πώς θα κερδίσω χρήματα για να ζήσω;". Εως και 115 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται για να μπορούν να ζήσουν. Λατομεία, ορυχεία και εργοστάσια. Για ένα φορτίο πέντε τόνων παίρνουν 700 ρουπίες - δηλαδή περίπου 12 ευρώ. Η Ρίνα και οι γονείς της χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες για ένα τέτοιο ποσό» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ