ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Με επιτυχία αρμενίζει στην Κρήτη

Με ακόμα περισσότερες κόκκινες σημαίες και νεανικές φωνές άνοιξαν οι πύλες του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Οι διήμερες εκδηλώσεις των νομών, 4 και 5 Σεπτέμβρη, έκλεισαν με επιτυχία στέλνοντας με τη σειρά τους το δικό τους 30χρονο μήνυμα αταλάντευτης και αδιαπραγμάτευτης πάλης στους αγώνες που πέρασαν, αλλά και αυτούς που έρχονται, για τη νέα γενιά.

Στα Χανιά, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου με πλούσιο πρόγραμμα και τη συμμετοχή πολλών δεκάδων νέων ανθρώπων, εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών.

Την Κυριακή ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και στο Ρέθυμνο οι διήμερες εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Κήπο.

Την κεντρική ομιλία του Κόμματος, την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη, πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.


Συστρατευτείτε με το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Αρβανιτάκη στα Χανιά

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής την Κυριακή το βράδυ, αναφέρθηκε στην ιστορία του Φεστιβάλ, σημειώνοντας: «Πριν από 30 χρόνια ακριβώς, έγινε το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", εκφράζοντας τότε ένα μαχητικό ριζοσπαστισμό των νέων εργατών και γενικότερα της νεολαίας, που μετά την πτώση της δικτατορίας άρχισε να εκφράζεται και να εμφανίζεται. Μπόλιασε εκείνη την εποχή τη νέα γενιά με ιδανικά και αξίες, που ήταν καταχωνιασμένα από την άρχουσα τάξη. Με τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού και έφερε αποτελέσματα αυτή η πρώτη ενέργεια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Εφερε αποτέλεσμα διαχρονικά, γιατί, από την πρώτη στιγμή, αυτόν το ριζοσπαστισμό η άρχουσα τάξη, ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν να τον ανακόψουν και να τον ενσωματώσουν».

Συνδέοντας το ρόλο του φεστιβάλ με το σήμερα, ο ομιλητής υπογράμμισε: «Στις σημερινές συνθήκες, σ' αυτήν την καταχνιά που καλλιεργούν ο ιμπεριαλισμός και η άρχουσα τάξη, έχουμε ένα μεγάλο καθήκον. Πιο μαχητικά να βγάλουμε στο προσκήνιο το ζωντανό και προοδευτικό έργο, το οποίο υπάρχει, το οποίο δημιουργείται εκεί που ζει, εκεί που παλεύει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ενα έργο, όμως, που κρύβεται κάτω από τους τόνους των σκουπιδιών της τέχνης - εμπόρευμα, όπως την έχουν καταντήσει. Πιο μαχητικά να στηρίξουμε το καλλιτεχνικό έργο, που δεν προσαρμόζεται στα ασφυκτικά όρια του συστήματος, του συμβιβασμού, της ατομικής λύσης και της κουλτούρας των λίγων. Να ενισχύσουμε, δηλαδή, τον άλλο πόλο στον πολιτισμό, που εκφράζει το όραμα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που εκφράζει την αλληλεγγύη στους λαούς, τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισημαίνοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το τέλος της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών, του ντόπινγκ και του ΝΑΤΟ, της σήψης του αθλητισμού και της εμπορευματοποίησης των πάντων, υπογράμμισε: «Μία είναι η απάντηση, λαϊκή συσπείρωση, λαϊκή, αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση» και συνέχισε: «Για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, το μήνυμα με το κλείσιμο της Ολυμπιάδας, το δίνει το μήνυμα πολιτισμού και αντίστασης. Το δίνει το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη και η συγκέντρωση ενάντια στον Πάουελ, το δίνει η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στις κάμερες παρακολούθησης του ελληνικού λαού, το δίνει η πάλη, τελικά, για μαζικό λαϊκό αθλητισμό ενάντια στη νέα μάστιγα, εξίσου απειλητική για τη νεολαία και το λαό, όπως τα ναρκωτικά, ενάντια, δηλαδή, στο ντόπινγκ. Κανένας δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να ανεχτεί αυτήν την κατάσταση. Γιατί η Ολυμπιάδα αυτό που έφερε για τον ελληνικό λαό είναι τον "τρομονόμο" πριν διεξαχθεί το "ευρωσύνταγμα" σύλληψης και έκανε το ΝΑΤΟ, στην πράξη, χωροφύλακα της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Και μαζί με αυτά τη σαπίλα που κυριαρχεί στον αθλητισμό».

Ο Δ. Αρβανιτάκης κάλεσε τους εργαζόμενους, το λαϊκό κόσμο: «Παρακάμψτε την όποια προκατάληψη, να συστρατευτείτε μαζί με το ΚΚΕ για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, αλλά, ταυτόχρονα, να έρθουν στο προσκήνιο ιδανικά και αξίες που έγραψε στα παλιά της υποδήματα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε, ταυτόχρονα, τον αριστερό κόσμο, όλους εκείνους τους αριστερούς, που για διάφορους λόγους αυτά τα χρόνια δε στάθηκαν πλάι στο ΚΚΕ, αλλά τον τελευταίο καιρό βγάζουν συμπεράσματα, συστρατεύονται μαζί μας, στηρίζουν χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Αυτόν τον κόσμο καλούμε πιο αποφασιστικά να στηρίξει αυτήν τη μεγάλη υπόθεση, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, του λαϊκού Μετώπου.

Η ηγεσία του ΣΥΝ όλα αυτά τα χρόνια, μια δεκαετία και πάνω, αυτό που έκανε μόνο ήταν να βάζει εμπόδια σε όποια κίνηση ριζοσπαστισμού, σε όποιο σκίρτημα είχαν τα λαϊκά στρώματα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της επικράτησης της αντεπανάστασης μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Με όλες μας τις δυνάμεις λοιπόν, σύντροφοι και συντρόφισσες, με νέα ορμή, με συμμάχους να βάλουμε στη ζωή αυτήν μας την πρόταση που θα δώσει ώθηση. Πίσω από αυτήν τη γραμμή της αντιπαράθεσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, την πλουτοκρατίας της Ελλάδας και τα κόμματά της, δεν υπάρχει ελπίδα ούτε επιμέρους κατακτήσεις να έχει ο ελληνικός λαός».

«Γι' αυτό, κατέληξε, σαν ΚΚΕ στις 9/10, οργανώνουμε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα» και συνέχισε: «Για να απαιτήσουμε κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ και επιδότηση των ανέργων για να επιβιώσουν με το 80% του μεροκάματου και όχι με 12, 20 ευρώ για 20 μήνες, όπως γίνεται σήμερα. Μέτρα να στηριχτεί η φτωχή και μεσαία αγροτιά με σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, που θα παραμένει ο φτωχός και μικρός καλλιεργητής στο χωράφι του και θα μπορεί να επιβιώσει. Μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, των ΕΒΕ».


«Κόκκινες» πολιτείες σε Βόλο και Τρίκαλα

Με επιτυχία έγιναν οι διήμερες εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στο Βόλο και τα Τρίκαλα.

Στο Βόλο οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου). Το Σάββατο μίλησε ο Αγ. Τρυγάζης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, έγινε αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Φεστιβάλ, προβλήθηκε η ταινία «Ακήρυχτος Πόλεμος» και έγινε μεγάλη συναυλία από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Χρήστο Θηβαίο.

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την πολιτική ομιλία του Τάκη Τσίγκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κόμματος στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα και την ανάδειξη του συνδυασμένου πλαισίου αιτημάτων, που απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. «Ενα πλαίσιο στόχων - τόνισε - που ενώνει τους εργάτες και τους υπάλληλους, είτε δουλεύουν στο γιαπί και στο εργοστάσιο, είτε στο γραφείο και το μεγάλο εμπορικό. Που συμπαρατάσσει μαζί τους, τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες, τους μικρο-μεσαίους αγρότες, τη νεολαία, τους επιστήμονες και τους διανοούμενους. Γιατί έτσι θα γίνουν αποτελεσματικοί και νικηφόροι οι λαϊκοί αγώνες».

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τον αθλητισμό, που συντόνιζε ο Γ. Τσέτζερης και συμμετείχαν ο Γ. Χαρμάνης, γυμναστής, ο Αντ. Παππάς, πρώην ποδοσφαιριστής - προπονητής και ο Γ. Νοττάκης, γυμναστής. Ξεχωριστή νότα στις εκδηλώσεις έδωσαν οι παιδικές φωνές του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου και της Μουσικής Σχολής Παύλου Πλάκα.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, το Σάββατο μίλησε ο Γ. Σκόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έγιναν στο Πάρκο Ματσόπουλου περιλάμβανε συναυλία με το συγκρότημα «Διά Πυρός», συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός για ποιον και γιατί» - συμμετείχαν ο βαλκανιονίκης Γ. Καΐκης και ο Δ. Κυζίλης, μέλος του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και συντόνιζε ο Σ. Σωτηρόπουλος - συναυλία από τοπικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Την Κυριακή έγινε πολιτική ομιλία από τον Γ. Χαρίτο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε Θέατρο Σκιών, θεατρικό μονόπρακτο, συναυλία από τοπικό νεανικό συγκρότημα και ένα αξιόλογο αφιέρωμα στους Κ. Βίρβο και Απ. Καλδάρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ