ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
Βιβλιο-Χριστούγεννα για τα παιδιά

Οι γιορτές δίνουν την ευκαιρία να εθίζουμε τα παιδιά στο διάβασμα, δωρίζοντάς τους όμορφα, γιορτινά βιβλία. Σας προτείνουμε, λοιπόν, μερικά παιδικά βιβλία- δώρα:

  • Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησαν: «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες απ' όλο τον κόσμο». Ενα βιβλίο σε επιλογή-μετάφραση του Δημήτρη Π. Τζουρά και εικονογάφηση της Ερσης Σπαθοπούλου, με ιστορίες των Πιερ-Αλεξίς ντι Τεράιγ, Αλφόνς Ντοντέ, Ανατόλ Φρανς, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

«Καλημέρα- καληνύχτα» λέει η Μαρία Ε. Σκιαδαρέση στα παιδιά από γειτονιές στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη θεσσαλονίκη που κάποτε έσφιζαν από το παιχνίδι των παιδιών και σήμερα χάνονται ανεπιστρεπτί, αλλά που τα παιδιά πρέπει να τις ξαναδιεκδικήσουν...

«Ο Τομ Τιριτόμ κι η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δυο», τιτλοφορείται το παραμύθι του Χρήστου Μπουλιώτη, με πολύ ομορφη εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου. Ενα παραμύθι με τις περιπέτεις του μικρού Τομ Τιριτόμ με το ταμπούρλο στις πολιτείες Ελκα και Ζίνη, που κάποτε, πριν οι άνθρωποι γκρεμίσουν τα γεφύρια της, ήταν μία και τη λέγαν Ελκαζίνη.

«Τραγούδια της γης και του ουρανού» στιχούργησε η Ελένη Χωρεάνθη για παιδιά πάνω από 7 ετών. Ποιήματα, που μιλούν γλυκά για τον άνθρωπο και τις σχέσεις του, με το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, χθες, σήμερα και προπαντός αύριο.

«15 και 1/2 κάπως περίεργα παραμύθια» έγραψε και εικονογράφησε η Παυλίνα Παμπούδη για παιδιά, πάνω από οκτώ ετών. Δεκαπεντέμιση χιουμοριστικές ιστορίες τρελών καταστάσεων με ήρωες τον Τιπιτιπιρού και ζωάκια.

  • Από τις εκδόσεις Ε. Ρώσση κυκλοφόρησαν δυο όμορφα παραμυθάκια για μικρά παιδιά:

«Το πιο όμορφο αστέρι» διηγείται το συγκινητικό, ωραία εικονογραφημένο, παραμύθι της γιαγιάς, που έγραψε η Πόπη Διακαινισάκη διδάσκοντας την αξία της οικογένειας και της αγάπης.

«Κάποια Καλικαντζαρο...Χριστούγεννα» διηγείται η Κατερίνα Τζαμτζή, αντλώντας την εξαιρετική διήγησή της,την ποιητική γλώσσα και τις εικόνες της από τη μακραίωνη λαϊκή παράδοσή μας για τα Χριστούγεννα.

  • Από τον «Κέδρο» κυκλοφορεί το παραμύθι της Νανάς Μαρμαρά-Δαγιόγλου «Το όνειρο των Χριστουγέννων», με εικονογράφηση του Δήμου Χρήστου. Ηρωάς του ένα έλατο, που ονειρεύεται να ντυθεί χριστουγεννιάτικο δέντρο και να στείλει στον ουρανό την καλύτερη ευχή του.
  • Από τις εκδόσεις «Ιωλκός» κυκλοφορούν:

«Ενας μολυβένιος στρατιώτης στον 21ο αιώνα», πλασμένος από την Αργυρώ Μακρή και εικονογραφημένος από μαθητές της Α' Τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης , γοητεύει με το μήνυμά του. Χάρη στο μολυβένιο στατιώτη όλα τα μολύβια αγωνίζονται για την ειρήνη στον 21ο αιώνα, γράφοντας μόνο όμορφες λέξεις, όπως ειρήνη, αγάπη, χαρά,και απαιτούν από τον κύριο Λεξοποιό να ξεγράψει τις λέξεις που σημαίνουν πόλεμος.

«Ο χαρταετός που τον έλεγαν Καρχαρία» της Μαρίας Χανιωτάκη με ποιητική φαντασία διηγείται τη χαρά και ελευθερία, που νιώθει ο χαρταετός στο πρώτο πέταγμά του στον ουρανό. Η εικογράφηση είναι των Μαρίας Χανιωτάκη- Παναγιώτη Καφούσια.

Από ρεμπέτικο μέχρι ροκ
Η Καλλιόπη Βέττα
Η Καλλιόπη Βέττα
  • Στο καφέ του Σχολείου Μουσικής Πράξης (Βεΐκου 33, Κουκάκι) αύριο, οι Αναστασία Γεωργάκη και Νίκος Τουλιάτος θα περιπλανηθούν από το ρεμπέτικο μέχρι τον Astor Piazzola.
  • Στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2 και Κυψέλης), οι Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Θωμαΐδης,Καλλιόπη Βέττα, με την καθοδήγηση του Γιάννη Ιωάννου παρουσιάζουν ένα μουσικό ταξίδι με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.
  • Στη σκηνή «Στον αέρα» (Κεντρική πλατεία Πετρούπολης) παρουσιάζονται σήμερα οι «Γνωστοί Αγνωστοι», αύριο οι «The Down Town Beat» και την Κυριακή ο Γιώργος Σκορδίλης με τους «Split Image».
  • Στο «Δίαυλο» (Πεζόδρομος Δράκου 9, Κουκάκι), σήμερα, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν τραγούδια των μπουάτ. Συμμετέχει η νέα τραγουδίστρια Αθηνά Νταλιακούρα. Αύριο ο Γιάννης Γλέζος θα ερμηνεύσει δικές του συνθέσεις πάνω σε ξένη και ελληνική ποίηση.
  • Στο υπόστεγο του θεάτρου «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44 Κεραμεικός) η ομάδα «σπείρα - σπείρα» συνεχίζει τις παραστάσεις του θεάματος του Σταμάτη Κραουνάκη «Ολοι μαύρα κι ένα πιάνο». Ωρες έναρξης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 7.30 μμ και Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο 11 μμ, εκτός από την παραμονή Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς.
  • Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει με μουσική εκδήλωση στις 27/12 στην πλατεία Συντάγματος. Στις 11.30 πμ ο «Ομιλος Βετεράνων Μουσικών», 12.30 μμ η Νάσια Κονιτοπούλου, 7 μμ ο Χρήστος Αντωνιάδης. Στις 9 μμ συναυλία της «Αθηναϊκής Χορωδίας και Μαντολινάτας Νεαπόλεως - Εξαρχείων» στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
  • Στο «PLAUGHMAN» (κοντά στο «Χίλτον») στις 26/12 στις 11 μμ οι «Γνωστοί Αγνωστοι».
μια παράσταση

Στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου «Αθηνών» αξίζει να πάτε τα παιδιά σας, για να δείτε το έργο της Υβόνης Μεταξάκη «Εγώ ρομπότ... Εσύ!!!», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου, μουσική Βασίλη Νίκα, σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Παίζουν: Αντώνης Ξένος, Δημήτρης Θεοδώρου, Μαριάννα Ξενίδου, Δήμητρα Καραλία, Τζένη Οικονόμου, Νίκος Ζώκας, Κατερίνα Λιουτάκη. «Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της», λέει ως σκηνοθέτης η Ελένη Γερασιμίδου και εξομολογείται: «Επειδή από μικρή δεν ήθελα καθόλου να είμαι η Ελένη που δεν την παίζουν, επειδή πάντα ήθελα να παίζω, έκανα μια συμφωνία με τον εαυτό μου: Να παραμείνω Ελένη, να παραμείνω μικρή και να παίζω με τα παιδιά όλα».

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Β. Λιόγκαρης: «Αναζητώντας το χαμένο γάτο» (ΣΕ)
  • Γ. Μωραΐτης: «Ιδεολογικές και μεθοδολογικές αρχές της εργασίας στο σχολείο της Πολυτεχνικής Εκπαίδευσης» (ΣΕ)
  • Ε. Τεγούλια - Τσιλιμίγκρα: «Η άρνηση της υποταγής» (ΣΕ)
  • Κ. Αυγητίδης: «Στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα. 1918 - 1920» (ΣΕ)
  • Σ. Φιλίππου - Δαράκου: «Νήλιος» (ΣΕ)
  • Λ. Γκιγιού: «Αντζελίνα» (ΣΕ)
  • Α. Παπάκου - Λαγού: «Το Λυκαυγές του Πολιτισμού» (ΣΕ)
μια συναυλία

Ηχος ηλεκτρικός και κλασικός, ροκ μπαλάντες και τρυφερά βαλσάκια σηματοδοτούν το μουσικό ύφος του συγκροτήματος «Οναρ» , που εμφανίζεται στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15). Το πρόγραμμα του συγκροτήματος περιλαμβάνει δικά του τραγούδια, όπως «Με τρομάζεις», «Γαλάζιες ερωμένες», «Χάρτινα φανάρια», κομμάτια του επιτυχημένου άλμπουμ του «Το έργο που παίζουν τα μάτια σου» και μια επιλογή από αγαπημένα κομμάτια άλλων δημιουργών. Μια παρέα μουσικών, που ξεδιπλώνει τα μουσικά της όνειρα μέσα από δημιουργίες που μπερδεύουν το παρόν με το παρελθόν, εκφράζοντας τις ανησυχίες μιας γενιάς ρομαντικής και ασυμβίβαστης. Ενας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης για τις γιορτινές μέρες. Η πρώτη τους «διαδρομή» στο «Αν κλαμπ» θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Ακολουθούν οι εμφανίσεις τους στις 29/12-1/1. Ωρα έναρξης: 10.30μμ.

ένα πρόγραμμα

Με το κορυφαίο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Κουρτ Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα Χριστούγεννα και το 2000. Οι παραστάσεις της όπερας, που αποτελεί φαινόμενο στη μουσική ιστορία του 20ού αιώνα, συνεχίζονται αύριο και την Κυριακή, στις 28, 29/12 και 2/1. Το 80ντάχρονο έργο που αποκαλύπτει την «ελευθερία» στον καπιταλισμό, διατηρεί και σήμερα όλη τη φρεσκάδα της ιδιοφυούς καρικατούρας. Σημείο αναφοράς η πόλη του Μαχαγκόνι - θέατρο τρομερών συμβάντων που καυτηριάζουν συγκεκριμένες κοινωνικές και ιστορικές πραγματικότητες. Μια σαρκαστική αναπαράσταση του καπιταλισμού.

Η όπερα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, σκηνικά Νίκου Πετρόπουλου , κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, χορογραφία Χάρη Μανταφούνη. Τραγουδούν, διαδοχικά: Σόνια Θεοδωρίδου-Τζένη Δριβάλα,Ζάχος Τερζάκης - Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Βαρβάρα Τσαμπαλή - Λυδία Αγγελοπούλου, Θάνος Πετράκης - Δημήτρης Σιγαλός, Διονύσης Τρούσσας- Κύρος Πατσαλίδης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος - Μιχάλης Κατσούλης, Δημήτρης Κασιούμης - Παύλος Σαμψάκης κ.ά.

μία έκθεση

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), φιλοξενείται ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Φραντζολά με τίτλο «Της γης το χρυσάφι ». Πρόκειται για εικαστική καταγραφή της ομορφιάς της στεριάς και της θάλασσας, σε συνδυασμό με το πολιτιστικό παρελθόν του τόπου μας. Θα διαρκέσει μέχρι τις 2/12.

  • Εως τις 28/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο), φιλοξενείται έκθεση υφαντών της Βασιλικής Σοφιανού. Τίτλος της «Ιχνη Προγόνων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ