ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «Ρ»
Καταδικάζουν την ενέργεια Γιαννόπουλου

Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Θύελλα διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους στον Τύπο έχει ξεσηκωθεί για τη μήνυση του Ευάγ. Γιαννόπουλου εναντίον της εφημερίδας μας, καθώς και για τη νέα φίμωση που επιχειρείται στο «Ριζοσπάστη», αλλά και στον Τύπο γενικότερα.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να υποβάλει μήνυση και αγωγή με εξοντωτική οικονομική διεκδίκηση κατά της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του».

Και συνεχίζεται στην ανακοίνωση: «Ενέργειες που δυσχεραίνουν την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη πληροφόρηση του λαού δεν μπορεί να εκδηλώνονται σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Ούτε συμβάλλει στη διατήρηση ομαλών σχέσεων ή επιθέσεων εναντίον αιρετού εκπροσώπου του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Καλύτερα να αναζητείται η διαφάνεια των πραγμάτων και να αίρονται οι παρεξηγήσεις με δημοσιογραφική έρευνα και διάλογο, παρά με τη "μηνυσιομανία" των τελευταίων ημερών».

  • Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων.

Το ΔΣ της Ενωσης: «Δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, στην εφημερίδα του αγώνα και της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, τη μόνη εφημερίδα συμπαραστάτη των εργατών και της αλήθειας. Καταδικάζουμε την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης που βάλλει ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και φυσικά στο δικαίωμα του λαού να ενημερώνεται σωστά».

Εμείς σαν εργαζόμενοι, συνεχίζουν, στο χώρο του Τύπου θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη δημοκρατική πληροφόρηση του λαού μας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα Συνδικαλιστικά τους όργανα να δημιουργήσουμε την ασπίδα προς την κατεύθυνση αυτή με τη δημιουργία του ενιαίου μετώπου πάλης των εργαζομένων απέναντι στο ενιαίο μέτωπο των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

Και καταλήγουν: «Είναι χρέος και επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας του ενιαίου Συνδικάτου στο χώρο του Τύπου, όλων των εργαζομένων. Τέλος υπερασπίζουμε τις 80χρονες κατακτήσεις του λαού μας και αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη διεύρυνσή τους. Η νέα τάξη πραγμάτων που θέλουν να μας επιβάλουν δε θα περάσει».

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ
Εχουν σαν μόνιμο στόχο όλες τις ελεύθερες φωνές

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Γ. Κύρτσος
Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Γ. Κύρτσος
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» , ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Γ. Κύρτσος, μίλησε με το δημοσιγράφο Γ. Ευσταθίου για τη μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευαγ. Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη».

Δημ: Θέλουμε ένα πρώτο σχόλιο για τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευαγ. Γιαννόπουλος, κατά της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», ζητώντας μάλιστα και 500.000.000 δραχμές ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Γ. Κύρτσος: «Καταδικάζω αυτή την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης η οποία εντάσσεται σε μια προσπάθεια φίμωσης του Τύπου. Δηλαδή ο κ. Γιαννόπουλος και η κυβέρνηση στηρίζονται στο διαπλεκόμενο Τύπο και έχουν σαν μόνιμο στόχο όλες τις ελεύθερες φωνές. Αυτές τις φωνές που δεν εξαρτώνται από επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Επομένως καταδικάζω αυτή την ενέργεια, είναι ενταγμένη σε ευρύτερο σχέδιο πολιτικό, το οποίο βέβαια έχει και σαν στόχο την κατασυκοφάντηση της Αριστεράς».

Δημ: Ωστόσο, όμως, κ. Κύρτσο, θα μπορούσε να υποστηρίξει ο ίδιος ο υπουργός, ότι εφόσον θεωρεί πως έχει συκοφαντηθεί δεν έχει άλλο μέσο να αντιδράσει.

Γ. Κύρτσος: Καταρχήν, ο υπουργός είναι ένας άνθρωπος που συκοφαντεί τους πάντες. Με έχει συκοφαντήσει προσωπικά. Μέχρι φασίστα με έχει αποκαλέσει, σε ζωντανή τηλεοπτική αναμέτρηση. Επομένως είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ελέγχει τα λόγια και επομένως ένας, ο οποίος έχει μια παράδοση κατασυκοφάντησης των πάντων. Δεν έχει καν το δικαίωμα να επικαλεστεί την υπεράσπιση της τιμής του. Επομένως είναι ένα πρόσχημα. Διότι φυσικά αν ο κ. Γιαννόπουλος, θεωρεί ότι συκοφαντείται θα πρέπει πρώτος να δώσει το καλό παράδειγμα και να σταματήσει την κατασυκοφάντηση των πολιτικών του αντιπάλων.

Δημ: Πιστεύετε, ότι τίθεται και ένα θέμα ηθικής, μιας και ο υπουργός έτσι και αλλιώς χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις σκληρές, όπως και εσείς το αναφέρατε.

Γ. Κύρτσος: Βεβαίως και το πιστεύω και εν πάση περίπτωση, επειδή το θέμα είναι η Εθνική Αντίσταση, ποιος είναι ο Γιαννόπουλος τώρα, να τα βάλει με το Κομμουνιστικό Κόμμα ή το «Ριζοσπάστη», δηλαδή θεσμούς οι οποίοι είναι ριζωμένοι στην Εθνική Αντίσταση. Ο Γιαννόπουλος δήθεν υπερασπίζεται τον εαυτό του για κάποιο αντιστασιακό ρόλο που υποτίθεται ότι είχε και τον οποίο αμφισβητούν μέχρι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν την υπόθεση χωρίς υστερίες. Ας δώσει τις απαντήσεις πρώτα απ' όλα στους συντρόφους του μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτοί έθεσαν με τον πιο σκληρό τρόπο το ζήτημα -- αναφέρομαι στον κ. Κεδίκογλου -- και ας σταματήσει όλη αυτή τη δίωξη του Τύπου, η οποία εντάσσεται σε ένα σχέδιο που δείχνει και πώς θα πάμε στις εκλογές. Εκλογές η κυβέρνηση θέλει να μας πάει με φιμωμένες τις φωνές που δεν έχουν σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν.

Δημ: Δε θεωρείτε δηλαδή ότι είναι απλά ένα θέμα προσωπικό του υπουργού;

Γ. Κύρτσος: Δε νομίζω, γιατί ο κ. Γιαννόπουλος έχει κάθε δυνατότητα να υπερασπιστεί την τιμή του, έχει κάθε δυνατότητα να δώσει απαντήσεις αλλά βλέπουμε ότι δε δίνει απαντήσεις. Για παράδειγμα, πως μεταχειρίστηκε τον κ. Βούλτεψη. Ενα γνωστό δημοσιογράφο που είχε πάρει μέρος στην Αντίσταση και μέσα από μια πολιτική διαδρομή βρίσκεται τώρα στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Του έκανε μια επίθεση φραστική ο κ. Γιαννόπουλος που με τα μέτρα του Γιαννόπουλου έπρεπε να είχε συλληφθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αλλά ποιος δικαστής μπορεί να κινηθεί εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης...

Δημ: Πάντως και η εφημερίδα σας, ο «Ελεύθερος Τύπος», έχει δεχτεί μηνύσεις τόσο ο ίδιος όσο και συντάκτες για τη συγκεκριμένη περίπτωση αν θυμάμαι σωστά κ. Κύρτσο;

Γ. Κύρτσος: Εχει κινηθεί κατά καιρούς εναντίον μας ο Γιαννόπουλος, βέβαια στη συνέχεια αναδιπλώνεται. Αυτή είναι η τακτική του. Πρώτα δημιουργεί εντυπώσεις αλλά σπάνια φτάνει στην τελική δικαστική αναμέτρηση, εν πάση περίπτωση, εγώ του δηλώνω ότι περιφρονώ αυτές τις μεθόδους, τις θεωρώ φασίζουσες και δεν επηρεάζουν την πολιτική μας κρίση, ούτε την πολιτική μας συμπεριφορά. Αντίθετα μας ενθαρρύνουν στην προσπάθεια μας εναντίον ενός καθεστώτος, το οποίο στηρίζεται στα μεγάλα συμφέροντα.

Πότε ο Γιαννόπουλος είναι «καλός»;

Στηλιτεύει - και ορθώς - η «Καθημερινή» στο χτεσινό κύριο άρθρο της τον Ευ. Γιαννόπουλο γιατί έστειλε τρία χρόνια στη φυλακή τον «προφανώς περιορισμένων νοητικών δράστη φραστικού επεισοδίου». Μάλιστα η εφημερίδα απορεί «πώς είναι δυνατόν ο Κ. Σημίτης να διατηρεί επί τρία χρόνια ένα τέτοιο υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος κάθε άλλο παρά εναρμονίζεται με την "εκσυγχρονιστική" εικόνα και σοβαρότητα την οποία προσπαθεί να προσδώσει στην κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός». Ομως, η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα, που δεν κρύβει την υποστήριξή της στον «εκσυγχρονισμό», δεν ενοχλήθηκε καθόλου με την μήνυση του Ευ. Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη» και την άσκηση δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος της εφημερίδας μας, η οποία είναι ολοφάνερα μια τρομοκρατική επίθεση, με στόχο τη φίμωση και τη χειραγώγηση του Τύπου. Γι' αυτή δεν αναφέρει λέξη. Μήπως σε αυτή την περίπτωση ο Ευ. Γιαννόπουλος είναι «εκσυγχρονιστής», όπως ήταν και στο παρελθόν όταν έστηνε αγροτοδικεία ή έστελνε τους εισαγγελείς στα σχολεία; Αυτό τον Ευ. Γιαννόπουλο προφανώς τον στηρίζει η «Καθημερινή», αλλά και άλλα ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ