Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ
Εχουν σαν μόνιμο στόχο όλες τις ελεύθερες φωνές

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Γ. Κύρτσος
Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Γ. Κύρτσος
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» , ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Γ. Κύρτσος, μίλησε με το δημοσιγράφο Γ. Ευσταθίου για τη μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευαγ. Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη».

Δημ: Θέλουμε ένα πρώτο σχόλιο για τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευαγ. Γιαννόπουλος, κατά της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», ζητώντας μάλιστα και 500.000.000 δραχμές ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Γ. Κύρτσος: «Καταδικάζω αυτή την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης η οποία εντάσσεται σε μια προσπάθεια φίμωσης του Τύπου. Δηλαδή ο κ. Γιαννόπουλος και η κυβέρνηση στηρίζονται στο διαπλεκόμενο Τύπο και έχουν σαν μόνιμο στόχο όλες τις ελεύθερες φωνές. Αυτές τις φωνές που δεν εξαρτώνται από επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Επομένως καταδικάζω αυτή την ενέργεια, είναι ενταγμένη σε ευρύτερο σχέδιο πολιτικό, το οποίο βέβαια έχει και σαν στόχο την κατασυκοφάντηση της Αριστεράς».

Δημ: Ωστόσο, όμως, κ. Κύρτσο, θα μπορούσε να υποστηρίξει ο ίδιος ο υπουργός, ότι εφόσον θεωρεί πως έχει συκοφαντηθεί δεν έχει άλλο μέσο να αντιδράσει.

Γ. Κύρτσος: Καταρχήν, ο υπουργός είναι ένας άνθρωπος που συκοφαντεί τους πάντες. Με έχει συκοφαντήσει προσωπικά. Μέχρι φασίστα με έχει αποκαλέσει, σε ζωντανή τηλεοπτική αναμέτρηση. Επομένως είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ελέγχει τα λόγια και επομένως ένας, ο οποίος έχει μια παράδοση κατασυκοφάντησης των πάντων. Δεν έχει καν το δικαίωμα να επικαλεστεί την υπεράσπιση της τιμής του. Επομένως είναι ένα πρόσχημα. Διότι φυσικά αν ο κ. Γιαννόπουλος, θεωρεί ότι συκοφαντείται θα πρέπει πρώτος να δώσει το καλό παράδειγμα και να σταματήσει την κατασυκοφάντηση των πολιτικών του αντιπάλων.

Δημ: Πιστεύετε, ότι τίθεται και ένα θέμα ηθικής, μιας και ο υπουργός έτσι και αλλιώς χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις σκληρές, όπως και εσείς το αναφέρατε.

Γ. Κύρτσος: Βεβαίως και το πιστεύω και εν πάση περίπτωση, επειδή το θέμα είναι η Εθνική Αντίσταση, ποιος είναι ο Γιαννόπουλος τώρα, να τα βάλει με το Κομμουνιστικό Κόμμα ή το «Ριζοσπάστη», δηλαδή θεσμούς οι οποίοι είναι ριζωμένοι στην Εθνική Αντίσταση. Ο Γιαννόπουλος δήθεν υπερασπίζεται τον εαυτό του για κάποιο αντιστασιακό ρόλο που υποτίθεται ότι είχε και τον οποίο αμφισβητούν μέχρι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν την υπόθεση χωρίς υστερίες. Ας δώσει τις απαντήσεις πρώτα απ' όλα στους συντρόφους του μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτοί έθεσαν με τον πιο σκληρό τρόπο το ζήτημα -- αναφέρομαι στον κ. Κεδίκογλου -- και ας σταματήσει όλη αυτή τη δίωξη του Τύπου, η οποία εντάσσεται σε ένα σχέδιο που δείχνει και πώς θα πάμε στις εκλογές. Εκλογές η κυβέρνηση θέλει να μας πάει με φιμωμένες τις φωνές που δεν έχουν σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν.

Δημ: Δε θεωρείτε δηλαδή ότι είναι απλά ένα θέμα προσωπικό του υπουργού;

Γ. Κύρτσος: Δε νομίζω, γιατί ο κ. Γιαννόπουλος έχει κάθε δυνατότητα να υπερασπιστεί την τιμή του, έχει κάθε δυνατότητα να δώσει απαντήσεις αλλά βλέπουμε ότι δε δίνει απαντήσεις. Για παράδειγμα, πως μεταχειρίστηκε τον κ. Βούλτεψη. Ενα γνωστό δημοσιογράφο που είχε πάρει μέρος στην Αντίσταση και μέσα από μια πολιτική διαδρομή βρίσκεται τώρα στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Του έκανε μια επίθεση φραστική ο κ. Γιαννόπουλος που με τα μέτρα του Γιαννόπουλου έπρεπε να είχε συλληφθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αλλά ποιος δικαστής μπορεί να κινηθεί εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης...

Δημ: Πάντως και η εφημερίδα σας, ο «Ελεύθερος Τύπος», έχει δεχτεί μηνύσεις τόσο ο ίδιος όσο και συντάκτες για τη συγκεκριμένη περίπτωση αν θυμάμαι σωστά κ. Κύρτσο;

Γ. Κύρτσος: Εχει κινηθεί κατά καιρούς εναντίον μας ο Γιαννόπουλος, βέβαια στη συνέχεια αναδιπλώνεται. Αυτή είναι η τακτική του. Πρώτα δημιουργεί εντυπώσεις αλλά σπάνια φτάνει στην τελική δικαστική αναμέτρηση, εν πάση περίπτωση, εγώ του δηλώνω ότι περιφρονώ αυτές τις μεθόδους, τις θεωρώ φασίζουσες και δεν επηρεάζουν την πολιτική μας κρίση, ούτε την πολιτική μας συμπεριφορά. Αντίθετα μας ενθαρρύνουν στην προσπάθεια μας εναντίον ενός καθεστώτος, το οποίο στηρίζεται στα μεγάλα συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ